WA-verzekering

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is verplicht voor iedereen die een auto of ander motorrijtuig bezit. De WA-verzekering wordt meestal aangeraden voor auto's ouder dan 12 jaar. Auto’s onder de 12 jaar kun je beter verzekeren met een uitgebreidere dekking (WA + beperkt casco of allrisk). Kortom: je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. In plaats daarvan mág je ook kiezen voor uitgebreidere autoverzekering, maar je móét één van de drie varianten kiezen waarin de WA-verzekering altijd terugkomt. Wij vertellen je wat de WA-verzekering auto is, hoe het zit met de dekking en de verplichting en hoe je de WA-verzekering het best kunt vergelijken en afsluiten.

WA-verzekering
Autoverzekeringen vergelijken

WA-verzekering auto

De WA-verzekering auto is de minimale autoverzekering die je moet (en kunt) afsluiten. Met de WA-verzekering wordt de WA-verzekering voor de auto en andere motorrijtuigen bedoeld. Ook voor de motor, scooter en brommer sluit je een WA-verzekering af. Naast deze autoverzekering is er de aansprakelijkheidsverzekering, die eerst ook wel werd aangeduid met WA. Deze verzekering heeft niets te maken met de WA-verzekering auto. De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij (zonder motorrijtuig) veroorzaakt aan spullen van én áán anderen. Tegenwoordig wordt de aansprakelijkheidsverzekering aangeduid met AVP(Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren). De enige echte WA-verzekering is dus de WA-verzekering voor de auto en andere motorrijtuigen.

Wat is een WA-verzekering?

De WA-verzekering is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor de motorrijtuigen. Wat dekt de WA-verzekering? Met de WA-verzekering verzeker je je tegen schade die jij met de auto of een ander motorrijtuig veroorzaakt bij anderen. Ruit-, storm-, en brandschade, vandalisme, diefstal en schade aan de eigen auto zijn niet verzekerd met een WA-verzekering. Veroorzaakt iemand anders de autoschade, dan is het aan die persoon om een beroep te doen op zijn of haar autoverzekering. Werkt de tegenpartij niet mee, dan kun je deze aansprakelijk stellen door een beroep te doen op een rechtsbijstandverzekering. Deze laatste moet je wel aanvullend afsluiten.

WA + beperkt casco en allrisk

Er zijn drie verzekeringen waarin de WA-dekking terugkomt. Naast de minimale WA-verzekering, zijn er ook nog WA + beperkt casco- (ook wel WA-plusverzekering) en de allriskverzekering (ook wel WA-volledig-cascoverzekering). Hiermee verzeker je je WA, maar is de dekking iets uitgebreider. De allriskverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee verzeker je de auto ook tegen schade die je zelf veroorzaakt aan de eigen wagen en tegen vandalisme. Met de allrisk- en WA + beperkt-cascoverzekering verzeker je de wagen tegen ruit-, storm- en brandschade en diefstal.

WA-verzekering verplicht

Is een WA-verzekering verplicht? Ja, het is verplicht om je auto of ander motorrijtuig WA te verzekeren als je deze op je naam hebt staan. De WA-verzekering is de minimale autoverzekering. De WA-verzekering is verplicht omdat iedereen op deze manier verzekerd is voor schade die zij met hun voertuig toebrengen aan anderen. Hierdoor ben je zelf niet verantwoordelijk voor schadekosten die anderen veroorzaken. Wil je een meer uitgebreide verzekering? Dan kun je kiezen voor een WA + beperkt-casco- of een allriskverzekering. Je bent niet verplicht om voor een uitgebreidere dekking te kiezen. Wel moet je de minimaal verplichte WA-verzekering auto afsluiten, of kun je kiezen voor een van de andere twee verzekeringen waarin de WA-dekking is meegenomen.

WA-verzekering afsluiten

Iedereen met een auto is verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Bij Pricewise kun je een WA-verzekering afsluiten voor de auto. Handig, want bij ons kun je alle autoverzekeringen vergelijken. Je krijgt dan een overzicht van de goedkoopste autoverzekeringen. Na het invullen van het kenteken, het aantal schadevrije jaren dat je hebt en het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden, krijg je direct een advies. Dit krijg je op basis van de leeftijd van de auto; die weten wij doordat je het kenteken doorgeeft.

Vervolgens kun je klikken op ‘Naar resultaten’. Je krijgt dan een overzicht van de autoverzekeringen met de laagste premies. Aan de linkerkant van het scherm kun je aangeven welke verzekeringen je wilt meenemen in de vergelijking; WA, WA + beperkt casco en/of WA + volledig casco (allrisk). Kies uit het overzicht de autoverzekering die je wilt en vraag deze aan door op ‘Aanvragen’ te klikken. Daarna hebben we nog wat persoonsgegevens nodig. Ga naar de volgende stap, vul ook hier wat gegevens in en bevestig je aanvraag. Daarna heb je 14 dagen bedenktijd. Wil je de autoverzekering toch niet afsluiten? Dan kun je de aanvraag cancelen.

WA-verzekering-verplicht

Geen acceptatieplicht

Let wel op: de autoverzekeraar heeft geen acceptatieplicht. De aanvraag kan dus ook afgewezen worden. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld heel vaak schade claimt of fraude hebt gepleegd. Je vormt dan een hoger risico voor de autoverzekeraar. Accepteert de verzekeraar je niet, dan moet je uitwijken naar een andere autoverzekering. Als geen enkele verzekeraar je accepteert, kun je meestal nog wel terecht bij de Vereende. Hier betaal je dan vaak een hogere premie. Let wel op; ook deze verzekeraar heeft geen acceptatieplicht.


Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer WA-verzekering?

Vaak is een WA-verzekering aan te raden als een auto ouder dan 12 jaar is. Meestal staat de dagwaarde van zo’n oudere auto dan niet meer in verhouding tot de premie die je betaalt voor een WA + beperkt-cascoverzekering of een allriskverzekering. Voor auto’s tussen de 7 en 12 jaar doe je er meestal goed aan om een WA + beperkt-cascoverzekering te kiezen. En voor auto’s jonger dan 7 jaar is het verstandig om voor een allriskdekking te kiezen.

Met een WA-verzekering verzeker je je alleen tegen schade die jij bij anderen veroorzaakt. Diefstal en schade aan de eigen auto door brand, storm of eigen toedoen dek je hiermee niet. Heeft de auto nog een hoge dagwaarde – de waarde die de auto op dit moment heeft – dan is het verstandig om de auto ook tegen andere schade te verzekeren. Heb je een auto met een lage dagwaarde en sluit je een allriskverzekering af? Dan ben je waarschijnlijk oververzekerd. Heb je een nieuwe wagen en kies je alleen een WA-verzekering? Dan is de auto zeer waarschijnlijk onderverzekerd.

Autoschade

Onder- en oververzekering

Een groot deel van de Nederlanders is oververzekerd. Ben je oververzekerd, dan heb je de auto uitgebreider verzekerd dan qua dagwaarde logisch is. Je krijgt nooit meer vergoed dan de dagwaarde. Verzeker je de auto voor een hoger bedrag, dan krijg je alsnog alleen de dagwaarde uitgekeerd. Zonde van de extra premie. Sommige mensen zijn juist onderverzekerd, wat inhoudt dat zij een verzekering hebben die niet aansluit bij de nog hoge waarde van de auto. Raakt je auto dan, door andere factoren dan andere mobilisten, beschadigd? Dan krijg je minder vergoed dan de wagen waard is, en ook dat is zonde.

Redenen om een ruimere verzekering te kiezen

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je ondanks de leeftijd van je auto toch beter voor een ruimere autoverzekering kunt kiezen. Dat is het geval als:

  • Je geen geld achter de hand hebt voor financiële tegenvallers (en volledig afhankelijk bent van je auto als vervoersmiddel);
  • Je de lening van de auto nog aan het afbetalen bent (vaak verplicht een kredietverstrekker je ook om een allriskverzekering af te sluiten);
  • De dagwaarde van de auto ondanks de hogere leeftijd nog steeds hoog is;
  • Het premieverschil tussen twee dekkingen heel klein is, waardoor een uitgebreidere verzekering aantrekkelijk is;
  • Je schade liever niet zelf betaalt.

Wat dekt een WA-verzekering?

De juiste dekking is dus voor een groot deel afhankelijk van de dagwaarde en de leeftijd van de auto. Al zijn er uitzonderingen. In onderstaande infographic zie je nogmaals wat de verschillende autoverzekeringen verzekeren.

WA-verzekering

Goedkoopste WA-verzekering

Wat voor jou de goedkoopste WA-verzekering is, hangt af van verschillende factoren. Niet alleen het soort auto en het gewicht daarvan hebben invloed op de premie. Ook jouw leeftijd, je adres, het aantal kilometers dat je ongeveer gaat rijden en het aantal schadevrije jaren dat je hebt, beïnvloeden de autopremie. Wat de goedkoopste WA-verzekering is, is dus voor iedereen anders. Het is daarom altijd verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. Dat doe je door middel van je eigen adres en met je eigen gegevens. Zo vind je de goedkoopste WA-verzekering voor de auto. Kijk wel ook naar de andere autoverzekeringen; de WA + beperkt casco en allrisk. Vooral als de auto nog een hoge dagwaarde heeft.

Premieverschil WA-verzekeringen

De laatste jaren is er een stijging te zien in de premies van de autoverzekering. De reden dat de premies stijgen, komt doordat autoverzekeraars verlies lijden op autoverzekeringen door het stijgende aantal claims en de hogere kosten door duurdere elektronica in auto’s. Daarnaast lijden verzekeraars ook verlies doordat ze rekening moeten houden met de lage premies die concurrenten aanbieden om zo nog mee te kunnen spelen. Daarnaast zijn er grote verschillen te zien tussen premies van WA-verzekeringen. Niet alleen leeftijd en het aantal schadevrije jaren hebben invloed op de hoogte van de premie. Uit eerder autopremieonderzoek van Pricewise naar de premies van de WA-verzekering bleek dat de prijsverschillen voor dezelfde WA-verzekering in dezelfde straat kunnen oplopen tot wel € 460,-. Een groot premieverschil kan alleen al veroorzaakt worden door een letter verschil in de postcode. Het is daarom heel verstandig om bij een verhuizing te kijken naar wat de nieuwe, voordeligste autoverzekering is op het nieuwe adres.

Tips voor je WA-verzekering

Schade claimen is niet altijd voordelig. De premie van een autoverzekering gaat omhoog na het claimen van schade als je schadevrije jaren hebt. De no-claimkorting wordt dan lager. Deze korting is een tegemoetkoming van de autoverzekeraar om je te bedanken voor het niet claimen van schade. Claim je schade, dan gaat het aantal schadevrije jaren omlaag en daal je vijf aantal treden op de bonus-malus-ladder. Hoeveel korting je krijgt, hangt af van de autoverzekeraar.

Heb je schade veroorzaakt en wil je een beroep doen op de autoverzekeraar? Bereken dan eerst wat de extra premie is die je op maandbasis meer gaat betalen na de claim. Is dit meer dan de reparatiekosten? Kies er dan voor – als dit financieel mogelijk is – om deze reparatiekosten zelf te betalen in plaats van de schade te claimen.

WA-verzekering

WA-autoverzekering aanvullen

Je kunt de autoverzekering uitbreiden met verschillende aanvullende verzekeringen. Zo zijn er verzekeringen waarmee je je verzekert tegen letsel bij inzittenden, pechhulp en rechtsbijstand. Ook kun je een no-claimbeschermer afsluiten, waarmee je één keer per jaar schade kunt claimen zonder dat de no-claimkorting verandert. Wel veranderen je schadevrije jaren. Stap je over naar een andere verzekering, dan vervalt de no-claimbescherming en heeft de claim wel invloed op de premie.

WA-verzekering is geen aansprakelijkheidsverzekering

Zocht je naar een WA-verzekering, omdat je dacht dat een aansprakelijkheidsverzekering zo wordt genoemd? Bij ons kun je alleen een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) afsluiten in combinatie met een woonverzekering. Sluit je een inboedelverzekering of opstalverzekering af, dan kun je daar een aansprakelijkheidsverzekering bij afsluiten.

WA-verzekering vergelijken

Ga je de WA-verzekering vergelijken, kijk dan ook naar de premies voor WA + beperkt-casco- en allriskverzekeringen. Het kan zomaar zo zijn dat de premie van een WA-verzekering bijna gelijk is aan die van de WA + beperkt casco. Scheelt de premie slechts een paar euro per maand, dan kan het de moeite waard zijn een uitgebreidere dekking te kiezen. Bedenk je ook of je voor jouw auto niet een uitgebreidere dekking nodig hebt. Is de auto minder oud dan 12 jaar, dan is het aan te raden een WA + beperkt casco of een allriskverzekering te kiezen. Dit hangt wel af van de dagwaarde van de auto. In onze vergelijker geven we altijd een dekkingsadvies op basis van de leeftijd van de auto.

Kom je er niet uit?

Je auto verzekeren met de juiste autoverzekering kan lastig zijn. We maken het graag zo makkelijk mogelijk voor je. Wil je hulp bij het kiezen van de juiste verzekering? Neem dan contact met ons op via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We zijn iedere werkdag tot 18.00 uur te bereiken.


Auto verzekeren? Vergelijk hier