Opstalverzekering

Je woning is een dierbaar en kostbaar bezit. Die wil je natuurlijk goed verzekeren. Een opstalverzekering sluit je af voor alles wat in en rondom je huis ‘vastzit’. Bij een blikseminslag is je huis verzekerd. Maar dus ook de garage, rolluiken en zonnepanelen bijvoorbeeld. Een opstalverzekering is hetzelfde als een woonhuisverzekering. We hebben hieronder de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Handig hè?opstalverzekering afsluiten
Opstalverzekeringen vergelijken


Waarom een opstalverzekering?

Heb je een huis gekocht? Met een opstalverzekering voorkom je dat je hoge kosten door schade aan je woning zelf moet betalen. Een opstalverzekering dekt de kosten aan je woning door verschillende oorzaken, zoals waterschade en stormschade. Ook bijvoorbeeld je behang, bad en houten vloer vallen onder deze dekking. Alle verplaatsbare spullen in je woning vallen onder de inboedelverzekering. Je kunt kiezen tussen twee soorten opstalverzekeringen:

Extra uitgebreide opstalverzekering

Met de extra uitgebreide opstalverzekering is je woning goed verzekerd voor de meest voorkomende schades, zoals brand, een omgevallen boom en waterschade.

Allrisk opstalverzekering

Heeft je zoontje met een stift op de muur getekend? Schade die jij zelf of je gezinsleden veroorzaakt hebben, wordt met de allrisk-dekking vergoed.

Is een opstalverzekering verplicht?

Als eigenaar van een woning ben je niet wettelijk verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer je een hypotheek afsluit bij de bank, kan de bank je wel verplichten een opstalverzekering af te sluiten. Vanwege de waarde van je woning is het zeker verstandig een opstalverzekering te vergelijken en af te sluiten. 

Dekking opstalverzekering

Welke schade dekt de opstalverzekering? 

Schade veroorzaakt door Extra Uitgebreid Allrisk
Brand of ontploffing
Water
Storm (vanaf windkracht 7)
Inbraak, diefstal en vandalisme
Plotselinge onvoorziene gebeurtenissen

Is elke soort waterschade verzekerd?

In de meeste gevallen wordt plotseling ontstane schade, zoals een lekkage of hevige regenval door de opstalverzekering, vergoed. Het is hierbij wel van belang dat het gaat om onvoorziene schade. Dat wil zeggen dat je deze schade niet hebt kunnen verwachten. Lekkage die ontstaan is door achterstallig onderhoud wordt bijvoorbeeld niet vergoed. Het verschilt per situatie en verzekeraar of waterschade vergoed wordt. Het is verstandig om dit goed na te kijken in de polisvoorwaarden.

Wat valt niet onder de dekking?

Schade veroorzaakt door:

  • Opzet of onvoldoende onderhoud
  • Terrorisme
  • Natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving
  • Regen door openstaande deuren en/of ramen
  • Schade door constructie- of bouwfouten

Eigen risico

Bij een opstalverzekering geldt een eigen risico. Dit betekent dat je eerst dit bedrag zelf moet betalen voordat je een vergoeding krijgt. Het verschilt per verzekeraar hoeveel dit is. Meestal ligt het tussen de € 100,- en € 500,-. Het is soms mogelijk om te kiezen voor € 0,- eigen risico. Je betaalt dan wel meer premie.

Meer weten?

Bekijk de veelgestelde vragen. Wil je advies van een medewerker? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012. We helpen je graag verder.


Opstalverzekeringen vergelijken?