Maken Nederlandse energieleveranciers hun handen vuil aan foute steenkolen? 2,5 jaar praten met mijn mijnbouw- en energiebedrijven heeft geen echte antwoorden opgeleverd, meldt vredesorganisatie IKV Pax Christi.
Nederland haalt veruit de meeste steenkolen uit Colombia. In dat land zouden veel slachtoffers zijn van mensenrechtenschendingen in en rondom mijnbouwbedrijven. In 2010, kort nadat een reportage van Netwerk de misstanden had aangetoond, drong de Tweede Kamer aan tot nader onderzoek. IKV Pax Christi maakte vandaag bekend dat dit onderzoek, de Nederlandse Steenkooldialoog, is mislukt.
‘Helaas is de Nederlandse consument hier weinig mee opgeschoten. Nog steeds is niet duidelijk welk energiebedrijf kolen koopt uit omstreden Colombiaanse mijnen en welke niet,’ meldt IKV Pax Christi. De vredesorganisatie kan alleen vaststellen dat het om grote hoeveelheden foute steenkolen gaat. ‘Dat is onverantwoord. Niet alleen staan slachtoffers uit het recente verleden nog steeds in de kou, ook is de huidige mensenrechtensituatie nog steeds precair en is er nog geen zicht op verbetering.’
In een reactie in NRC zeggen Nederlandse energiebedrijven dat de gesprekken wel degelijk tot meer transparantie hebben geleid. Ook zeggen ze dat het bedrijfsleven bewuster is geworden van de verantwoordelijkheden binnen de steenkoolketen. Bovendien hebben de energiebedrijven zich aangesloten bij de Europese belangenorganisatie Bettercoal. Die organisatie vind IKV Pax Christi alleen niet geloofwaardig: ‘Ze verbiedt leden niet om bij omstreden mijnen te blijven inkopen.’
Vorige maand werd ook al duidelijk dat Nederlandse energieleveranciers geen volledige openheid geven over de herkomst van biomassa. Dat stond in een onderzoeksrapport dat onderzoeksbureau SOMO heeft uitgebracht.