Rechtsbijstandverzekering

Met de rechtsbijstandverzekering kun je juridische hulp krijgen bij conflicten. Het is al vervelend genoeg om verwikkeld te raken in een juridisch conflict. Met een rechtsbijstandverzekering krijg jij hulp bij deze juridische problemen. Handig om zo’n verzekering te hebben, al wil je hier natuurlijk zo min mogelijk voor betalen. De rechtsbijstandverzekering vergelijken via Pricewise is heel eenvoudig. Op basis van je persoonlijke gegevens vinden wij zo onze scherpste deal voor je. Hieronder hebben we alle informatie over de rechtsbijstandverzekering voor je op een rijtje gezet.Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Rechtsbijstand

Wat is rechtsbijstand? Rechtsbijstand is niets anders dan hulp bij juridische conflicten. Iedereen kan onverwacht betrokken raken bij een conflict. Maar soms lukt het niet om met de andere partij tot een passende overeenstemming te komen. Dan biedt de rechtsbijstandverzekering gelukkig een uitkomst.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering is een verzekering waarmee je je letterlijk voor rechtsbijstand ofwel juridische hulp verzekert. Als je een beroep doet op je rechtsbijstandverzekering krijg je hulp van juristen die werkzaam zijn bij je rechtsbijstandverzekeraar. De juridische hulp is dan verzekerd. En dat is slim. Een advocaat kost per uur kost namelijk ongeveer hetzelfde als wat een rechtsbijstandverzekering per jaar aan premie kost.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Rechtsbijstandverzekering vergelijken? Dat doe je makkelijk via Pricewise. Stel je voor: je komt in een situatie waarin je rechtsbijstand nodig hebt. Dan is het fijn als je hiervoor goed verzekerd bent. Rechtsbijstand zonder verzekering is namelijk erg prijzig. En elke rechtsbijstandverzekeraar heeft weer andere dekkingen en hanteert andere premies. De rechtsbijstandverzekering vergelijken is daarom verstandig. Hoe kun je rechtsbijstand vergelijken? Je vult eerst in de vergelijker je persoonsgegevens in. Dan geef je aan welke dekking je wenst te hebben. Wij laten je dan de rechtsbijstandverzekeringen zien met onze scherpste deals die het beste bij jou passen.

Goedkoopste rechtsbijstandverzekering

Onze goedkoopste rechtsbijstandverzekering staat bovenaan. De rechtsbijstandverzekering vergelijken is zo best makkelijk, toch? Zie je een rechtsbijstandverzekering die bij je past, dan kun je deze meteen aanvragen.

Beste rechtsbijstandverzekering

Wat voor jou de beste rechtsbijstandverzekering is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het is goed om te weten dat de rechtsbijstandverzekering niet geldt voor conflicten die al bestonden of waarvan je weet dat deze zullen ontstaan door jouw toedoen. Ga de rechtsbijstandverzekering vergelijken en vind zo een verzekering die het beste bij je past.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Ga je een rechtsbijstandverzekering afsluiten, dan kies je zelf in welke mate je verzekerd wilt zijn in geval van een conflict. De dekking van de rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende modules. Je kiest zelf voor welke modules je verzekerd wilt zijn. Je kunt een keuze maken uit de volgende modules: consumenten-, woon-, inkomens- en fiscale- en vermogensconflicten, mediation bij echtscheiding en verkeersrechtsbijstand.

Consumentenconflicten

Onder de module consumentenconflicten vallen de volgende categorieën:

  • Verhalen van schade: deze module dekt rechtsbijstand als je schade lijdt door het toedoen van iemand anders. Je moet dan een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij;
  • Contracten: deze module dekt problemen naar aanleiding van contracten over consumentenzaken. Zoals conflicten over het kopen of huren van een artikel of over een aan jou geleverde dienst;
  • Overheid: deze module dekt persoonlijke conflicten met de overheid, maar een geschil met de belastingdienst valt hier niet onder;
  • Personen- en familierecht: deze module dekt rechtsbijstand voor adoptie en problemen bij nalatenschap. Echtscheiding is in deze module maar beperkt gedekt;
  • Strafzaken: deze module dekt rechtsbijstand als je beschuldigd wordt van een strafbaar feit. Behalve als er sprake is van opzet.

Woonconflicten

Verzeker je deze module? Dan is rechtsbijstand verzekerd voor geschillen over woonconflicten. Deze module dekt koop- en huurgeschillen, conflicten met een aannemer of gemeente. Je kunt ervoor kiezen om burenrecht uit te sluiten. Je hebt dan geen aanspraak op rechtsbijstand voor alle geschillen met of over de buren.

Inkomensconflicten

De module inkomensconflicten dekt juridisch advies bij problemen op het werk, zoals reorganisaties of ontslagen. Ook bij problemen met je pensioen of conflicten met uitkeringsinstellingen wordt rechtsbijstand gedekt als je deze module meeverzekert.

Fiscale- en vermogensconflicten

Fiscale- en vermogensconflicten gaan over geschillen met de Belastingdienst. Je kunt wel pas gebruikmaken van deze rechtsbijstand als de zaak voor de belastingrechter komt.

Mediation echtscheiding

Deze module dekt rechtsbijstand bij het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Rechtsbijstand wordt pas gedekt bij een huwelijk langer dan 3 jaar. Ook moet je langer dan 3 jaar verzekerd zijn in deze module.

Verkeersrechtsbijstand

De verkeersmodule dekt rechtsbijstand bij conflicten als gevolg van het deelnemen aan het verkee

Wijziging dekking rechtsbijstand

Je kiest zelf voor welke modules je verzekerd wilt zijn. Bedenk voordat je je verzekert voor rechtsbijstand goed voor welke modules je je wilt verzekeren. De rechtsbijstandverzekering geldt namelijk niet voor conflicten die al bestonden. Ook conflicten waarvan je wist dat ze zouden gaan spelen, worden niet gedekt. Voorbeeld: je bouwt een schutting voor een gedeelte in de tuin van je buurman. Je krijgt hierover een conflict. Je sluit dan pas een rechtsbijstandverzekering af met de module woonrecht. Rechtsbijstand wordt dan niet gedekt. Op het moment van afsluiten bestond het conflict namelijk al.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

Voor sommige modules van de rechtsbijstandverzekering geldt een wachttijd. Je kunt dan niet direct een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering als zich een conflict voordoet. Zo'n wachttijd geldt niet als er vóór het afsluiten van de nieuwe module, al een andere module was afgesloten waarmee het risico ook was gedekt. In de polisvoorwaarden vind je terug of er per module een wachttijd geldt.

Wachttijd rechtsbijstandverzekering

Voor een aantal modules kan het zijn dat je rechtsbijstandverzekeraar een wachttijd heeft ingesteld. Dit betekent dat je niet meteen recht hebt op juridische hulp na het afsluiten van de verzekering. Je kunt in de wachttijd geen aanspraak doen op je rechtsbijstandverzekering. Als je je rechtsbijstandverzekering afsluit, gaat de wachttijd meteen van start. Voor de conflicten die zich tijdens die wachttijd voordoen, kun je geen rechtsbijstand vergoed krijgen. De wachttijd is per rechtsbijstandverzekeraar verschillend. In de polisvoorwaarden vind je de wachttijd voor jouw module(s) van de rechtsbijstandverzekering.

Kosten rechtsbijstandverzekering

Wat kost een rechtsbijstandverzekering? De premie rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. De hoogte van de premie van je rechtsbijstandverzekering wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid modules die je kiest. Kies je voor maar 1 module? Dan is je rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer je kiest voor een dekking van 3 modules. Ga je bij ons rechtsbijstandverzekeringen vergelijken, dan staat onze goedkoopste rechtsbijstandverzekering voor jouw situatie en wensen altijd bovenaan.

Externe kosten rechtsbijstand

Als je een beroep doet op je rechtsbijstandverzekering, word je geholpen door juristen die werkzaam zijn bij de rechtsbijstandverzekeraar. Voor elke module heeft de verzekeraar gespecialiseerde juristen. Soms komt het voor dat de aangewezen juristen je niet kunnen helpen. Dan wordt de zaak uitbesteed aan externe juristen. De kosten die hiervoor betaald moeten worden, worden de externe kosten genoemd. Of deze externe kosten worden vergoed door je rechtsbijstandverzekeraar, hangt af van het conflict en de polisvoorwaarden.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Je kunt de rechtsbijstandverzekering los of in pakketvorm afsluiten. Zo kun je rechtsbijstand meeverzekeren bij je woonverzekering. Verzekeren in pakketvorm is vaak goedkoper en makkelijker. Wil je los een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dat kan natuurlijk ook. Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen in onze vergelijker. De gewenste rechtsbijstandverzekering kun je dan meteen afsluiten. Wij laten je spoedig weten of de aanvraag voor een rechtsbijstandverzekering is goedgekeurd.

Rechtsbijstandverzekering opzeggen

Je kunt je rechtsbijstandverzekering schriftelijk opzeggen. Wij hebben een opzegbrief voor je gemaakt, wel zo makkelijk. De opzegtermijn verschilt per verzekeraar. Zie hieronder de verschillende opzegsituaties:

  • De rechtsbijstandverzekering is dagelijks opzegbaar zonder opzegtermijn;
  • de rechtsbijstandverzekering is dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand;
  • de rechtsbijstandverzekering mag je na een jaar opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand;
  • óf de rechtsbijstandverzekering mag je na een jaar dagelijks opzeggen.

Kijk in de polisvoorwaarden, zodat jij weet voor welke situatie jij staat als je de rechtsbijstandverzekering wilt opzeggen.

Meer weten over de rechtsbijstandverzekering?

Heb je nog vragen over de rechtsbijstandverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Wil je advies van een medewerker? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.