Energieverbruik in Nederland

Het aantal inwoners in Nederland blijft groeien. Je zou denken dat dit dus ook voor het energieverbruik geldt. Maar, dit is niet het geval. Over het algemeen is het totale energieverbruik de laatste jaren gedaald. Hoe dit komt? We leven steeds duurzamer en zijn ons meer bewust van energielabels. We hebben alle informatie over het energieverbruik in Nederland voor je op een rijtje gezet. Handig hè?Energieverbruik
Energie vergelijken

Gemiddeld energieverbruik

Tegenwoordig heeft bijna iedereen in Nederland een elektriciteits- en gasaansluiting. De hoeveelheid energie die je verbruikt, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal personen, de grootte van het huis en de soorten apparatuur. Daarnaast speelt je eigen gedrag ook een grote rol. De een is een koukleum en stookt veel, terwijl de ander vergeet om het licht uit te doen en dus veel energie verspilt. In de tabellen hieronder zie je het gemiddelde energieverbruik per huishouden, voor enkele en dubbele meters.

Enkele meter

HuishoudenkWh per jaarm3 per jaar
15001000
25001100
35001500
45001700
50001800


Dubbele meter

HuishoudenDag: kWh per jaarNacht: kWh per jaarm3 per jaar
7507501000
125012501100
175017501500
225022501700
250025001800

Gasverbruik

Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld 1.500 m3 aan gas. Het meeste hiervan gaat naar de verwarming van je huis. Ongeveer 20% is voor warm water, vooral om te douchen. Je gasverbruik hangt af van verschillende factoren. En, zelf heb je ook veel invloed op je gasverbruik. Zo is het gasverbruik een stuk hoger als je de verwarming aan laat staan als je weg bent of in ruimtes waar je niet bent. Er zijn tegenwoordig ook veel meer woningen zonder gasaansluiting. Deze woningen worden volledig verwarmd door bijvoorbeeld stadsverwarming of een pelletkachel of warmtepomp.

Elektriciteitsverbruik

Gemiddeld gebruikt een huishouden zo’n 3.500 kWh per jaar. Ook bij het verbruik van elektriciteit zijn er verschillende factoren die beïnvloeden hoe hoog je energierekening is. Er zijn grote verschillen in elektriciteitsgebruik tussen huishoudens. De hoeveelheid apparaten en hoe zuinig je apparaten zijn én je ze gebruikt beïnvloeden dit.

Minder energieverbruik?

Heb je het idee dat je meer energie verbruikt dan nodig is? Bekijk onze handige energiebesparingstips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan energielabels of goede isolatie voor je woning. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar gezien de klimaatverandering door met name het broeikaseffect ook goed voor het milieu. Nog meer besparen op de energierekening? Vergelijk dan verschillende energiecontracten met onze energievergelijker. En door voor een groen energiecontract te kiezen draag je ook nog een extra steentje bij aan een gezonde leefomgeving. 

Meer weten?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Stel deze dan aan een van onze Overstapcoaches door contact op te nemen met onze klantenservice via 088-66 99 000. We helpen je graag verder.


Besparen op je energierekening? Vergelijk de tarieven