2 juli 2012 – Per 1 juli zijn de variabele energieprijzen weer fors gestegen. Deze oplopende kosten voor gas en stroom blijft de gemoederen al geruime tijd bezig houden. In Engeland noemen ze het energy poverty en in Duitsland is Energiearmut ook een veelbesproken onderwerp. Nederland stelt zich eveneens de vraag of de stijgende energieprijzen wel voor iedereen betaalbaar blijven. Bij velen rijst de grote vraag: waardoor is deze extreme verhoging van de energietarieven ontstaan?
Energieschaarste
Iedereen in Nederland betaalt belasting over zijn energie(gebruik). Sterker nog, je energierekening bestaat voor ongeveer een derde uit belastingen. Dit wordt geïnd als een soort van compensatie voor de schade die je ermee aan het milieu aanricht. Energiecentrales stoten namelijk veel warmte uit, wat zorgt voor een versterkt broeikaseffect en de daarbij behorende klimaatverandering. Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser, wat automatisch leidt tot een verhoging van de energieprijs.
Btw-verhoging energiegebruik
Tot op heden betaalde je als energiegebruiker 19% btw over je energieverbruik. Aangezien Nederland streeft naar een verduurzaming van de energievoorziening, zal de btw op energiegebruik vanaf 1 oktober omhoog gaan naar 21%. In het totaal komt het per huishouden neer op een verhoging van ongeveer €35,- per jaar.
Energiebelasting op aardgas
De bezuinigingsplannen hebben er ook toe geleid dat de belasting per m3 aardgas omhoog gaat. Momenteel staat de prijs inclusief btw nog op 19,8 cent per m3 aardgas. Dit zal per 1 januari 2013 met een nog onbekend percentage worden verhoogd.
Kolenheffing
Vanaf volgend jaar zal het bedrag voor energie nog verder worden verhoogd, doordat de kolen vanaf 1 januari 2013 worden belast. Momenteel wordt 25% van alle energieproductie met kolencentrales opgewekt. Aangezien kolen ook fossiele brandstoffen zijn en het milieu veel schade toebrengen, is besloten om dit materiaal zwaarder te belasten.
Stimulering duurzame energie
Het beleid dat de overheid voert om duurzame energie te stimuleren kost volgens onderzoekscentrum ECN 1,4 miljard euro. Deze kosten zullen worden terugverdiend met een opslag op de prijs voor stroom. Bovendien zullen de ‘duurzame energienetten’ worden uitgebreid en ook deze kosten zullen indirect voor rekening van de consument komen.
Verhoging gasprijs
Al met al, zullen de gasprijzen per 1 juli behoorlijk hard stijgen, namelijk met ongeveer 5 tot wel 10%. De prijs voor stroom blijft navenant gelijk, maar natuurlijk is niet uit te sluiten of hiervoor ook een kleine verhoging aan zit te komen.