De situatie in Oekraïne is beroerd en geeft alle reden tot bezorgdheid voor de mensen daar. Ook wij kopen Russisch gas in. In hoeverre speelt dat een rol bij het kiezen van je nieuwe energiecontract?
Nederlandse consumenten hoeven zich op de korte termijn geen zorgen te maken over hun gasvoorziening en de prijs die ze hiervoor betalen. Toch krijgen we best veel bezorgde mensen aan te telefoon, die bang zijn dat de gasprijs de komende tijd zal stijgen. Ze vragen ons wat zij het beste kunnen doen. Andere mensen willen juist absoluut geen Russisch gas meer geleverd krijgen. Die vragen welke leveranciers geen Russisch aardgas inkopen.
6% Russisch gas
Van alle gas importerende landen in Europa is Nederland het minst afhankelijk van uit Rusland geïmporteerd aardgas. Maar zes procent van het totale Nederlandse gasverbruik in 2013 was afkomstig uit Rusland. Terwijl bijvoorbeeld Duitsland en België voor meer dan 40% van Russisch gas afhankelijk zijn. Voor het gas dat wij importeerden, betaalden we ook nog eens een lage prijs. Alleen Moldavië, het Verenigd Koninkrijk, Armenië en Wit-Rusland betaalden een lagere prijs per kubieke meter.
Groene stroom
Om met grote zekerheid te zeggen dat een leverancier geen Russisch gas gebruikt, is moeilijk. Nederland importeert weinig gas. Maar we importeren wel veel elektriciteit. Het kan gebeuren dat een leverancier elektriciteit inkoopt die opgewekt is met behulp van Russisch gas.
Wat kan je doen als je geen Russisch gas wilt? De meeste leveranciers zijn niet echt duidelijk over de herkomst van het door hen geleverde aardgas. Het is dus moeilijk om een energiecontract te kiezen waarvan je 100% zeker weet dat je geen Russisch gas geleverd krijgt. Met elektriciteit is dit anders. Kies je een energiecontract met ‘groene’ stroom, dan weet je zeker dat de elektriciteit die je ontvangt niet is opgewekt met Russisch aardgas.
Geef een antwoord