De buurman staat op het dak van zijn schuur. Hij heeft een jacuzzi in de tuin laten plaatsen, maar ‘dat vreet stroom’, zegt hij. Om de stroomkosten te dempen legt hij zonnepanelen op zijn schuur. Dat doet hij als installateur zelf. Hij klaagt over de markt voor zonnepanelen die is ‘ingestort’, mede doordat de salderingsregeling stopt. Maar volgens hem zijn zonnepanelen nog steeds een zinnige investering. Hoe zit het? Waarom is de vraag naar zonnepanelen drastisch afgenomen? En heeft het nog zin om te investeren in zonnepanelen?
Heeft de buurman gelijk? Is de markt voor zonnepanelen ingestort?
Ja, de markt voor zonnepanelen is teruggelopen, vooral onder particulieren. Die legden in 2024 de helft minder zonnepanelen op hun daken dan het voorgaande jaar. De verkoop van zonnepanelen daalde met 30 % ten opzichte van 2023, toen er nog een recordaantal panelen werd verkocht. De terugval heeft vooral te maken met de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling, maar ook met een verzadiging van de markt: begin 2024 had een derde van de huizen panelen op het dak. Veel andere woningen hebben geen eigen dak, zoals appartementen in een flatgebouw.
Wat is de salderingsregeling en wanneer stopt de salderingsregeling?
De salderingsregeling is in het leven geroepen om zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor consumenten. Het plan was om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, met stapjes naar nul in 2031. Het kabinet besloot echter in 2024 om de geleidelijke afbouw achterwege te laten en vanaf 2027 in één keer te stoppen met de salderingsregeling. Huiseigenaren en kleine bedrijven met zonnepanelen kunnen tot 31 december 2026 nog gebruikmaken van de salderingsregeling.

Wat houdt salderen in?
Met zonnepanelen wek je stroom op, waarvan je een deel zelf gebruikt. Het deel dat je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen. Over het overgebleven saldo betaal je het afgesproken tarief. Deze verrekening heet salderen. Van de energieleverancier ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting en btw) voor de gesaldeerde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt.
Waarom is salderen aantrekkelijk?
Dankzij de salderingsregeling hoeven mensen met zonnepanelen geen belasting te betalen over de gesaldeerde stroom. Als je meer stroom opwekt dan verbruikt (dat gebeurt doorgaans in de zomermaanden, van mei tot en met augustus), ontvang je voor het productie-overschot een vergoeding. Door deze gunstige voorwaarden verdien je de investering in zonnepanelen sneller terug. De regeling heeft uitstekend gewerkt: voor invoering van de salderingsregeling lag de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 14 jaar, maar na invoering kwam de terugverdientijd – vooral door de stijgende energieprijzen – uit op circa 7 jaar.
Wat als de salderingsregeling stopt?
Met ingang van 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling in één keer afgeschaft. Vanaf dat moment krijg je van je energieleverancier een ’terugleververgoeding’ voor stroom die je aan het elektriciteitsnet levert. De eerste drie jaar — tot en met 2029 — moet deze vergoeding minimaal 50% zijn van het tarief dat je aan jouw energieleverancier betaalt. Daarna mag je leverancier zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is. Waarschijnlijk wordt die lager. Ook mogen energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen. Dat gebeurt nu al.

Waarom moet ik terugleverkosten betalen?
Huishoudens met zonnepanelen zorgen voor hogere kosten dan huishoudens zonder panelen. Energieleveranciers krijgen door de –soms onverwachte – teruggeleverde stroom te maken met hogere onbalanskosten en hogere inkoopkosten. Daarom mogen energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen. Ze mogen hiervoor zelf hun tarieven bepalen, zolang deze niet onevenredig hoog zijn.
Hoe worden de terugleverkosten bepaald?
Energieleveranciers berekenen de terugleverkosten niet allemaal op dezelfde manier: de één rekent een vast bedrag per maand, de ander werkt met zogeheten ‘schalen’ of rekent een tarief per kWh. Dat maakt het lastig te vergelijken. Je kan de terugleverkosten beperken door de opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door de wasmachine aan te zetten en je elektrische auto thuis op te laden als de zon schijnt.
Hoe kan je bepalen of zonnepanelen voordeel opleveren?
Als je zonnepanelen hebt of dit overweegt, is het verstandig een prijsvergelijker te gebruiken. Vul je je gegevens in, dan zie je alle voordelige deals voor jouw persoonlijke situatie. Je ziet niet alleen wat de tarieven zijn voor gas en stroom, maar ook de teruglevertarieven en terugleverkosten van alle verschillende energieleveranciers. Daardoor zie je meteen wat je per maand of per jaar betaalt en welke deal het voordeligst is voor jou.
Laat een reactie achter