Energie besparen

Energiebesparing is makkelijker dan je denkt en het biedt je veel voordelen. Het zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Voor het milieu heeft dit als voordeel dat het meehelpt aan een afnemend broeikaseffect en klimaatverandering. Daarnaast verminder je er ook nog eens je woonlasten mee.


Energie besparen

Voor een efficiente energiebesparing moet je alleen weten waar je op moet letten. Het zijn de kleinste aanpassingen in je energiegedrag, die het grootste verschil maken voor een energiezuinige levenstijl.

Energie vergelijken om op de kosten te besparen

Neem je eigen energiegedrag onder de loep

"Een beter milieu begint bij jezelf", dus is het van belang om je bewust te zijn van je eigen energiegedrag. Onnodig veel energie gaat verloren omdat mensen bijvoorbeeld 's nachts vergeten de verwarming omlaag te zetten of de kraan tijdens het tandenpoetsen aan laten staan. Wanneer je hierop let, zul je merken dat je energierekening vanzelf een stuk lager wordt. Hieronder kun je alvast wat inspiratie opdoen om grip op je energiegedrag te krijgen:

  • Plaats een koelkast niet direct naast een fornuis, kachel of een oven. Een lage omgevingstemperatuur zorgt voor een laag energieverbruik van de koelkast.
  • Maak de ventilatieopeningen van de koelkast en de vriezer regelmatig schoon. Hierdoor wordt de restwarmte beter afgevoerd. Ook vermindert dit de koelende werking niet.
  • Een laag van meer dan 1 cm ijs in de vriezer zorgt voor een verhoging van het energieverbruik. Regulier ontdooien helpt het energieverbruik naar beneden te brengen.
  • Lekker in bad? Met een bad gebruik je ongeveer 3 keer zoveel energie en water als met een douche. Het is dus zuiniger om een douche te nemen in plaats van een bad.
  • Wassen op 30 of 40 °C kost minder energie dan op 50, 60 en 90 °C. Ben je klaar met wassen? Hang de was op en laat het drogen, dit is goedkoper dan de droger te gebruiken.
  • De thermostaat een graad lager zetten scheelt energie. Draai de thermostaat een uur voordat je gaat slapen naar beneden, dit is de tijd die de verwarming nodig heeft om af te koelen. Wanneer je geen gebruik maakt van een ruimte hoef je deze niet te verwarmen.

Meer over energie besparen

Bespaartips tegen een te hoge energierekening. Naast het analyseren van je energiegedrag ervoor kiezen om over te gaan op het aanschaffen van energiezuinige apparaten of hulpmiddelen. We hebben voor jou een lijst gemaakt met de belangrijkste besparingstips. Je kunt uiteraard ook op de energiekosten besparen door gebruik te maken van onze energievergelijker.

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.