Glasvezel

Glasvezel is de allernieuwste vorm van breedbandinternet en de opvolger van de huidige koperkabel. Het huidige koperen kabelnetwerk ligt al ongeveer 30 jaar in de grond en is niet berekend op het toekomstperspectief van ons digitale tijdperk. De kabelaansluiting wordt gedeeld met de rest van je straat. Dit betekent dat wanneer iedereen online is, je internetverbinding veel trager wordt. Glasvezel internet brengt hier verandering in.

Op deze pagina vind je informatie over: Internet, bellen en TV abonnementen vergelijken? Vergelijk de volgende combinaties:

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een flinterdunne draad, een glasvezeldraad, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Deze draad is te vergelijken met een spiegelbuis, waar het licht als het ware doorheen stuitert. Dit licht wordt met een zeer hoge snelheid aan en uitgeschakeld. Via een technische omweg zorgen deze constante lichtflitsen ervoor, dat er uiteindelijk een digitaal signaal wordt verkregen.

Verschillende aansluitingen op glasvezel

Met glasvezel ontvang je niet alleen snel informatie, je verstuurt het net zo snel. Het grootste verschil met de huidige koperkabel is dat je een glasvezelkabel voor jezelf hebt en vrijwel een onbeperkte capaciteit heeft. Het maakt dus niet meer uit of je hele straat online is, de snelheid en kwaliteit van je verbinding veranderen niet. Het enige wat je voor glasvezel nodig hebt is een speciale glasvezelmodem. Op deze modem kun je het volgende aansluiten:

  • Een coax-kabel voor analoge tv of radio
  • Een kabel (DVB-C) voor digitale tv of radio (niet in alle gevallen)
  • Een telefoonkabel
  • UTP-kabels die nodig zijn voor internet, routers en digitale televisie

Providers die glasvezel aanbieden

Momenteel wordt overal in Nederland gebouwd aan een glasvezelnetwerk, zodat straks iedereen in aanmerking kan komen voor glasvezel. Glasvezel is beschikbaar bij meerdere providers. Hieronder vind je een lijst met providers, die via Pricewise glasvezelabonnementen aanbieden:

Internet, bellen en TV abonnementen vergelijken? Vergelijk de volgende combinaties:Internet