Fijn, eindelijk tijd voor vakantie. Even bijkomen en opladen in het buitenlandse zonnetje, onder de Scandinavische spetters óf in het altijd ‘weer’ verrassende Nederland. Flink gespaard om uit te geven op de vakantiebestemming? Tijdens je trip kun je daar weer mee starten voor volgend jaar. Vóór vertrek zijn er namelijk een paar dingen die je kunt doen om thuis energie te besparen tíjdens de vakantie. Kun je slapend rijk worden, nou ja een beetje dan.
1. Haal stekkers uit stopcontacten
Dé makkelijkste tip – in de meeste gevallen dan: haal de stekkers van (huishoudelijke) apparaten uit het stopcontact. Je kijkt thuis dan toch geen tv, zit niet achter de computer, luistert niet naar de radio en zet geen koffie. Scheelt weer wat sluipverbruik aan energie. Daarbij loop je minder kans op schade bij bliksem. Controleer maar eens hoeveel stekkers je uit het contact kunt halen. Zijn er misschien meer dan je denkt. Maareee… Let wel even op dat je niet per ongeluk een alarminstallatie uitschakelt.
2. Ontdooi de vriezer óf gooi ‘m vol
Er zijn twee uitersten: trek de stekker van de vriezer en koelkast uit het stopcontact óf gooi ze he-le-maal vol met eten en drinken. Vriezers en koelkasten slurpen veel stroom, vooral met warm weer. Staan de apparaten uit, dan verbruiken ze niets – haal ze dan natuurlijk wel eerst leeg. De vriezer moet je ook even ontdooien zodat je het water weg kunt halen (logisch). Laat de deur wel op een kiertje om schimmel te voorkomen. Wil je de boel gewoon aan laten staan? Stop de apparaten dan zo vol mogelijk, dan kost het minder energie om te koelen. Slim!
PS: De vriezer zo nu en dan ontdooien is sowieso geen overbodige handeling. Door een ijslaag – of ijsberg – in de vriezer gaat het energieverbruik namelijk flink omhoog.
3. Gooi de temperatuur omlaag
De kachel staat over het algemeen niet aan in de zomer. Wel staat bij veel mensen de thermostaat standaard ingesteld op 15 graden. Heb jij ‘m toch altijd hoger staan? Breng de temperatuur dan naar beneden. Mocht het in Nederland dan toch kouder worden – helaas voor de vakantiegangers in eigen land –, dan brandt de kachel in elk geval niet onnodig. Psst… er zijn ook apps waarmee je de temperatuur vanaf óveral kunt regelen (moet je alleen wel internet hebben).
Wil je extra vakantiegeld? Vergelijk energie!
4. Zet lampen niet 24/7 aan tegen inbraak
Bang voor inbrekers als de boel donker is in huis? Dan is het fijn dat er er tegen de avond een lampje brandt, zodat het lijkt alsof er leven in de brouwerij is. Maar laat lampen niet standaard aanstaan als je het thuisfront verlaat voor vakantie. Zorg er gewoon voor dat je een tijdschakelaar hebt, waarmee alleen op bepaalde tijden een lampje – of meer – brandt.
5. Zet boilers uit
Heb je een elektrische- of keukenboiler? Zet deze dan uit of lager als je op vakantie bent – maar ga niet onder de 60 graden. Je kunt ook een tijdklok laten instellen op de elektrische boiler. Handig, ook als je niet op vakantie bent. Boilers verwarmen water namelijk continu en verbruiken hierbij veel energie. Niet nodig als je er niet bent, natuurlijk. Het is wel belangrijk om de leidingen bij terugkomst goed te spoelen en de boiler goed door te warmen.
6. Sluit goed af en laat geen cadeaus achter voor inbrekers
Leg geen waardevolle spullen neer die anderen van buitenaf kunnen zien. Zo van: ‘Hier lieve inbreker, heb je mijn laptop. Hoef je alleen even een raampje in te gooien en hij is van jou’. Geen goed idee. Sluit ramen en deuren goed. Doet misschien weinig voor energiebesparing (als je de kachel niet laat loeien), maar is vooral anti ‘eksters’. Een bezoekje hiervan kost je waarschijnlijk heel wat meer dan de energiebesparing die je tijdens de vakantie doet.
7. Sluit water af
Nou ja, alleen het water dat naar de wasmachine gaat is ook goed. Daar win je niet per se energie mee, maar je zorgt er wel voor dat er geen (of minder snel) waterschade ontstaat. En die schade kan je behoorlijk veel geld kosten. Doen dus.
8. Final check, check, check
Klaar om te gaan? Controleer dan ook nog even of je het gas uit hebt gezet. Je zult niet de eerste zijn die terug naar huis rijdt door die brandende vraag: ‘Heb ik het gas wel uitgezet?’. Ook al weet je eigenlijk bijna 100% zeker dat je alle knopjes terug hebt gedraaid. Je kunt de gastoevoer natuurlijk ook altijd afsluiten als je langere tijd weg bent. Heeft overigens geen effect op de energierekening, want bij gas is er – gelukkig – geen sprake van sluipverbruik. Geen goede zaak als dit wel zo is.
En nu… (voorbereiden) op vakantie! Veel plezier.
Dit artikel is eerder verschenen op 9 juni 2016, maar is herschreven op 8 augustus 2018.
Geef een antwoord