De slimme meter, hoe werkt deze digitale energiemeter?

De slimme meter is noodzakelijk voor een duurzame toekomst. Deze vervangt de huidige meter en in de komende jaren wordt deze bij ieder Nederlands huishouden aangeboden. Op deze pagina hebben we alle informatie over de slimme meter voor je op een rijtje gezet.Duurzame toekomst en besparen met slimme meter
Energie vergelijken

Waarom een slimme meter?

Fossiele brandstoffen beginnen steeds meer uitgeput te raken. Op dit moment wordt er nog niet genoeg duurzame energie opgewekt om aan de energievraag te voldoen. Het is daarom belangrijk dat we zuiniger omgaan met onze energie. De slimme meter speelt hierbij een belangrijke rol. Met behulp van de slimme meter kunnen we verspilling beter tegengaan. De slimme meter is een nieuw type energiemeter. Je krijgt deze gratis van je netbeheerder. Als je de slimme meter aangeboden krijgt, heb je drie opties:
 • Accepteren: de slimme meter wordt geïnstalleerd en de netbeheerder kan iedere 2 maanden je meterstanden aflezen.
 • Uitzetten: de slimme meter wordt geïnstalleerd (zonder communicatiemodule), maar je moet zelf je meterstanden doorgeven.
 • Weigeren: je krijgt geen slimme meter en geeft zelf je meterstanden door. Wil je de slimme meter op een later moment? Dan betaal je er wel voor.

Voordelen slimme meter

 • Eerste stap naar een duurzame toekomst
 • Beter inzicht in je energieverbruik en daardoor kun je beter besparen
 • Nauwkeurigere eindafrekeningen
 • Je hoeft nooit meer meterstanden door te geven

Wanneer krijg je een slimme meter?

Het is de bedoeling dat iedereen voor het einde van 2020 een slimme meter in huis heeft. Je ontvangt een aankondigings- en afsprakenbrief van je netbeheerder. Komt het niet uit? Neem dan contact op met de netbeheerder. Op de website van de netbeheerder is vaak ook een planning te vinden. Weet je niet wie je netbeheerder is? Zoek het hier op.

Slimme meter en privacy

Er zijn strenge privacyregels verbonden aan het uitlezen van de slimme meter. Netbeheerders en energieleveranciers kunnen dus niet zien wat voor leefpatroon je hebt en wat voor apparaten je in huis hebt. Er is wettelijk bepaald dat in de volgende gevallen de meterstanden mogen worden uitgelezen:
 • Iedere 2 maanden voor je tussentijdse overzicht
 • 1 keer per jaar voor je jaarrekening
 • Als je overstapt of verhuist
 • Als het aflezen noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet
Daarnaast is de slimme meter getest tegen inbraakpogingen en is het dataverkeer optimaal beveiligd.

Slimme meter eerder aanvragen

Wil jij al eerder gebruik maken van de snelle meter? Je kunt een vervroegde plaatsing aanvragen bij je netbeheerder. De kosten hiervoor zijn € 72,70 voor een gas- en elektriciteitsmeter. Voor alleen een elektriciteitsmeter betaal je € 67,76.

Zonnepanelen en slimme meter

De combinatie van een slimme meter met zonnepanelen lijkt een goede manier om energie te besparen. Lees hier meer over op de pagina over zonnepanelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over energieprijzen of over energie in het algemeen? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via 088-66 99 000 (lokaal tarief). Onze Overstapcoaches staan je graag te woord.