Het Centraal Bureau voor Statistiek publiceerde deze week het rapport Monitor Duurzaam Nederland. Rooskleurig is het niet. We doen weinig voor het milieu. Het interesseert ons onvoldoende. En we hebben een hoge levensstandaard die is op de lange termijn niet houdbaar is.
Besparen op je energierekening is dus niet alleen handig voor je portemonnee, het is nu meer dan ooit nodig voor het milieu. Onze kwaliteit van leven en welvaart is zeer hoog, concludeert het CBS. Maar als we dat ook voor de komende generaties willen, dan zullen we moeten veranderen. Naar bronnen die ook in de toekomst blijven houdbaar zijn. Duurzame energiebronnen dus.
Over zo’n 20 jaar zullen de Nederlandse aardgasreserves op zijn. Nederland zet nog niet sterk in op duurzame alternatieven. Het aandeel duurzame energie in Nederland is laag vergeleken bij andere landen.
Ook heeft Nederland een groot aandeel aan de duurzaamheidsproblemen in de wereld. De uitstoot van broeikasgassen per Nederlander ligt vrij hoog. Nederland neemt de 23e positie in op de ranglijst van EU-landen. Dat heeft te maken met het hoge productie- en consumptieniveau van Nederland. Wel is er een lichtpuntje: de uitstoot is licht afgenomen sinds de laatste publicatie van de duurzaamheidsmonitor in 2011.
De natuur staat er in Nederland vergeleken met andere landen beduidend slecht voor. We bouwen steeds meer natuur vol met gebouwen. De biodiversiteit is laag. En ook scoort de kwaliteit van water en lucht naar Europese maatstaven onder de maat. Dat heeft te maken met ons hoge welvaartsniveau en dat we relatief veel vee, auto’s en zware industrie hebben.
Ook is er volgens het rapport onvoldoende draagvlak onder Nederlanders voor andere energiebronnen en –technieken en wordt er te weinig gedaan om dat draagvlak te vergroten.
En hoe apocalyptisch dit ook op je mag overkomen, precies aan dat laatste kunnen we iets doen. Weet je nog, die reclamecampagne uit de jaren ’90? Een beter milieu… begint bij jezelf. We kunnen op allerlei manieren energie besparen. En samen een positieve verandering brengen.
Daarvoor hoef je trouwens geen kou te lijden. Onderzoekers van de universiteit Groningen concludeerden dat mensen die hun thermostaat bewust een graad lager zetten voor het milieu, dat niet merken. Het positieve gevoel dat je van die goede daad krijgt, zorgt namelijk dat de thermostaat van je lichaam stijgt. Met 0,8 graden, volgens de onderzoekers. Het milieu redden we er niet mee. Maar alle beetjes helpen.
Laat een reactie achter