De gevolgen van meer gaswinning in het zuidelijk deel van het Groninger gasveld zijn onbekend. Dat bleek woensdag na een rondetafelgesprek tussen de Kamercommissie voor Economische Zaken en deskundigen. Zo schrijft het Financieele Dagblad.
Meer aardbevingen aannemelijk
De Kamer debatteert volgende week met Kamp over het besluit om de gaswinning rondom Loppersum met 80% te verlagen. Als compensatie wordt zuidelijker in Groningen meer gas opgepompt. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is het aannemelijk dat het risico op aardbevingen toeneemt. Dit blijkt uit een berekening van onderzoeksinstituut TNO.
Veel onzekerheden in onderzoeksresultaten
Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet 11 onderzoeken uitvoeren naar de gaswinning en de kans op aardbevingen in Groningen. Tijdens het rondetafelgesprek werd duidelijk dat er veel onzekerheden zitten in de onderzoeksresultaten. Bart van Leemput, directeur van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), bevestigt daarnaast dat TNO de exacte gevolgen van de verplaatsing van gaswinning nog moet doorrekenen.
SodM en NAM oneens over gevolgen
NAM en SodM zijn het oneens over de relatie tussen de snelheid van gaswinning en de aardschokken. SodM stelt dat Groningen minder last van bevingen zal hebben als het gas langzamer uit de grond gewonnen wordt. Volgens NAM zal vertraagde gaswinning ertoe leiden dat aardbevingen over een langere periode worden uitgesmeerd.
Laat een reactie achter