VDSL: wat het is en hoe het werkt

VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), wat is dat eigenlijk? Hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en nog meer informatie over VDSL, vind je hier.


VDSL

Verschil tussen ADSL en VDSL

Een VDSL- en ADSL-verbinding lijken erg op elkaar. Beiden zijn DSL-verbindingen, wat inhoudt dat verbinding via de telefoonlijn binnenkomt. Maar wat is dan hét verschil tussen VDSL en ADSL? Dat zit in de snelheid. VDSL is de opvolger van ADSL. De techniek van de verbinding is anders, waardoor de up- en downloadsnelheid sneller is dan bij ADSL. Hierdoor is VDSL vaak iets duurder. Langzamerhand vervangt VDSL de ADSL-aansluitingen.

VDSL snelheid

Bij een VDSL-verbinding zijn snelheden tot 52 Mb/s (download) en 13 Mb/s (upload) mogelijk. De afstand tot de centrale van de aanbieder bepaalt voor een groot deel de snelheid van de VDSL-verbinding. Anders dan bij ADSL is de maximale afstand bij VDSL korter. Namelijk 2 kilometer. Is deze afstand groter? Dan wordt het moeilijk om de beloofde snelheid te kunnen leveren.

Kosten VDSL

VDSL is over het algemeen duurder dan ADSL, dit komt door de hogere internetsnelheid. De precieze kosten van een VDSL-verbinding verschillen per provider. Het is dan ook verstandig om deze te vergelijken. Dit kan in de internetvergelijker van Pricewise. In de filterfunctie kun je aangeven dat je voorkeur uitgaat naar VDSL-internet.

Voor- en nadelen van VDSL

De voor- en nadelen van VDSL-internet op een rijtje:

Voordelen

  • VDSL is sneller dan ADSL en goedkoper dan een kabel of glasvezel verbinding;
  • Door veel concurrentie zijn de maandelijkse kosten laag;
  • Goede verbindingssnelheid voor een gemiddelde internetverbruiker.

Nadelen

  • De afstand tot de wijkcentrale is maximaal 2 kilometer;
  • Minder stabiele verbinding dan met kabel en glasvezel;
  • Langzamer dan kabel en glasvezel.

VDSL vergelijken

Het vergelijken van VDSL-abonnementen kan lastig zijn. Gelukkig maakt Pricewise het voor jou een stuk makkelijker. In een paar stappen zie je welk abonnement het beste bij jou past. En welke het voordeligst is natuurlijk. Handig hè?

Meer weten

Zit je nog met vragen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Zij geven je advies dat past bij jouw situatie. Bel 088 – 66 99 000 of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen.


Internet vergelijken

Pricewise Be wise. Check your price.