Gefeliciteerd! Jij bent nu de trotse eigenaar van een huis. Grote kans dat er al snel allerlei vragen door je hoofd schieten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, we helpen je graag een handje. Houd onze checklist bij de hand en zie niets over het hoofd.
Een huis gekocht! En nu?
Na een periode van househunting op het internet, bezichtigingen en afspraken met je hypotheekadviseur is het eindelijk zo ver: je hebt je eerste huis gekocht. Er kan veel op je afkomen zodra je een huis hebt gekocht. Verzekeringen afsluiten, de hypotheek regelen, een notaris aanhaken: noem het allemaal maar op. We vertellen je over de juiste verzekeringen en stappen die je moet nemen. Met onze checklist wordt jouw verhuizing een eitje!
Een notaris vinden en de hypotheek in orde maken
Laten we beginnen bij het begin. Jouw bod is geaccepteerd. Wat nu? Eerst is het natuurlijk tijd voor een glaasje champagne, want dit mag best gevierd worden. Maar let op: het huis is officieel nog niet van jou. Pas nadat alles is ondertekend en de bedenktijd is verstreken, is het jouw huis. Tijd om aan de slag te gaan dus.
Zodra het bod is geaccepteerd, wordt er een (voorlopig) koopcontract opgesteld. In het koopcontract vind je de ontbindende voorwaarden en onderteken je nog voordat er een notaris bij komt kijken. Ontbindende voorwaarden zijn zaken als voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring of opleveringskeuring. Vaak stelt de verkoopmakelaar zo’n koopcontract op, maar check zelf, als koper, ook of alles klopt. Je kan hier je hypotheekadviseur bij betrekken of een jurist met verstand van vastgoedrecht. Na het ondertekenen van een koopcontract heb je drie dagen, waarvan minimaal twee werkdagen, het recht om het koopcontract te ontbinden zonder opgave van reden.
Na het ondertekenen van het koopcontract met ontbindende voorwaarden, wordt het tijd om een notaris in te schakelen. De notaris zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt, zodat jij met een gerust hart je nieuwe stekje kunt betrekken.
Ook de hypotheek moet in orde worden gemaakt. De kans is groot dat jij al eens eerder met een hypotheekadviseur hebt gesproken over jouw mogelijke hypotheek. Een hypotheekadviseur kan een onafhankelijke adviseur zijn, maar ook een bank. Nu jouw bod is geaccepteerd wordt het officieel en mag jij de hypotheek definitief maken. Houd er rekening mee dat je voor de hypotheekaanvraag een taxatierapport, jaaropgaven, overzichten van eventuele schulden en meer nodig hebt. Laat de hypotheekadviseur jou hierover adviseren. Houd altijd rekening met doorlooptijden van enkele weken.
Samen met je adviseur kijk je naar een passende hypotheek voor jou. Wist je dat er bij een hypotheekaanvraag ruimte is voor verduurzaming van je huis? Ideaal, want verduurzamingskosten neem je dus mee in de hypotheek. Uiteindelijk bespaar je ook nog eens op je energierekening.
Verzekeringen als je een huis hebt gekocht
Nadat je een huis hebt gekocht krijg je te maken met verplichte en niet-verplichte verzekeringen die je moet afsluiten. We adviseren om genoeg aandacht te besteden aan de woonverzekeringen om onaangename verrassingen te voorkomen. Een verzekering die doorgaans voor iedereen met een hypotheek verplicht wordt gesteld, is de opstalverzekering. Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en dekt de meeste schades aan je huis als gevolg van brand, wateroverlast of een storm.
Tot januari 2018 was de overlijdensrisicoverzekering verplicht voor iedereen met een Nationale Hypotheek Garantie. Tegenwoordig is dit niet meer aan de orde. Als je een hypotheek hebt zonder hypotheekgarantie, kan het wel zo zijn dat jouw geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Een overlijdensrisicoverzekering voorkomt dat je partner of nabestaanden in financiële problemen komen wanneer jij komt te overlijden.
Naast de verplichte verzekeringen, kun je ook kiezen voor andere verzekeringen. Hoewel ze niet verplicht zijn, zijn een paar wel sterk aan te raden. We zetten ze voor je op een rijtje met een korte toelichting.
- Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering biedt financiële bescherming voor je persoonlijke bezittingen tegen verlies, diefstal, beschadiging of vernietiging. Een inboedelverzekering kun je vaak combineren met een opstalverzekering. Een waardevolle aanvulling op je inboedelverzekering is de buitenhuisdekking. Zodra je de deur uit gaat, vallen je spullen namelijk niet meer onder je inboedelverzekering. Met een buitenhuisdekking zijn je laptop, apparatuur en andere dure spullen ook buitenshuis verzekerd voor schade, verlies en diefstal.
- Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij, een gezinslid of huisdier per ongeluk veroorzaakt bij anderen. Wat nou als je waterleiding springt en dit schade veroorzaakt bij de onderburen?
- Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering biedt ondersteuning en advies op het gebied van juridische conflicten. Bijvoorbeeld als de aannemer niet meer te bereiken is na een 1e aanbetaling. Of als je een lekkage ontdekt die gemeld had moeten worden.
- Woonlastenverzekering
Een woonlastenverzekering biedt een uitkering als je door ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Let op: werk je voor een werkgever? Dan ben je al verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.
Wanneer moet je energie regelen als je een huis hebt gekocht?
Gas, water en licht zijn belangrijke dingen om aan te denken als je een huis koopt. Water wordt vaak automatisch geregeld, maar check altijd voor de zekerheid bij de leverancier of alles goed staat. Energie regel je wel zelf. Onderzoek verschillende energieleveranciers en vergelijk de voorwaarden. Misschien weet je nog niet helemaal waar je op moet beoordelen. We geven je een aantal tips:
- Vergelijk de tarieven van verschillende leveranciers en vind de goedkoopste energieleverancier
- Beoordeel de duur van verschillende contracten
- Lees reviews over de klantenservice van de energieleverancier
- Kijk of de energieleverancier groene energie aanbiedt
- Check leveranciers op welkomstkortingen en energie-aanbiedingen
- Vergelijk tientallen leveranciers met de Pricewise energievergelijker
Regel je energiezaken zodra je weet wanneer je gaat verhuizen. Geef liever niet later dan een maand van tevoren aan je energieleverancier door wanneer je gaat verhuizen. Zo geef je jouw energieleverancier de tijd om alles in orde te maken en zorg je ervoor dat alles soepel verloopt.
Internet, televisie en telefoon afsluiten
Tijd voor de volgende stappen als je een huis hebt gekocht: internet en televisie afsluiten. Thuiswerken, een vriendin van vroeger bellen, je favoriete serie kijken, facetimen met familie aan de andere kant van de wereld of een avondje op de bank kijken naar een talentenjacht: je hebt er allemaal internet of televisie voor nodig. Ben je op zoek naar de goedkoopste aanbieder? Of wil je juist uitstekend internet zodat jij probleemloos werkt vanuit huis? We geven je een aantal tips om de beste aanbieder voor jou te vinden:
- Vergelijk de prijzen van aanbieders met de Pricewise internet- en tv-vergelijker
- Onderzoek de internetsnelheid
- Bekijk het zenderaanbod
- Kijk naar de beschikbaarheid op jouw adres
- Check of de aanbieders kortingen aanbieden
Zorg ervoor dat je op tijd je contract afsluit. Geef de datum door van je verhuizing om te voorkomen dat je zonder internet, tv of telefoon komt te zitten.
Checklist als je een huis hebt gekocht
Er zijn nog veel meer dingen waar je aan moet denken als je een huis koopt, zoals het ondertekenen van een samenlevingscontract (als je samen gaat wonen) en het regelen van de leveringsakte. Speciaal voor mensen die hun eerste huis hebben gekocht, maakten we twee checklists. Zo zie je niets meer over het hoofd.
Laat een reactie achter