20 juli 2012 – Zelf opgewekte zonne-energie wordt, vanwege de bekende klimaatproblematiek, steeds meer gestimuleerd. Het sluit aan bij het streven naar een duurzaam Nederland en in verhouding tot grijze energie schijn je er persoonlijk ook financieel op vooruit te gaan. Is dit zo? Wat levert zelf opgewekte zonnestroom je dan precies op?
Stroomtarief
Als eerste moet je kijken naar het stroomtarief, dit is het bedrag dat je per kWh betaalt. Dit tarief bestaat uit het kale leveringstarief plus de energiebelasting en BTW. Het is een variabel tarief waar je op bespaart wanneer je zelf zonne-energie opwekt. Hiernaast heb je ook nog vaste kosten die op je energierekening staan, namelijk het vastrecht en de netbeheerkosten. Deze kosten zijn voor iedereen hetzelfde en kan niet op bespaard worden.
Besparen op inkoopprijs
Zonnestroom die je opwekt én direct zelf gebruikt levert je per kWh je gehele stroomtarief op (inclusief BTW en energiebelasting). Je koopt van tevoren geen stroom in, waardoor je dus bespaart op de inkoopprijs ervan.
Teruglevering
Stel je produceert meer stroom dan je op datzelfde moment verbruikt, dan lever je het teveel aan stroom terug aan het net. Bij de verschillende soorten meters horen verschillende vergoedingen:
– De draaistroom elektriciteitsmeter is de welbekende meter met een draaischijf. Bij teruglevering loopt deze meter achteruit, wat je per kWh je volledige inkooptarief (inclusief BTW en energiebelasting) oplevert. Dit geldt overigens niet als je meer teruglevert aan het net, dan je op jaarbasis van het net verbruikt hebt.
– De elektronische elektriciteitsmeter is een nieuwe variant elektriciteitmeter. Deze hebben vaak op voorhand al een ingebouwd teruglevertelwerk, dat de teruglevering registreert. Let erop dat dit telwerk erin zit, anders krijg je geen vergoeding. Vaak is deze meter te bestellen bij je netbeheerder.
Salderen
Bij de wet is een maximum bepaalt aan de hoeveelheid terug te leveren stroom. Het maximum is 5.000 kWh en moet door de energieleverancier volledig verrekend worden met de aan jou geleverde stroom (inclusief BTW en energiebelasting), dit is vastgelegd in de salderingsregeling. Hiermee bespaar je dus op je volledige inkooptarief. Je betaalt dan alleen je nettoverbruik, namelijk de verbruikte stroom minus de stroom die je teruglevert aan het net.
Wek niet meer stroom op dan je verbruikt!
Lever je meer dan 5.000 kWh terug? Dan ontvang je een zogenoemde terugleververgoeding, die vaak niet hoger is dan de kale stroomprijs. Heb je een draaistroom elektriciteitsmeter, dan is het zelfs mogelijk dat je helemaal niets terugkrijgt. Financieel gezien is het dus niet interessant om meer op te wekken, dan je verbruikt. Let bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem dus goed op de grootte ervan, zodat je niet meer opwerkt dan je gemiddeld verbruikt.