kWh-prijs
Wil je weten wat een kWh (kilowattuur) stroom kost in Nederland? Wat jij betaalt per kWh hangt af van het type energiecontract dat je hebt bij je huidige energieleverancier. In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. De maximale prijs per kWh elektriciteit is hierdoor € 0,40 tot een verbruik van 2.900 kWh. Boven dit verbruik betaal je het tarief van je energieleverancier.
Let op: De energieprijzen zijn op dit moment hoog. Energieleveranciers hebben daarom weinig tot geen aanbod in onze energievergelijker. Ook kun je op dit moment over het algemeen niet kiezen voor een vast stroomtarief. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze omtrent jouw energiecontract? Neem dan contact met ons op. Wil je het horen als de prijzen dalen of als het aanbod toeneemt? Schrijf je dan in voor ons energie-alert.
Wil je het horen als de stroomprijs daalt? Schrijf je in voor ons energie-alert
Hoe is de prijs per kWh opgebouwd?
Kale kWh-prijs
De prijs die je betaalt per kWh elektriciteit wordt deels bepaald door jouw energieleverancier. Dit gedeelte is de kale prijs, dus de prijs zonder belastingen. Je kunt zelf kiezen van welke energieleverancier je elektriciteit wil afnemen. En wat voor soort energietarief je wil. Kies je voor een vast tarief? Dan wordt de kale kWh-prijs niet aangepast tijdens de looptijd van je contract. Kies je voor een variabel tarief? Dan kan deze kale prijs twee keer per jaar gewijzigd worden. Op dit moment* kun je vaak alleen kiezen voor een variabel tarief.
Energiebelasting
Je kWh-prijs bestaat voor een groot gedeelte uit energiebelasting. De energiebelasting wordt ieder jaar aangepast door de Rijksoverheid.
Btw
De kale kWh-prijs en energiebelasting worden bij elkaar opgeteld. Over dit bedrag betaal je vervolgens het huidige btw-tarief van 21%. Je betaalt dus btw over het kale tarief en de energiebelasting voor iedere kWh stroom.
kWh-prijs voor een dubbele meter
Of je een enkel of een dubbel tarief betaalt per kWh stroom, hangt af van je meter. Heb je een enkele meter of nog een oude, analoge, meter? Dan betaal je continu dezelfde kWh-prijs. Deze prijs wordt ook wel het standaardtarief genoemd. Heb je een slimme meter? Dan betaal je in de daluren een iets lager tarief per kWh als je een dubbel tarief hebt. In de piekuren ligt het tarief iets hoger dan het standaardtarief. Tot voor 1 juli 2021 kon je ook met een analoge meter gebruikmaken van een dubbel tarief, maar vanaf die datum hebben netbeheerders het TF-signaal uitgezet. Met dat signaal was het voor analoge meters mogelijk om een dubbel tarief aan te houden. Zonder kan dat niet meer. Je kunt dus alleen met een slimme meter gebruimaken van het dubbeltarief.
Wanneer gelden de piek- en daluren?
Wanneer de daluren ingaan, hangt af van de regio waarin je woont. In Noord-Brabant, Limburg en in sommige gemeenten daarbuiten geldt het daltarief tussen 21.00 en 7.00 uur. In de rest van Nederland is dat tussen 23.00 en 7.00 uur. Ook in het weekend en op feestdagen betaal je het daltarief.
kWh-prijzen vergelijken
Pricewise helpt je bij het vergelijken van kWh-prijzen. Wil je weten welk energiecontract het beste bij jouw situatie past? Vul dan onze energievergelijker in. In de Pricewise-energievergelijker kun je van elke energiedeal de kWh-prijs bekijken. Wij geven de kWh-prijs altijd inclusief belastingen weer. Wel zo overzichtelijk.
Meer weten?
Wil je meer weten over kWh-prijzen? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Onze Overstapcoaches staan je graag te woord.
Meer weten over kWh-prijs
*Deze pagina is voor het laatst aangepast op 24 maart 2022.