Als je je fiets verzekert, dan doe je dat tegen verschillende gebeurtenissen. Diefstal is met elke verzekering voor de fiets gedekt. Ook kun je je fiets verzekeren tegen schade, diefstal, accessoires, pechhulp, ongevallen en rechtsbijstand. De voorwaarden én de dekking verschillen per verzekeraar. Waar bij de ene verzekering schade, diefstal en pechhulp worden verzekerd, is diefstal bij de andere verzekering de enige standaard dekking. Kijk daarom goed naar welke dekkingen jij wilt en welke verzekeraar en verzekering deze aanbiedt. Tijdens het fietsverzekering vergelijken kun je aangeven of je schade, pechhulp en/of ongevallen sowieso mee wilt nemen in de vergelijking. In het aanbod-overzicht zie je per verzekering direct welke dekkingen in de fietsverzekering zijn opgenomen.
Diefstal
Wil je je fiets verzekeren tegen diefstal? Dan moet je fiets worden voorzien van een ART-goedgekeurd slot. Bij eigenlijk alle fietsverzekeringen is diefstal de dekking die standaard is meegenomen. Is je fiets gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Neem daarna contact op met je fietsverzekeraar. Heb je een nieuwe fiets, dan krijg je in de eerste drie jaar meestal de aanschafwaarde vergoed. Daarna wordt er een afschrijvingsregeling gehandhaafd.
Schade
Er zijn verschillende oorzaken voor schade aan de fiets. Dat weten verzekeraars ook. Die maken dan ook onderscheid in welke schades zij vergoeden. Dat staat in de voorwaarden van de verzekeraars. Zo bieden de ANWB en Allianz een vergoeding voor schade, diefstal, pechhulp, ongevallen, terwijl de HEMA alleen schade bij diefstalpogingen vergoedt. Heb je een schadedekking, dan kun je opgelopen schade vaak online melden bij je verzekeraar.
Pechhulp
Net als bij de autoverzekering kun je pechhulp krijgen bij pech met de fiets. Met deze dekking heb je meestal recht op noodreparaties. Het plakken van een lekke band of het terugzetten van de ketting vallen daar al onder. Bij deze pechsituaties kun jij namelijk niet verder fietsen. Sommige pechhulpdiensten repareren de fiets niet 24/7, maar brengen je wel terug naar het adres naar keuze. Er gelden wel voorwaarden. Deze verschillen per verzekering. In onze vergelijker krijg je door te filteren op pechhulp een overzicht van de verzekeringen waarin je pechhulp meeverzekert.
Accessoires
Met een accessoiresdekking verzeker je schade of diefstal aan accessoires op de fiets mee. Wat zijn dat? Denk aan fietstassen, kinderzitjes en fietscomputers. Omdat de waarde van de fiets hoger wordt en de uit te keren bedragen daarmee ook, stijgt de premie ook als je kiest voor deze dekking.
Rechtsbijstand
Bij ongelukken of het ontstaan van schade aan de fiets, is het soms lastig om samen te bepalen wie schuldig is. Degene die schuldig is, is degene die de schade moet vergoeden. Dit doet hij of zij zelf of met een daarvoor afgesloten verzekering, bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering. Of uit eigen zak. Met de rechtsbijstanddekking heb je recht op juridische bijstand bij ongevallen met de fiets. Let wel op: zorg ervoor dat je je niet dubbel verzekert. Heb je al een gewone rechtsbijstandverzekering, controleer dan eerst wat deze dekt. Sommige fietsverzekeraars bieden deze dekking standaard.
Ongevallen
Raak jij invalide, blijvend of niet, of kom je te overlijden tijdens het fietsen? Dan keert de verzekeraar eenmalig een vooraf vastgelegd bedrag uit als je een ongevallendekking kiest. Er zijn een aantal verzekeraars die deze dekking bieden.