Groene stroom, wat is dat?

Overweeg je over te stappen op groene energie? Zorg dan dat je je eerst goed informeert. Niet alle producten zijn namelijk even duurzaam. Wij maken je wegwijs in de wereld van groene, schone, duurzame energie. Welke producten van energieleveranciers zijn écht groen?


Groene stroom

Groene stroom vergelijken

Wat is groene energie?

Groene energie is een verzamelnaam voor alle schone vormen van energieopwekking. Deze schone energie komt tot stand met wind, zon, aardwarmte en water. Ook biomassa wordt tot groene energie gerekend, mits het om restafval gaat en niet om speciaal daarvoor gekweekte gewassen. Op dit moment is alleen groene elektriciteit te koop en nog geen groen gas. In de toekomst kan misschien ook 100% groen gas worden afgenomen.

Alleen op papier groen

Veel groene producten die energieleveranciers aanbieden, zijn alleen op papier groen. Er zijn zo’n drie miljoen huishoudens die groene energie afnemen. Omdat we in Nederland niet genoeg groene stroom produceren, moet die duurzame energie ergens anders vandaan komen. In de praktijk kopen energiemaatschappijen vaak groencertificaten uit het buitenland waarmee ze hun stroom van fossiele bronnen ‘schoon’ kunnen noemen. Maar er is geen extra windmolen of zonnepaneel voor bijgezet.

Deze certificaten komen in Nederland vooral uit Noorwegen. Noorwegen wekt nagenoeg alleen stroom op met waterkrachtcentrales. Al hun elektriciteit is vanzelfsprekend groen. Zij geven dan ook niets om het label ‘groene stroom’. Zij verkopen het certificaat, ook wel Garantie van Oorsprong genoemd, door aan landen die een tekort aan groene stroom hebben.

Veel groene stroom wordt bovendien opgewekt met 'biomassa,' organisch materiaal. Echt groen kan dit niet worden genoemd. Vaak wordt hiervoor hout verbrand, of gewassen die speciaal geteeld zijn voor biomassa. Dat is geen energie die bijdraagt aan een schonere energievoorziening die op lange termijn houdbaar is.

Krijg ik voortaan groene stroom uit mijn stopcontact?

Nee, dat is niet zo. Alle stroom, van zowel kolencentrales als van windmolens, gaat over hetzelfde elektriciteitsnet en is dezelfde als voor alle andere huishoudens. Deze stroom is deels duurzaam opgewekt en grotendeels met fossiele brandstoffen.

Obstakels voor een groene samenleving

Met alleen het afnemen van groene stroomproducten zijn we er niet. Duurzame energie loopt nog tegen flinke problemen aan. Windmolens en zonne-energie geven geen constante energiehoeveelheid. Het aanbod wisselt sterk, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het overschot aan elektriciteit bij veel wind en zon kunnen we niet opslaan voor later gebruik. Daarvoor zijn de technieken nog niet ver genoeg ontwikkeld. Op het moment dat er minder groene stroom is, wordt overgeschakeld op elektriciteit van gascentrales. Ons elektriciteitsnet is echter nog niet berekend op grote schommelingen in de energievraag. De wisselvallige wind- en zonne-energie legt dus een flinke druk op het net. Voor biomassa zijn grote stukken grond nodig, waardoor deze techniek een flinke belasting legt op de aarde. Er zijn dus nog grote uitdagingen om groene energie tot een werkelijk alternatief te maken voor gas en kolen. Meer weten? Lees hier verder.

Groene energie vergelijken

In de Pricewise vergelijker kun je aangeven dat je groene energie wilt vergelijken. Vul daarvoor eerst je gegevens in. Nadat je op ‘Maak vergelijking’ hebt geklikt, kun je onder ‘duurzaam’ aangeven dat je groene stroom wilt. Bij elk stroomproduct kun je onder ‘meer informatie’ het stroometiket vinden. Hier staat in percentages aangegeven waar de elektriciteit vandaan komt.

Écht groene stroom: de leveranciers en de producten op een rij

De volgende stroomproducten, verkrijgbaar via de energievergelijker van Pricewise, zijn écht groen . Dat wil zeggen, voor 80% of meer duurzaam opgewekt in Nederland uit wind, zon of waterkracht.

Let wel: duurzame energie-experts zijn erover eens dat de grootste milieuwinst te behalen is door energie te besparen. Een beter milieu begint dus nog altijd bij jezelf!

Essent

Product: Standaard Wind
Opgewekt in Nederland (100% wind)

Eneco

Product: Hollandse Wind
Opgewekt in Nederland (100% wind)

Nuon

Product: CO2 OK stroom
100% in Nederland opgewekt (87,9% wind, 0,5% zon, 11,6% waterkracht)

Oxxio

Product: Bewust
100% opgewekt in Nederland met wind.

Anode Energie

Product: groene stroom
100% opgewekt in Nederland (95% wind, 5% biomassa)

Greenchoice

Product: Windenergie Vast 1 jr.
100% opgewekt in Nederland met wind.

DGB (De Groene Belangenbehartiger)

Product: Wind stroom
100% opgewekt met wind in Nederland

Lees verder over groene energie

Groene stroom vergelijken?  Energie vergelijken

Pricewise Be wise. Check your price.