Besparen met mijn dubbele energiemeter! Is dat wel zo?

Mensen die denken te besparen met een dubbele meter komen bedrogen uit. De tarieven voor dag- en nachtstroom leveren nauwelijks voordeel op ten opzichte van het standaardtarief voor elektriciteit.

Besparing nihil dag en nachttarief

Het nachttarief is iets goedkoper dan het dagtarief. Vanaf het punt dat een consument meer dan 45% van zijn stroom ’s avonds en ’s nachts verbruikt, begint hij te besparen. Maar die besparing is nihil. Als een consument met een jaarverbruik van 3500 kWh – een gemiddeld huishouden – 75% van zijn elektriciteit tegen het nachttarief weet te verbruiken, levert dat op jaarbasis €13,- op.

Overdag moet het gezin dan bijna niets verbruiken en de stroomvretende apparaten, zoals de was- en afwasmachine, droger en waterkoker altijd stipt tijdens de nachttariefperiode aanzetten. Dat betekent dat je heel bewust zult moeten omgaan met je energieverbruik. Sommige apparaten gebruik je bovendien vooral overdag - zoals de waterkoker voor een kop thee. Daarnaast kost het plaatsen van een dubbele meter zo’n €70,-. Het loont dus bijna niet om te investeren in een dubbele meter .

Van dubbele meter naar enkele meter?

Heb je een dubbele meter met een dubbel tarief, en kost dat je meer dan het standaardtarief? Dan kun je bij de meeste energieleveranciers zonder problemen overstappen van dag- en nachttarief naar enkel tarief. Een andere meter laten plaatsen is dan niet nodig. Ook met een dubbele meter kun je stroom verbruiken tegen enkel tarief.