Slimme thermostaat

De slimme thermostaat is een geavanceerde versie van de klokthermostaat. Met de slimme variant kun je de thermostaat gemakkelijk van een afstand besturen, zodat je overal de temperatuur in huis kunt regelen. Vaak zijn slimme thermostaten zelflerend. De slimme thermostaat past zich dan aan jouw energieverbruik aan. Daarmee is een slimme thermostaat zuiniger dan een klokthermostaat. Wil je weten of een slimme thermostaat iets voor jou is? Hieronder hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet.Slimme thermostaat
Vergelijk energiecontracten en bespaar op je energierekening

Overzicht slimme thermostaten

Wil je meer weten over een specifieke slimme thermostaat? Wij hebben een overzicht gemaakt van de slimme thermostaten. Klik op de slimme thermostaat waar jij graag meer over wilt weten.

ICY slimme thermostaat

ICY

Wil je eerst alle slimme thermostaten met elkaar vergelijken? Dat kan ook. Je vindt hier een overzicht van de specificaties van alle slimme thermostaten.

Slimme thermostaat wifi

Een slimme thermostaat wordt ook wel een wifi-thermostaat genoemd. De thermostaat wordt namelijk verbonden met het wifi-netwerk. Je kunt de thermostaat hierdoor vaak op afstand bedienen met een app op je smartphone en tablet. Heb je geen smartphone of tablet? Dan zijn er ook een aantal slimme thermostaten die je vanaf de computer kunt bedienen. Hieronder een overzicht van de verschillende besturingsmogelijkheden per slimme thermostaat:
 
Slimme thermostaatVia app op smartphone/tabletVia website
AnnaJa, Android/iOSNee
E-thermostaatJa, Android/iOSJa
Honeywell EvoHomeJa, Android/iOSNee
ICYNeeJa
MomitJa, Android/iOSNee
Nefit EasyJa, Android/iOSJa
NestJa, Android/iOSNee
NetatmoJa, Android/iOSNee
TadoJa, Android/iOSNee
ThermoSmartJa, Android/iOSNee
ToonJa, Android/iOSNee

Doordat de slimme thermostaat op afstand te bedienen is, kun je de verwarming bijvoorbeeld alvast wat hoger zetten als je naar huis vertrekt, zodat je in een warm huis aankomt. En ben je de verwarming vergeten uit te zetten? Dan hoef je hiervoor niet terug naar huis, maar kun je dit regelen via je app. Met sommige slimme thermostaten is het ook mogelijk om niet alleen de temperatuur in huis, maar zelfs apparaten op afstand te bedienen. Dit kan als je de thermostaat gebruikt in combinatie met ‘slimme stekkers’.

Energie besparen met slimme thermostaat

Waarom is een slimme thermostaat ‘slim’? Slimme thermostaten hebben vaak een zelflerend vermogen. De thermostaat past zich aan jouw leefritme aan. Heb je een vast dag- en nachtritme? Dan ‘leert’ de slimme thermostaat binnen een bepaalde periode wanneer je niet thuis bent of slaapt, doordat je de thermostaat op bepaalde momenten hoger of lager zet. Na deze ‘leerperiode’ neemt de slimme thermostaat dit patroon over en gaat de temperatuur automatisch omhoog en omlaag op basis van jouw leefritme.

Er zijn ook slimme thermostaten die met een bewegings- of lichtsensor kunnen controleren of je thuis bent of niet. En omdat je de thermostaat met een app op je mobiele telefoon of tablet kunt bedienen, kun je ook nog besparen op energie. Zoals wanneer je de verwarming bent vergeten laag te zetten of als je later thuiskomt waardoor je huis nog niet opgewarmd hoeft te worden. Als je zelf niet zo zuinig met je verwarming omgaat, kun je met een slimme thermostaat alsnog 22% op het gasverbruik van de verwarming besparen. Allemaal doordat de thermostaat inspeelt op jouw ritme.

Energie besparen met slimme thermostaat

Verwarming regelen per kamer of zone

Wil je alleen de kamers verwarmen waarin mensen aanwezig zijn? Dat kan met sommige slimme thermostaten. Dit kan per kamer of per zone, afhankelijk van de slimme thermostaat. Bij de regeling per kamer moet je thermostaatknoppen plaatsen op de radiatoren in de kamers waarvan je de verwarming apart wilt regelen. Deze worden vervolgens draadloos aangestuurd door de slimme (hoofd)thermostaat.

De regeling per zone werkt via een regelventiel in de verwarmingsleiding. De radiatoren die op deze leiding aangesloten zijn, behoren tot dezelfde zone. Deze radiatorzones worden door extra thermostaten geregeld. Je moet hiervoor dus wel per zone een extra thermostaat aanschaffen. Om de gewenste kamers als één zone te kunnen aansluiten, kan het nodig zijn om cv-leidingen te verlengen. Hieronder een overzicht van de slimme thermostaten waarmee de verwarming per kamer en/of per zone geregeld kan worden:
 
Slimme thermostaatVerwarming per kamerVerwarming per zone
Honeywell EvoHomeJaJa
MomitNeeJa
NestNeeJa
TadoJaJa

Inzicht in je energieverbruik

Voor gebruik van een slimme thermostaat heb je geen slimme meter nodig. Een slimme meter is echter wel een goede aanvulling om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Sommige slimme thermostaten kunnen de meterstanden van een slimme meter namelijk automatisch uitlezen. Dat maakt energie besparen een stuk makkelijker én leuker. Je ziet direct het effect van jouw energiebesparende maatregelen. Ook kun je met sommige slimme thermostaten je energieverbruik vergelijken met andere maanden of jaren, of met het gemiddelde energieverbruik in Nederland .

Apparaten op afstand bedienen

Wil je de verlichting en apparaten in huis op afstand bedienen? Dat kan met een aantal van de slimme thermostaten. Het bedienen op afstand gebeurt vaak in combinatie met ‘slimme stekkers’. Deze steek je in het stopcontact, en vervolgens sluit je de apparaten of lampen die je op afstand wilt bedienen aan op de stekker. Via de app van je slimme thermostaat – waarmee je ook de verwarming kunt bedienen – kun je dan ook de apparaten bedienen die op de slimme stekkers zijn aangesloten. Zo kun je de verlichting bijvoorbeeld op afstand via de app uitzetten, als je dit vergeten bent. Ook kun je apparaten die op standby staan – waardoor sluipverbruik ontstaat – via de app helemaal uitschakelen. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde tijdschema’s in te stellen. Je kunt ook per apparaat zien hoeveel energie er verbruikt wordt. Zo kun je de energieslurpers in huis makkelijk herkennen. Met de volgende slimme thermostaten kun je apparaten op afstand bedienen:
 Slimme stekker

Geschikte slimme thermostaat

Heb je stadsverwarming? Dan is niet elke slimme thermostaat geschikt. En met vloerverwarming of warmtepompen kun je ook niet van alle slimme thermostaten gebruikmaken. Daarnaast heb je met een oude cv-ketel vaak een beperktere keuze, omdat deze niet door alle slimme thermostaten ondersteund worden. Kijk bij de aankoop van een slimme thermostaat dus goed of deze geschikt is voor jouw woning.
 
Slimme thermostaatStadsverwarmingVloerverwarmingWarmtepompen
AnnaNeeJaNee
E-thermostaatJaJaJa
Honeywell EvoHomeJaJaJa
ICYJaJaNee
MomitJaJaNee
Nefit EasyNeeNeeNee
NestJaJaJa
NetatmoJaJaNee
TadoJaJaJa
ThermoSmartJaJaJa
ToonNeeJaNee
 

Eigenschappen slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is vaak zelflerend. Dat houdt in dat de thermostaat kijkt naar patronen in jouw energieverbruik en zich hierop aanpast. Naast dat zelflerend vermogen zijn er verschillende eigenschappen waar een slimme thermostaat over kan beschikken. Deze verschillen per slimme thermostaat. Er zijn slimme thermostaten met weermonitoring. Deze thermostaten kunnen de weersvoorspelling ophalen via de wifi en de verwarming hierop afstemmen. Ook zijn er slimme thermostaten die de luchtvochtigheid meten om de juiste temperatuur te bepalen.

Wil je dat de verwarming automatisch wordt uitgeschakeld als je niet thuis bent? Dan kun je kiezen voor een slimme thermostaat met aanwezigheidsdetectie of een bewegings- of lichtdetector. Een aanwezigheidsdetector wordt ook wel geofencing genoemd. De slimme thermostaat maakt dan contact met de gps van jouw smartphone om te achterhalen of je thuis bent. Wel handig om deze dan te koppelen aan de smartphone van ieder gezinslid.

Slimme thermostaten met een bewegingsdetector weten door de registratie van beweging of er iemand thuis is – gelukkig reageren deze thermostaten niet op aanwezigheid van huisdieren. Tot slot zijn er ook nog slimme thermostaten met een lichtdetector: als iemand het licht uitdoet in een ruimte, wordt de verwarming na 20 minuten automatisch uitgeschakeld.

In het overzicht hieronder kun je de eigenschappen per slimme thermostaat bekijken:
 
Slimme thermostaatWeermonitoringLuchtvochtigheidGeofencingBewegingssensorLichtsensor
AnnaJaNeeJaJaNee
E-thermostaatNeeNeeNeeJaJa
Honeywell EvoHomeJaNeeNeeNeeNee
ICYNeeNeeNeeJaJa
MomitJaNeeJaJaJa
Nefit EasyNeeNeeJaNeeNee
NestJaJaJaJaJa
NetatmoJaNeeJaNeeNee
TadoJaJaJaNeeNee
ThermoSmartJaNeeJaNeeNee
ToonJaNeeNeeNeeNee

Privacy en slimme thermostaat

De slimme thermostaat registreert flink wat data. Hoe zit het dan met de privacy? De verkopers van de slimme thermostaten moeten zich houden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Je kunt op de website van de aanbieders vaak een privacybeleid vinden. Het verschilt per thermostaat of de gegevens in de thermostaat zelf of online worden opgeslagen. Als de gegevens in de cloud worden opgeslagen, zijn de risico’s vanuit privacy-oogpunt wat groter.

Slimme thermostaat kopen

Wil je een slimme thermostaat kopen? Dat kan bij verschillende webwinkels. Ook zijn er verschillende energieleveranciers die een slimme thermostaat aanbieden. Soms in abonnementsvorm. Daarnaast kun je als klant soms korting krijgen op een slimme thermostaat. Sommige energieleveranciers bieden een gratis slimme thermostaat aan bij een meerjarig-energiecontract. Maar let op: hiermee ben je vaak juist duurder uit.

Slimme thermostaat kopen

Slimme thermostaat met abonnement

Er zijn slimme thermostaten die je in termijnen kunt afbetalen. Je sluit dan een abonnement af op de slimme thermostaat. Dit kan prettig zijn als je niet in één keer het aanschafbedrag kan of wil betalen. Maar let op: er zijn ook slimme thermostaten waarbij je het aankoopbedrag moet betalen én daarnaast een abonnement moet afsluiten als je van alle functionaliteiten gebruik wilt maken. Hieronder vind je een overzicht van de abonnementen die worden aangeboden voor slimme thermostaten. Ook lichten we de voorwaarden uit.
  • Anna: klanten van NLE kunnen een abonnement nemen op Anna. Je betaalt dan € 3,99 per maand en hebt de slimme thermostaat in bruikleen. Na 5 jaar heb je de slimme thermostaat afbetaald en is hij van jou. Zeg je het abonnement eerder op? Dan moet je Anna inleveren. Je moet ten minste een maand klant blijven bij NLE, als je daarna je energiecontract opzegt kun je je abonnement wel behouden. Als je je energiecontract voortijdig opzegt, moet je wel een opzegvergoeding betalen. Je kunt Anna ook los aanschaffen voor € 249,-.
  • E-thermostaat: de E-thermostaat is alleen beschikbaar voor klanten van Essent. De thermostaat kost € 249,-. Als je deze koopt – of bij een abonnement krijgt – zijn de functionaliteiten beperkt. Sluit je hiernaast een abonnement op E-inzicht af, dan kun je gebruikmaken van de extra functionaliteiten, zoals het bedienen van verwarming en apparaten op afstand.
  • Tado: de slimme thermostaat van Tado is niet gekoppeld aan een leverancier. Je kunt er voor kiezen om het aankoopbedrag van € 249,- in één keer te betalen, maar je kunt hem ook huren voor € 6,99 per maand. Als je ervoor kiest de slimme thermostaat te huren, moet je deze wel inleveren als je het abonnement opzegt.
  • Toon: als je Toon van Eneco los koopt (€ 275,-), zijn de functionaliteiten beperkt. Van deze functionaliteiten kun je wel gebruikmaken als je een abonnement neemt op Toon voor € 3,50 per maand. Zowel klanten als niet-klanten kunnen dit abonnement afsluiten.

Slimme thermostaat zonder abonnement

Heb je de financiële ruimte om het aanschafbedrag voor de slimme thermostaat in een keer te betalen en/of wil je niet vastzitten aan een abonnement? Dan zijn er ook zat mogelijkheden. Er zijn genoeg slimme thermostaten waarbij je geen abonnement hoeft af te sluiten, en zelfs slimme thermostaten waarbij je niet eens een abonnement kúnt afsluiten. In veel gevallen is een slimme thermostaat zonder abonnement uiteindelijk voordeliger.

Let wel op: er zijn ook slimme thermostaten die je wel los kunt kopen, maar waarbij je slechts beperkte functionaliteiten hebt zonder abonnement. Dit geldt bijvoorbeeld voor Toon van Eneco en de E-thermostaat van Essent. Als je geen abonnement wilt afsluiten, kun je dus beter niet voor een van deze slimme thermostaten gaan. Het is verstandig om slimme thermostaten te vergelijken en goed te kijken wat voor jou de voordeligste betalingsmogelijkheid is voordat je een slimme thermostaat uitkiest.

Slimme thermostaat abonnement

Korting op slimme thermostaat

Slimme thermostaat kopen met korting? Sommige energieleveranciers bieden een slimme thermostaat met korting aan voor klanten. Zo kun je de Nest-thermostaat met korting krijgen als je klant bent bij Essent of ENGIE en krijg je korting op Toon als je klant bent bij Eneco.

Sluit niet zomaar een energiecontract af bij een bepaalde leverancier omdat je hier korting krijgt op een slimme thermostaat. Het kan namelijk zo zijn dat je bij een andere energieleverancier veel lagere energietarieven kunt krijgen. Daardoor kan het zo zijn dat je, zelfs met de korting op de slimme thermostaat, alsnog meer betaalt dan wanneer je het goedkopere energiecontract had gekozen en los een slimme thermostaat had aangeschaft. Zo worden de slimme thermostaten vaak aangeboden bij meerjarige contracten, maar zijn 1-jarige energiecontracten met een vast tarief zijn doorgaans het voordeligst. Je kunt dan elk jaar gebruikmaken van een welkomstkorting op je energiecontract.

Hieronder vind je een overzicht van de kortingen die worden aangeboden door energieleveranciers:
 
Slimme thermostaatEnergiecontract (gas en stroom)Prijs
Nest1-jarig energiecontract bij Essent€ 99,- (richtprijs € 249,-)
Nest3-jarig energiecontract bij Essent€ 49,- (richtprijs € 249,-)
Nest1-jarig energiecontract bij ENGIE€ 199,- (richtprijs € 249,-)
Nest3-jarig energiecontract bij ENGIE€ 49,- (richtprijs € 249,-)
Toon1-jarig energiecontract bij Eneco€ 199,- (richtprijs € 275,-)
Toon3-jarig energiecontract bij Eneco€ 99,- (richtprijs € 275,-)

Slimme thermostaat gratis

Sommige energieleveranciers bieden een gratis slimme thermostaat aan bij een meerjarig energiecontract. Dit lijkt voordelig, maar dat is het uiteindelijk vaak niet. Over het algemeen zijn 1-jarige energiecontracten met een vast tarief namelijk het voordeligst. Als je elk jaar overstapt via een energievergelijker, kun je ook elk jaar gebruikmaken van een welkomstkorting. Sluit je een meerjarig contract af omdat je hier een gratis slimme thermostaat bij krijgt? Dan loop je elk jaar een welkomstkorting mis. De kosten die je tijdens de contractperiode meer betaalt voor je energiecontract, zijn bijna altijd hoger dan de aanschafkosten voor een slimme thermostaat. Het is dus meestal voordeliger om de slimme thermostaat zelf te kopen en te kiezen voor een voordelig energiecontract.
 
Slimme thermostaatGratis bij
E-thermostaat3-jarig energiecontract bij Essent (gas en stroom)
Nest4-jarig energiecontract bij ENGIE of 5-jarig contract bij Essent (gas en stroom)
Toon4-jarig energiecontract bij Eneco (gas en stroom)
 

Goedkope slimme thermostaat

Voor de meeste slimme thermostaten betaal je ongeveer- € 200,-. Ben je op zoek naar een goedkope slimme thermostaat? Soms zijn er bij webwinkels speciale aanbiedingen. Vergelijk dus altijd verschillende aanbiedingen bij aanbieders. Ook kun je ervoor kiezen om een abonnement af te sluiten als je het aankoopbedrag niet in één keer kunt betalen. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor de slimme thermostaten.
 
Slimme thermostaatRichtprijsAbonnement betaling
per maand
Abonnement extra functionaliteitenInstallatiekosten (optioneel)
Anna€ 249,-€ 3,99Nee€ 70,-
E-thermostaat*€ 249,-Nee€ 3,95€ 82,50
Honeywell EvoHome€ 299,-NeeNeeVerschilt per installateur
ICY€ 177,-NeeNeeVerschilt per installateur
Momit€ 199,-NeeNeeVerschilt per installateur
Nefit Easy€ 257,-NeeNee€ 60,-
Nest€ 249,-NeeNeeVerschilt per installateur
Netatmo€ 179,-NeeNeeVerschilt per installateur
Tado€ 249,-€ 6,99Nee€ 119,-
ThermoSmart€ 249,-NeeNee€ 99,-
Toon*€ 275,-Nee€ 3,50€ 75,- (€ 49,95 voor klanten)
* Bij deze slimme thermostaten zijn de functionaliteiten beperkt zonder abonnement. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de slimme thermostaat moet je het aankoopbedrag betalen én het abonnement afsluiten.

Beste slimme thermostaat

Beste slimme thermostaat 2017

Welke slimme thermostaat voor jou geschikt is, hangt geheel af van jouw persoonlijke voorkeuren. Vind je de prijs bijvoorbeeld erg belangrijk of wil je een slimme thermostaat waarmee je ook apparaten op afstand kunt bedienen? En wil je de verwarming ook per kamer of zone kunnen regelen of niet? Zet al jouw voorkeuren en wensen op een rijtje en vergelijk verschillende thermostaten met elkaar en kijk welke slimme thermostaat aan jouw wensen voldoet.

Slimme thermostaat vergelijken

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Wij hebben de belangrijkste informatie over de slimme thermostaten op een rij gezet. Zo kun je de slimme thermostaten makkelijk en snel met elkaar vergelijken op prijs én kwaliteit.
 
AlgemeenAnnaE-thermostaatHoneywell EvoHomeICYMomitNefit EasyNestNetatmoTadoThermoSmartToon
NaamAnnaE-thermostaatHoneywell EvoHomeICYMomitNefit EasyNestNetatmoTadoThermoSmartToon
LeverancierNLEEssentGeenGeenGeenGeenEssent en ENGIEGeenGeenGeenEneco
Beschikbaar voor iedereenJaNee, alleen voor klantenJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Besturing via smartphone/tablet appJa, Android/iOSJa, Android/iOSJa, Android/iOSNeeJa, Android/iOSJa, Android/iOSJa, Android/iOSJa, Android/iOSJa, Android/iOSJa, Android/iOSJa, Android/iOS
Besturing via websiteNeeJaNeeJaNeeJaNeeJaNeeJaNee
............
KostenAnnaE-thermostaatHoneywellICYMomitNefit EasyNestNetatmoTadoThermoSmartToon
Kosten los€ 249€ 249 (functionaliteiten beperkt)€ 299€ 177,- / € 229,-.€ 199€ 257€ 249€ 179€ 249€ 249€ 275 (functionaliteiten beperkt)
Abonnement betaling per maand€ 3,99NeeNeeNeeNeeNeeNeeNee6,99 per maandNeeNee
Abonnement voor extra functionaliteitenNee3,95NeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNee€ 3,50 per maand
Verplicht klant bij abonnementJa, tenminste 1 maandJaNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNee
Korting voor klantenNeeNeeNeeNeeNeeNeeJa, bij Essent en ENGIENeeNeeNeeJa
Gratis bij energiecontractNeeJa, bij 3-jarig contractNeeNeeNeeNeeJa, bij 4-jarig contract ENGIE of 5-jarig contract EssentNeeNeeNeeJa, bij 4-jarig contract
Installatiekosten€ 70,-82,5 (optioneel)Verschilt per installateurVerschilt per installateurVerschilt per installateur60Verschilt per installateur119 (optioneel)99 (optioneel) of 75€ 75 (€ 49,95 voor klanten)
............
Geschikt voorAnnaE-thermostaatHoneywellICYMomitNefit EasyNestNetatmoTadoThermoSmartToon
StadsverwarmingNeeJaJaJaJaNeeJaJaJaJaNee
VloerverwarmingJaJaJaJaJaNeeJaJaJaJaJa
WarmtepompenNeeJaJaNeeNeeNeeJaNeeJaJaNee
............
EigenschappenAnnaE-thermostaatHoneywellICYMomitNefit EasyNestNetatmoTadoThermoSmartToon
Zelflerend vermogenJaNeeJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Verwarming bedienen op afstandJaJa, met E-inzicht abonnementJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Apparaten bedienen op afstandNeeJa, met E-inzichtNeeNeeNeeNeeJaNeeNeeNeeJa
WeermonitoringJaNeeJaNeeJaNeeJaJaJaJaJa
LuchtvochtigheidNeeNeeNeeNeeNeeNeeJaNeeJaNeeNee
GeofencingJaNeeNeeNeeJaJaJaJaJaJaNee
BewegingssensorJaJaNeeJaJaNeeJaNeeNeeNeeNee
LichtsensorNeeJaNeeJaJaNeeJaNeeNeeNeeNee
Verwarming per kamerNeeNeeJaNeeNeeNeeNeeNeeJaNeeNee
Verwarming per zoneNeeNeeJaNeeJaNeeJaNeeJaNeeNee