Mag een verzekeraar mij weigeren voor een zorgverzekering?

Elke zorgverzekeraar is wettelijk verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Er is één uitzondering waarbij een zorgverzekeraar je mag weigeren voor de basisverzekering. De acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende verzekering. Wij leggen je hier meer over uit.


Zorgverzekering vergelijken

Basisverzekering

Voor de basisverzekering hebben de verzekeraars een acceptatieplicht. Dit houdt in dat ze in principe iedereen moeten accepteren. Alleen als je fraude hebt gepleegd of als je een wanbetaler bent, mag de verzekeraar van de acceptatieplicht afwijken. Als je een wanbetaler bent, zal je huidige zorgverzekeraar je zorgverzekering niet opzeggen. Je moet dan eerst de gehele achterstand voldoen. Bij fraude heeft de zorgverzekeraar het recht je 5 jaar lang te weigeren voor de basisverzekering. Overige zorgverzekeraars zijn overigens wel nog steeds verplicht je te accepteren.

Aanvullende verzekering

De aanvullende zorgverzekering is geen verplichte zorgverzekering. Verzekeraars hoeven daarom niet iedereen te accepteren. Zorgverzekeraars zijn vrij in de invulling van hun aanvullende verzekeringen en welke premie en voorwaarden hier tegenover staan. Je wordt geaccepteerd als je voldoet aan hun voorwaarden. Dat wil niet zeggen dat de voorwaarden per se streng zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een verklaring van je tandarts, als je een uitgebreide tandartsverzekering wilt. Het beleid verschilt per verzekeraar.

Fraude of wanbetaling

In geval van fraude of wanbetaling mag een zorgverzekeraar je aanvullende zorgverzekering stopzetten en je voortaan weigeren. Je zorgverzekeraar mag je naam bovendien doorgeven aan andere zorgverzekeraars. Ook zij hebben het recht je te weigeren.

Tip: zeg je oude aanvullende verzekering pas op nadat je bent geaccepteerd voor je nieuwe aanvullende verzekering. Zo loop je niet het risico dat je uiteindelijk helemaal niet meer aanvullend verzekerd bent.


Welke zorgverzekeraar heeft de beste zorgverzekering voor jou?

Zorgverzekering vergelijken

Meer weten?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Stel deze dan aan een van onze medewerkers door contact op te nemen met onze klantenservice via 088-66 99 012. We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.