Netbeheerder

De netbeheerder verzorgt het transport van elektriciteit en gas in jouw regio. Ook onderhoudt de netbeheerder het elektriciteits- en gasnetwerk. Wie jouw netbeheerder is, hangt af van de regio waarin je woont en is wettelijk vastgelegd. Je kunt dus niet zelf voor een netbeheerder kiezen. Op deze pagina hebben we alle belangrijke informatie over de netbeheerder voor je op een rijtje gezet. Handig, hè.Netbeheerder

Wat doet de netbeheerder?

De netbeheerder beheert één of meerdere energietransportnetwerken. Er zijn aparte netbeheerders voor gas of elektriciteit, maar de meeste netbeheerders beheren gas én elektriciteit. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de volgende 5 kerntaken:

  • De aanleg van de energienetwerken
  • Het beheer van de energienetwerken
  • Het transport van elektriciteit en/of gas
  • De registratie van de aansluiting bij je thuis
  • Het beheer van ieders energiemeter

Je energieleverancier is uiteindelijk verantwoordelijk voor de daadwerkelijke levering van de energie aan de consument. Je energieleverancier regelt ook de facturatie hiervan.

Wat kost de netbeheerder?

Voor het gebruik van het energienetwerk rekent de netbeheerder kosten. Deze kosten betaal je aan je energieleverancier. Die draagt de kosten weer af aan je netbeheerder. De kosten voor je netbeheerder verwerkt je energieleverancier in het maandelijks termijnbedrag. De kosten die je aan je netbeheerder betaalt bestaan uit een aantal onderdelen, namelijk:

  • Aansluitkosten
  • Transportkosten en capaciteitsafhankelijk transporttarief
  • Meterhuur
De totale netwerkkosten verschillen per regio en zijn afhankelijk van de capaciteit van je gas- en elektriciteitsaansluiting. Wanneer je een vergelijking maakt via Pricewise, zie je in de kostenspecificatie direct hoeveel netwerkkosten je precies betaalt. Omdat de netbeheerder de hoogte van de kosten bepaalt, zijn deze kosten geen onderdeel van je energiecontract. Je kunt de
kosten voor je netbeheerder ook niet vastzetten zoals je energietarieven.

Netbeheerdersoverzicht

Meer weten?

Wil je meer weten over wat de netbeheerder precies doet? Of heb je een andere vraag over energie? Neem dan contact op met onze Overstapcoaches.

PricewiseBe wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.