Duurzame energie

Duurzame energie is sinds 3 decennia een hot topic. Duurzaam staat volgens de naslagwerken voor "lang durend", "weinig aan slijtage of bederf onderhevig" en "het milieu weinig belastend". Dit is meteen de essentie van duurzame energie, namelijk een manier van energieopwekking die het milieu niet belast.

De meeste energie wordt tegenwoordig nog steeds opgewekt met fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Naast het feit dat deze langzaam opraken, zijn deze brandstoffen buitengewoon schadelijk voor ons milieu. Steeds meer energieleveranciers houden hier rekening mee en bieden hun klanten zogenoemde groene energie aan. Hieronder volgt een korte introductie om je kennis te laten maken met de verschillende vormen van duurzame energie.

Op deze pagina vind je informatie over:
Wil je weten welke soort energie het beste bij je persoonlijke situatie past? Energie vergelijken

Bio-energie

Organisch materialen als hout, GFT-afval en graan worden gebruikt voor de vervaardiging van bio-energie. Dit materiaal staat beter bekend als biomassa. De energie wordt opgewekt door de verbranding, vergisting of vergassing van de biomassa. Het gas wat hierbij automatisch vrijkomt, kan worden ingezet voor de productie van groene stroom. Ongeveer 50% van de Nederlandse duurzame energie wordt geproduceerd met biomassa.

Groen gas

De biomassa die voor bio-energie wordt gebruikt, wordt ook gebruikt voor de productie van groen gas. Dit groene gas is eigenlijk een methaanhoudend gas en een duurzame plaatsvervanger voor aardgas. Tot op heden is het groene gas dat aangeboden wordt door de energieleverancier klimaatgecompenseerd (aard)gas. Dit betekent dat de CO 2-uitstoot, die volgt uit de productie van groen (aard)gas, volledig gecompenseerd wordt met onder andere de planting van nieuwe bomen.

Wil je weten welke energiesoort voor jou het voordeligste is? Energie vergelijken

Waterkracht

Het aardoppervlak bestaat voor ruim tweederde uit water. Al dit water kan met behulp van waterturbines dienen als een duurzame energiebron, genaamd waterkracht. Het wordt opgewekt door gebruik te maken van de hoogteverschillen in waterniveaus en de stroomsnelheid van het water. Nederland kent geen grote verschillen in de hoogte van water, maar maakt daarentegen wel gebruik van waterkrachtcentrales.

Windenergie

Om windkracht om te kunnen zetten in elektrische energie worden windturbines ingezet. De wind oefent kracht uit op de wieken van de windturbine, waardoor deze gaan draaien. Hierdoor wordt de generator aangedreven, die uiteindelijk zorgt voor de productie van de elektrische windenergie. Het is ook mogelijk om een windmolen in je eigen tuin te laten plaatsen.

Zonne-energie

De bekendste vorm van duurzame energie is zonne-energie. Met behulp van de zon zetten zonnepanelen het licht om in elektriciteit, ofwel zonnestroom. Daarnaast kan het zonlicht met behulp van een zonneboiler(combi) worden omgezet in warmte voor het water en de verwarming.

Via Pricewise staat het geheel vrij om zelf voor de duurzame energie te kiezen en zo je steentje bij te dragen aan het milieu. Eén van de filteropties in onze energievergelijker is dan ook "groen", waarmee je alle voor jou geldende duurzame energieproducten in de laagste prijsvolgorde gepresenteerd krijgt.

Meer over duurzame energie