Basisverzekering

Voor iedereen die in Nederland woont of werkt, is een basisverzekering verplicht. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor zorg die volgens de overheid als medisch noodzakelijk wordt gezien. Elk jaar verandert de inhoud van de basisverzekering. Wij hebben de belangrijkste informatie over deze basis-zorgverzekering voor je op een rijtje gezet.Basisverzekering
Zorgverzekering vergelijken

Wat is een basisverzekering?

De basisverzekering is de minimale zorgverzekering in Nederland. Hiervoor betaal je een vaste zorgpremie, die verschilt per zorgverzekeraar en het soort basisverzekering dat je kiest. Met de basisverzekering verzeker je je tegen veel zorgkosten. Zoals de huisarts, zorg in het ziekenhuis, kraamzorg en de meeste medicijnen. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar gelijk, de premie die zij rekenen en de mate van keuzevrijheid kunnen wel verschillen.

Basisverzekering verplicht?

De basisverzekering is in Nederland verplicht om af te sluiten. Ook als je eigenlijk nooit een beroep doet op de zorgverzekering. Voor een aantal groepen is de basisverzekering niet verplicht. Namelijk voor gelovigen met gemoedsbezwaren tegen verzekeren, militairen en buitenlandse studenten die nog geen 30 zijn. Kinderen onder de achttien hoeven nog niet zelf een zorgverzekering af te sluiten. Wel moeten ouders de kinderen dan meeverzekeren op hun zorgverzekering. Voor jongeren is de zorgverzekering dus ook verplicht. In tegenstelling tot de basisverzekering zijn aanvullende verzekeringen niet verplicht.

Basispakket: wat zit er in de basisverzekering?

De overheid bepaalt elk jaar opnieuw welke zorg er het komende jaar in de basisverzekering zit. Het basispakket blijft jaarlijks redelijk gelijk, al is er vaak wel sprake van een aantal wijzigingen. Dat betekent dat dekkingen verdwijnen of juist worden toegevoegd. De veranderingen in de zorgverzekering worden bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Voor welke zorg ben je met de basisverzekering verzekerd? De volgende zorg is gedekt vanuit de basisverzekering:

 • huisartsbezoek;
 • medische hulpmiddelen;
 • medisch specialisten;
 • medicijnen (meeste);
 • ziekenhuis: verblijf, operaties en spoedeisende hulp;
 • ziekenvervoer (ambulancevervoer bij medische noodzaak, vergoeding auto en ov in verschillende gevallen);
 • spoedeisende hulp buitenland (tot Nederlands tarief);
 • kraamzorg en verloskundige hulp;
 • ivf-behandelingen (maximaal drie behandelingen);
 • psychologische hulp (basis en specialistische ggz, eerste drie jaar ggz-instelling);
 • hulp bij stoppen met roken;
 • tandartskosten kinderen tot 18 jaar;
 • chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek voor volwassenen (18 jaar en ouder);
 • fysiotherapie tot 18 jaar (onbeperkt aantal behandelingen bij chronische aandoening, 18 behandelingen als geen sprake is van chronische aandoening);
 • fysiotherapie vanaf 18 jaar alleen bij chronische aandoeningen van chronische lijst en pas vanaf 21e behandeling;
 • bekkenfysiotherapie en oefentherapie (bij bepaalde doeleinden);
 • logopedie met geneeskundig doel;
 • ergotherapie (tot maximaal tien uur);
 • dieetadvies (maximaal drie uur);
 • GLI (Gecombineerde leefstijlinterventie) voor mensen met overgewicht en obesitas;
 • wijkverpleging;
 • revalidatie ouderen.

Voor de meeste vergoedingen gelden bepaalde regels, uitzonderingen en een maximaal aantal behandelingen. Kijk voor de precieze vergoedingen in het overzicht van de Rijksoverheid.

Basisverzekering 2021

De overheid bepaalt jaarlijks wat er wijzigt in de basisverzekering van de zorgverzekering. In de loop van 2020 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

 • 18 juli 2020: paramedische herstelzorg als gevolg van corona is toegevoegd aan de basisverzekering. Deze zorg is in te zetten voor fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies. Wel is de dekking tijdelijk en zijn er voorwaarden aan verbonden.
 • 16 april 2020: het geneesmiddel Lynparza (Olaparib) wordt vergoed. Dit is een medicijn tegen eierstokkanker.
 • 1 mei: het geneesmiddel Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt vergoed. Dit medicijn is er is tegen lymfeklierkanker.
 • In september 2020 is het eigen risico bij medische kosten voor zorg na seksueel geweld vervallen. Wel met voorwaarden.
 • 1 september 2020: het geneesmiddel Durvalumab wordt vergoed. Dit medicijn er is tegen specifieke vormen van longkankerd.
 • 1 september: het geneesmiddel Abemaciclib wordt vergoed. Dit medicijn is er tegen sommige vormen van borstkanker.

En vanaf 2021 worden de volgende dekkingen aan de basisverzekering toegevoegd:

 • Het eigen risico voor orgaandonateurs over de medische kosten van hun donatie vervalt.
 • Kosten voor het vervoer voor patiënten met chronische progressieve degeneratieve aandoeningen, met niet-aangeboren hersenletsel en met een verstandelijke beperking valt onder de basisverzekering.

Basisverzekering 2020

In de basisverzekering van 2020 waren er vier wijzigingen en één verlenging:

 • De eigen bijdrage voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) blijft op € 175,- staan.
 • Het eigen risico voor het begeleidingstraject stoppen met roken komt te vervallen. Hierdoor wordt stoppen met roken goedkoper.
 • De bereiding van dure medicijnen wordt vergoed.
 • Voor patiënten die langdurig ver moeten reizen voor een behandeling, komt er een logeervergoeding van maximaal € 75,- per nacht als er sprake is van minimaal drie aaneengesloten behandeldagen.
 • Zorg uitgevoerd door specialist in ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten wordt vergoed.

Op 1 september 2019 werden er drie geneesmiddelen toegevoegd aan de basisverzekering. Deze zitten ook in 2020 in het basispakket:

 • Fampyra. Fampyra is een geneesmiddel dat het loopvermogen van MS-patiënten kan verbeteren. Als het middel na twee weken aanslaat, wordt de behandeling voortgezet.
 • Durvalumab en Abemaciclib. Dit zijn geneesmiddelen voor de behandeling van bepaalde vormen van borst- en longkanker.

Zorgvergelijker gebruiken

Soort basisverzekeringen

Met alle basisverzekeringen heb je recht op dezelfde zorg. Alleen de vergoeding per zorgverlener verschilt hierbij. Je hebt de keuze tussen drie verschillende basisverzekeringen. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van je zorgverbruik en wensen.

Heb je een naturapolis, dan zijn er zorgverleners waarbij je niet alle zorgkosten vergoed krijgt. Bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft, krijg je dan een deel van de kosten vergoed. Bij de restitutiepolis krijg je de volledige zorgkosten vergoed. Afspraken of geen afspraken met de zorgverlener. Al moet je de kosten dan soms wel voorschieten voor de zorgverzekeraar. Een combinatiepolis is een middenweg van deze twee verzekeringen. Je krijgt met dit type verzekering vaak een hogere vergoeding dan bij een naturapolis wanneer je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. De vergoeding en waar je terecht kunt, hangen af van de afspraken die een zorgverzekeraar maakt met de zorgverleners. In onze zorgvergelijker zie je waar bij jou in de buurt dat het geval is. De restitutiepolis is vaak duurder dan de naturapolis.

Premie basisverzekering 2021

De zorgpremie van de basisverzekering zal in 2021 stijgen. Volgens verwachting van de overheid met zo’n € 5,- per maand. Dit verschilt per verzekeraar. Daar staat tegenover dat mensen met een laag inkomen meer zorgtoeslag zullen ontvangen. Iedere basisverzekering dekt dezelfde zorg. De premies mogen zorgverzekeraars zelf bepalen. Hierdoor kunnen de verschillen oplopen tot tientallen euro’s per maand. Er zijn wel verschillen tussen het soort basisverzekering. Namelijk in hoeverre niet-gecontracteerde ziekenhuizen en zorgverleners vergoed worden. Een restitutiepolis is daarom meestal een stuk duurder dan een naturapolis.

Basisverzekering en eigen risico

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaal je eigen risico. In 2021 is het wettelijk verplichte eigen risico, net als in 2020, vastgesteld op € 385,-. Het eigen risico geldt voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Bij kosten voor de verloskundige, kraamzorg of huisarts geldt geen eigen risico. Naast het verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt je eigen risico verhogen met maximaal € 500,-. Je totale eigen risico komt dan maximaal op € 885,-. Kies je voor een vrijwillig eigen risico, dan krijg je hiervoor een korting op de premie van je basisverzekering. De hoogte van deze korting verschilt per zorgverzekeraar.

Acceptatieplicht basisverzekering

Elke zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. De zorgverzekeraar moet de basisverzekering voor iedereen tegen dezelfde premie aanbieden. Dit betekent dat de zorgverzekeraar geen hogere premie mag vragen aan bijvoorbeeld ouderen of zieke mensen. Alleen als je een betalingsachterstand van meer dan twee maanden hebt mag een zorgverzekeraar je weigeren. Je moet dan eerst je hele achterstand aflossen, voordat je kunt overstappen.

Basisverzekering vergelijken

Je kunt 1 keer per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Het is handig om daarvoor de zorgverzekering te vergelijken, zo vind je de beste en goedkoopste basisverzekering. Die je uiteraard kunt uitbreiden met een aanvullende verzekering. Stap je voor 1 januari over, dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar jouw verzekering op bij de huidige verzekeraar. Ook kun je ervoor kiezen om je verzekering op te zeggen voor 1 januari. Om nog tot 1 februari te kunnen kiezen welke verzekering jij wilt.

Aanvullend verzekeren

Wil je je verzekeren voor zorg die niet onder de basisverzekering valt, dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Denk daarbij aan zorg als fysiotherapie, tandartsverzekering en alternatieve geneeswijzen.

Zorgpremie-alert

Om als eerst op de hoogte te zijn van de premies en vergoedingen in 2021, kun je je inschrijven voor ons zorgpremie-alert. Je ontvangt dan informatie over de nieuwste premies en vergoedingen, wanneer je kunt overstappen, advies voor vergelijken en het kiezen van een zorgverzekering en de eventueel laatste wijzigingen van zorgverzekeraars en de overheid.

Meer weten over de basisverzekering?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder. Of bekijk de veelgestelde vragen.

Pricewise Be wise. Check your price.