• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Pricewise.nl Blog

Header Right

Ga naar pricewise.nl

  • Overzicht
  • Energie
  • Auto
  • Zorg
  • Internet
  • Pers
Voorschotbedrag

Hoe wordt mijn maandbedrag voor energie berekend?

30 januari 2020, door Talitha Voogd

Vorig jaar ging de energierekening flink omhoog, maar nu kun je rekenen op een meevaller. Dat komt door de verlaagde energiebelasting, waardoor de energierekening gemiddeld € 70,- goedkoper uitvalt. Vaste contracten blijven nog steeds goedkoper dan variabele contracten. Ongeveer twaalf maanden nadat je je contract hebt afgesloten, ontvang je de jaarrekening. Daarop staat hoeveel energie je écht hebt verbruikt. Wat je per maand betaalt, is namelijk het termijnbedrag (ook wel voorschotbedrag genoemd). Dit wordt berekend op basis van het gemiddelde verbruik van de afgelopen drie jaar op jouw adres. Zo ben je in de winter niet opeens meer geld kwijt dan in de zomer.

Je energierekening uitgelegd

De energierekening bestaat uit de kosten voor je energieverbruik, de vaste leveringskosten en de netwerkkosten.

  • Kosten voor je energieverbruik
    De leverancier bepaalt de tarieven voor jouw energieverbruik per kWh stroom en m3 gas. Omdat de leverancier niet weet hoeveel energie jij in een jaar precies zult verbruiken, wordt er een schatting gemaakt van het verbruik. Dit gebeurt op basis van het gemiddelde jaarverbruik in jouw woning in de afgelopen drie jaar. De leverancier ontvangt deze informatie van de netbeheerder. Als je in een nieuwbouwhuis woont, kan het zijn dat er geen historisch verbruik is. In dat geval wordt er voor de inschatting van het verbruik gekeken naar de grootte van de woning, de isolatie en de ligging. Je betaalt over je energieverbruik ook energiebelasting, btw, gasregiotoeslag en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE).
  • Vaste leveringskosten
    De vaste leveringskosten, vroeger ook wel vastrecht genoemd, zijn een soort abonnementskosten. Deze betaal je aan je energieleverancier. Dit bedrag is niet afhankelijk van je energieverbruik en kan verschillen per contract. De leverancier stelt de hoogte van de vaste leveringskosten zelf vast.
  • Netwerkkosten
    Netwerkkosten zijn kosten die je via je energieleverancier betaalt aan de netbeheerder. Dit zijn kosten voor het transport van energie naar jouw woning. Deze netwerkkosten worden per regio vastgesteld en zijn onafhankelijk van welke leverancier je energie afneemt.

Berekening termijnbedrag / voorschotbedrag

Je gaat een energiecontract niet aan op basis van een termijnbedrag, maar op basis van een prijs per kWh en m3, vaste leveringskosten en een eventuele welkomstkorting. Op basis hiervan kun je zien of overstappen van energie je een besparing oplevert. De energieleverancier stelt na de overstap een termijnbedrag vast. Let op: je kunt het termijnbedrag niet zelf uitrekenen door het verwachte jaarbedrag dat je in onze vergelijker ziet door twaalf te delen. Het is voor ons namelijk onbekend hoe de leverancier de berekening precies uitvoert. Bovendien hebben wij geen inzicht in jouw historisch energieverbruik. Het termijnbedrag is slechts een voorschot. Als je na je overstap een hoger of lager voorschotbedrag krijgt, zegt dit dus niet per definitie dat je duurder of voordeliger uit bent dan voor de overstap.

Jaarrekening

Elk jaar ontvang je een jaarrekening. Hierop staat hoeveel jij exact hebt verbruikt in het afgelopen jaar. Blijkt dat jij minder stroom en gas hebt verbruikt dan waarvoor je hebt betaald? Dan krijg je geld terug. Het kan daarentegen natuurlijk ook zo zijn dat je bij moet betalen omdat je energieverbruik hoger is dan verwacht. Eerlijk is eerlijk: je betaalt altijd voor hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. En aan het eind van je contract wordt bij de jaarrekening dus ook de eventuele welkomstpremie verrekend.

Termijnbedrag bijstellen

Bij veel energieleveranciers kun je het termijnbedrag zelf op elk moment naar beneden óf naar boven bijstellen. Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding? Dan kan het handig zijn om het termijnbedrag te verhogen. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen. Heb je je woning onlangs geïsoleerd? Dan kun je het termijnbedrag wellicht iets verlagen. Zorg er wel voor dat je niet té enthousiast bent met het verlagen van het termijnbedrag, want dan moet je aan het eind van het jaar toch geld bijbetalen.

Dit artikel is eerder verschenen op 17 januari 2019, maar is herschreven op 29 januari 2020.

Deel dit bericht met je vrienden:

TwitterFacebookWhatsAppLinkedIn
  • Bio
  • Latest Posts
Talitha Voogd

Talitha Voogd

Teamleader SEO Content at Pricewise
Scherp. Overzicht. Make-up. Talitha is de manager van het SEO-contentteam, houdt alles in de gaten en zit overal bovenop.
Talitha Voogd

Latest posts by Talitha Voogd (see all)

  • Vijfde landelijke hittegolf in drie jaar tijd op komst - 5 augustus 2020
  • Hoe wordt mijn maandbedrag voor energie berekend? - 30 januari 2020
  • Nederlanders vergeten verplichtingen auto op weg naar wintersport - 22 december 2019
  • Is een spoedaanvraag voor energie nodig als ik ga verhuizen? - 13 augustus 2019
  • Aantal autobranden Nederland stijgt: wat dekt de autoverzekering? - 16 mei 2019

Categorie: Energie

Reader Interactions

Deze artikelen kunnen we je aanraden:

HuishoudbeursModerne huishoudelijke snufjes: handig of stroomvreters?
Gas besparen-tips: makkelijk besparen op verwarming
energie-vast-variabelEnergie: vast of variabel?
Daling-tarieven-januari-2020Daling variabele energietarieven per 1 januari
variabele-gastarieven-bereiken-bodempunt.Variabele energietarieven dalen opnieuw

Reacties

  1. Tamara

    1 juli 2020 at 19:43

    hoe kan het dat als ik overstap het maandbedrag vele malen lager is, maar de gaslevering 3 tot 4 cent goedkoper is bij mijn huidige leverancier.
    De elektra is 1 tot 2 cent goedkoper en toch geeft mijn huidige leverancier aan dat het bedrag hoger moet zijn dat als ik overstap naar een andere energiemaatschappij.

    Ik vind dit heel krom, maar snap ook niet zo goed waar dit aan ligt. doordat we net zonnepanelen hebben geinstalleerd, zal de elektra stukken minder worden.
    wat is het dan het advies, blijven zitten voor een goedkoper tarief van gas of toch overstappen omdat het maandbedrag lager is?

    gr Tamara

    Beantwoorden
    • Merel van Hengstum

      14 juli 2020 at 11:39

      Hi Tamara,

      Lastige situatie inderdaad. Ik denk dat je met deze vraag het beste terecht kunt bij onze klantenservice op 088-66 99 000. Zij kunnen met je meekijken en nadenken over de beste oplossing.

      Succes en een fijne dag!

      Groetjes,
      Merel

      Beantwoorden
  2. Sunlight

    19 april 2019 at 12:33

    Ik lees hierboven dat een verbruik wordt geschat op basis van een gemiddeld gebruik over de periode van 3 jaar. Ik heb in 2017 geld terug gekregen. In 2018 geld teruggekregen. Nu ben ik 3 maanden na het krijgen van mijn jaarnota verhuisd en omdat ik in de wintermaanden meer heb verbruikt, omdat het natuurlijk winter is, dan moet ik nu ineens veel bijbetalen. Als ik de mogelijkheid had gehad om te gaan verhuizen rond de periode van mijn jaarnota dan was de kans erg groot dat ik geld had teruggekregen.

    Als ik de bedragen deel door het aantal dagen wat op de eindnota staat en dan vermenigvuldigd met 365 dagen dan kom ik op een veel hoger jaarverbruik uit.
    Op deze manier maken de energieleveranciers vette winst over de mensen die gaan verhuizen na 3,4, of 5 maanden nadat de jaarnota is ontvangen in de winterperiode.

    De energieleverancier heeft uitgelegd dat het ook andersom kan werken, als mensen b.v. in de zomerperiode gaan verhuizen. Maar dan nog blijft het beter om te gaan verhuizen als net de jaarafrekening is opgemaakt.
    Dus het is wel handig dat klanten een buffer achter de hand hebben als ze willen of moeten verhuizen een half jaar na de jaarnota en zeker in de winterperiode.

    Beantwoorden
    • Lynn Pauwels

      22 mei 2019 at 10:21

      Beste Sunlight,

      Dat klopt! Het maandbedrag wordt onder andere gebaseerd op het historisch verbruik, maar ook aan de hand van andere zaken zoals de verwachte ontwikkeling in gebruik (opwaartse trend/neerwaartse trend), het aantal incasso’s tot de jaarnota, de hoogte van de korting…et cetera. En het klopt inderdaad dat wanneer je net je jaarnota hebt gehad en je een aantal wintermaanden verder bent en dan overstapt, dat er dan een grote kans is dat je moet bijbetalen. Dit omdat je in de wintermaanden minder betaalt dan dat je verbruikt –> dit wordt normaliter gecompenseerd door de zomermaanden waar je meer betaalt dan dat je verbruikt. Maar je betaalt uiteraard nooit meer dan dat je verbruikt. Je betaalt enkel en alleen voor wat je hebt verbruikt –> of je nu geld terugkrijgt of geld moet bijleggen.

      Fijne dag!

      Beantwoorden
  3. wgaster

    2 februari 2019 at 13:37

    iemand anders regelt dit voor mij . Ik weet er te weinig van . sorry

    Beantwoorden
    • Johan

      14 maart 2019 at 17:59

      Dan zeg ik altijd: daar hebben wij een mannetje voor!!

      Beantwoorden
  4. Riekt Koppen

    24 januari 2019 at 09:33

    Is Bij het berekenen van mijn voorschot rekening gehouden met de verhooging die dit jaar is ingevoerd

    Beantwoorden
  5. willy Hampsink

    18 januari 2019 at 11:44

    Heb een 5 jarig contract ,dat duurt nog 4.5 jaar.
    ( pure energie)

    Beantwoorden
  6. Hans Lassooy

    17 januari 2019 at 22:46

    Ben wel verbaast dat bij mijn nieuwe energie leverancier mijn bron het voorschot bedrag van 105 euro per maand naar 200 euro per maand heeft gezet.
    Dit is opmerkelijk omdat mijn verbruik de laatste 3 jaar minimaal is verandert.

    Beantwoorden
  7. Hans van der Klis

    17 januari 2019 at 17:18

    En hoe zit het met de verhoging op de energie per 1 jan van het rijk. Als ik een jaarcontract heb. Gaat mijn prijs dan omhoog. Of pas bij wen nieuw jaarcontract?

    Beantwoorden
  8. HENK KOOLEN

    17 januari 2019 at 16:56

    mooie uitleg , wij zijn hem nog aan het bestuderen

    Beantwoorden
  9. arjan

    24 oktober 2018 at 17:42

    worden toeslagen, belastingen en netbeheer kosten niet met het maandelijkse bedrag mee gerekend? want ik ben net over gestapt naar andere leverancier, en ik heb het gevoel dat ik flink genaaid word door mijn oude leverancier.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Vergelijk & bespaar met de beste deals

Slaap je al jaren bij dezelfde energieleverancier of verzekeraar? Dan betaal je waarschijnlijk honderden euro’s te veel. Word wakker!
Nu besparen

Meest recente berichten

  • Wat te doen tijdens corona: 9 tips om je thuis te vermaken
  • Moderne huishoudelijke snufjes: handig of stroomvreters?
  • Huis verbouwen? Zo zit het met de kosten en leenmogelijkheden

Inschrijven nieuwsbrief

Bespaar gemiddeld € 214 op je energierekening

Dat scheelt dus behoorlijk! Zonde om te laten liggen.
Nu energie vergelijken

Direct naar:

  • Duurzame energie
  • Elektriciteit
  • Energie aanbiedingen
  • Energie besparen
  • Energie vergelijken
  • Energiebedrijven
  • Energiebronnen
  • Energiecollectief
  • Energieleveranciers
  • Energieprijzen
  • Energieverbruik
  • Gasprijs
  • Goedkoopste energieleverancier
  • Isolatie
  • Netbeheerders
  • Nieuws
  • Stroom
  • Veelgestelde vragen
  • Zakelijke energie
  • Zonne energie

Footer

Klantenservice

  • Hoe werkt overstappen
  • Onze zekerheden
  • Contact

Over ons

  • Klanten over Pricewise
  • Werken bij Pricewise
  • Partner worden
  • Perscontact

Vergelijken

  • Autoverzekering vergelijken
  • Energie vergelijken
  • Geld lenen
  • Internet, tv, bellen vergelijken
  • Woonverzekering vergelijken
  • Zorgverzekering vergelijken

© 2021 · Pricewise