De temperaturen stijgen en het is ‘s avonds weer langer licht; de barbecue kan weer worden aangestoken op een zwoele zomeravond. Maar wist je dat barbecueën ook risico’s met zich meebrengt, bijvoorbeeld als er brand ontstaat? En ben je eigenlijk verzekerd als je barbecue gestolen wordt? In deze blog leggen we uit hoe het zit met brandschade, diefstal en de dekking van je inboedel- en opstalverzekering. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Brandschade door barbecue | Check je verzekering |
Tips om brandschade te voorkomen | |
Verzekerd voor diefstal? |
Brandschade door barbecue
Even snel een hamburger omdraaien en dan… slaan plotseling de vlammen omhoog. Tijdens een gezellig avondje barbecueën kan er brandschade ontstaan. Denk aan een gesmolten parasol, een schroeiplek in een kledingstuk of schade aan je schutting of huis. Voor die schade krijg je niet altijd een vergoeding van je verzekering. Zeker niet als de schade ontstaat door onvoorzichtig gedrag, bijvoorbeeld door de barbecue te dicht bij brandbare spullen te zetten.
Of je via de inboedel- of opstalverzekering een vergoeding voor brandschade krijgt, hangt af van de afgesloten dekking en bijbehorende polisvoorwaarden van je verzekeraar. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in en rond je huis die niet vastzitten aan het huis. Denk aan je meubels, kleding, televisie, gereedschap en tuinspullen zoals een parasol. Sommige verzekeraars hebben een barbecue in de polisvoorwaarden staan, anderen niet.
Een opstalverzekering dekt schade aan alles wat vastzit aan je huis. Dus het huis zelf, het dak, de muren, de schuur, maar ook vaste onderdelen in de tuin, zoals een ingebouwde buitenkeuken, een schutting of een vast zwembad. Ook hier geldt: de ene verzekeraar heeft een vaste barbecue in de buitenkeuken in de polisvoorwaarden staan, de ander niet. Check deze dus altijd goed voor je een verzekering afsluit.
Tips om brandschade te voorkomen
Waar moet je op letten als je op een zomerse dag de barbecue aansteekt?
- Zet je barbecue altijd buiten, maar niet onder een afdakje.
- Check bij gasbarbecues de slang en gasfles.
- Zorg voor een vlakke, stevige ondergrond.
- Houd water of zand in de buurt.
- Zet brandbare spullen op afstand.
- Laat je barbecue goed afkoelen voor je hem opruimt.

Verzekerd voor diefstal?
Heb je een luxe barbecue gekocht? Dan ben je daar natuurlijk zuinig op. Maar wat als je spiksplinternieuwe barbecue toch gestolen wordt? Ook dan krijg je alleen een vergoeding als je barbecue wordt genoemd in de polisvoorwaarden van je inboedel- verzekering én je tuin goed is afgesloten, bijvoorbeeld met een hek of slot. Je kunt ook kiezen voor een kostbaarhedenverzekering als je een dure barbecue in de tuin hebt staan.
Check je verzekering
Ben je van plan om binnenkort de barbecue aan te steken? Dan is het slim om even je inboedel- of opstalverzekering erbij te pakken. Kijk of je barbecue of buitenkeuken goed gedekt is en pas je verzekering aan als je dit niet het geval is. Een ongelukje zit in een klein hoekje, dus met de juiste dekking kun je met een gerust hart genieten van de heerlijke zomeravonden die gaan komen!
Laat een reactie achter