Kabinet voert subsidie op zonnepanelen niet opnieuw in

Het kabinet gaat de subsidie op zonnepanelen niet opnieuw invoeren. Dat liet minister Henk Kamp van Economische Zaken weten in reactie op vragen van PvdA- Kamerleden. De subsidie op zonnepanelen werd in 2012 afgeschaft. De markt voor zonnepanelen loopt goed en subsidie zou dat alleen maar verstoren, meent Kamp.

subsidie zonnepanelen56% van de Nederlanders is voorstander van het plaatsen van meer zonnepanelen , bleek uit een nieuwsbericht van nu.nl . Naar aanleiding daarvan vroegen PvdA Tweede Kamerleden Jan Vos en Jacques Monasch minister Kamp in gesprek te gaan met de energie - en bouwsector om ‘stevige stappen te maken’.
 

Marktverstoring

Kamp ziet daar echter geen reden toe. Uit gesprekken die hij vorig jaar heeft gevoerd met de branche, zou naar voren zijn gekomen dat overheidsingrijpen de markt verstoort. Kamp ziet het daarom niet zitten om verdere afspraken te maken met de bouwsector of subsidies in te stellen. ‘De markt functioneert op dit moment juist heel goed. Ik zie dan ook geen reden om daarop in te grijpen.’ Ook het verplicht plaatsen van zonnepanelen bij nieuwbouw, een idee dat eveneens veel steun ondervindt onder Nederlanders volgens het onderzoek, kon niet rekenen op steun van minister Kamp.
 

Zonnepanelen goedkoper door China

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald door de komst van goedkopere, Chinese varianten. De import van Chinese zonnepanelen bereikte in 2011 zijn piek met €21 miljard. Verschillende Europese paneelmakers zijn failliet gegaan omdat ze niet op konden tegen de Chinese concurrentie. De Europese Commissie onderzoekt of Chinese producenten subsidie krijgen om zonnepanelen onder de kostprijs te kunnen aanbieden op de Europese markt.

Besparen op je energierekening?  Energie vergelijken