Google kan het al. Een auto zelfstandig op de openbare weg laten rijden zonder tussenkomst van een menselijke bestuurder. Met behulp van sensoren houdt de auto zich aan de maximumsnelheid, blijft er voldoende afstand tot andere weggebruikers en remt de auto voor voetgangers.
Geen rijbewijs
Voor het ‘rijden’ in een zelfrijdende auto zijn wellicht geen rijbewijs of autoverzekering nodig. Dit blijkt uit een rapport van de Britse overheid. Britse vrouwen zouden hier het meest van kunnen profiteren omdat een derde van hen geen rijbewijs heeft. Los van de cijfertjes met betrekking tot onze overburen en de man-vrouw verhouding op zich, zal het ouderen en kinderen ook nieuwe mogelijkheden bieden.
Voorlopig heb je nog een rijbewijs nodig. En een goede verzekering. Wist je dat je op je autoverzekering tot wel € 200,- kunt besparen?
Oma zelfstandig
Ouderen zonder rijbewijs zijn niet langer afhankelijk van vervoer op afroep. Oma hoeft dus niet langer wekelijks door jou naar de plaatselijke bingo gebracht te worden. Zie je het voordeel al? Kinderen kunnen zelf naar school rijden zonder dat er een volwassene achter het stuur zit. En naar de hockeyclub, ballet en bijles. Daarnaast zou ik me zo kunnen indenken dat de ‘’Bob jij of Bob ik?’’ vraag uitsterft. Het zorgt in alle gevallen voor een stukje meer vrijheid en zelfstandigheid.
Ongevallen omlaag
Gezien het feit dat zelfrijdende auto’s veel veiliger zijn, worden autoverzekering misschien wel helemaal overbodig. Autofabrikanten kunnen dan de door hen geproduceerde auto’s zelf verzekeren in plaats van te vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de automobilist. Als iedereen in een zelfrijdende auto rijdt, dan kan het aantal ongevallen met 81% omlaag gaan, blijkt uit het onderzoek. In ieder geval zullen dit soort auto’s wel een soort ‘zwarte doos’ moeten krijgen. Deze houdt de gegevens van een autorit bij. Net zoiets als een zwarte doos in een vliegtuig. Mocht er toch een ongeluk gebeuren, dan kan uit zo’n kastje worden opgemaakt wat er precies is gebeurd.
Premie daalt
Even verder filosoferen: Als de kans op aansprakelijkheid kleiner wordt, zal dat ook gunstig zijn voor de prijs van een autoverzekering. Hoewel dat ook relatief is. De verzekeringspremie zal dan misschien verwerkt worden in de aanschafprijs van de auto. Een zelfrijdende auto heeft nog steeds een verzekering nodig. Software voorkomt geen barst in de voorruit, noch hagel- of inbraakschade. Maar voor een volledig autonome auto is ‘schade opgelopen in het verkeer’ een onbeduidende dekking in de polis geworden. Dat zal in de toekomst een flinke besparing opleveren. Zoveel is zeker.
Yvette Houtgraaf is blogster, autofreak en het hetautomeisje.nl
Laat een reactie achter