Of je nu net je rijbewijs hebt gehaald of na jaren een auto op je eigen naam hebt staan; je eerste eigen auto is een mijlpaal. Zeker iets om te vieren, maar zorg voordat je de weg op gaat eerst dat je autoverzekering goed is geregeld. We vertellen je hier waar je op moet letten bij het afsluiten van je eerste autoverzekering.
Drie soorten dekkingen | Schadevrije jaren |
Beginnende bestuurders | Aanvullende autoverzekeringen |
Niet alleen leeftijd telt | Autoverzekering vergelijken |
Drie soorten dekkingen
In Nederland is iedere autobezitter verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hiermee wordt de schade die je bij anderen aanricht vergoed. Je kunt wel zelf kiezen welke dekking je wil. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Er zijn drie opties: een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA), WA beperkt casco (soms WA+ genoemd) en allriskverzekering. Als het voertuig op jouw naam staat, is het wettelijk verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten.
Wil je een ruimere dekking, waarbij ook schade aan je éigen auto is verzekerd, dan kies je voor een WA+ beperkt casco-verzekering. Dit doe je meestal bij auto’s jonger dan 12 jaar en ouder dan 6 jaar. Bij diefstal of schade door inbraak, storm of hagel, worden bij een WA+ beperkt casco-verzekering de kosten vergoed. Bij een allriskverzekering is vrijwel alle schade aan je voertuig gedekt. Ook als je zelf tegen een paaltje bent gereden, krijg je de herstelkosten vergoed. Meestal kies je voor een allriskverzekering als je auto jonger is dan 6 jaar.
Beginnende bestuurders
Als je jong bent, heb je natuurlijk nog weinig rijervaring. Daarom zien verzekeraars bij beginnende bestuurders een groter risico op schade dan bij ervaren bestuurders. Als beginnende bestuurder is de premie voor je autoverzekering daarom vaak hoger, welke dekking je ook kiest. Bij sommige verzekeraars wordt niet naar je leeftijd gekeken, maar naar hoelang je al een rijbewijs hebt. Ook als je die pas op latere leeftijd haalt, ben je voor hen de eerste vijf jaar een beginnende bestuurder die meer risico met zich meebrengt.
Niet alleen leeftijd telt
Betaal je altijd de hoofdprijs als je nog niet zo lang je rijbewijs hebt? Nee hoor, er spelen nog meer factoren mee waardoor de prijs voor jou toch gunstig kan uitvallen. Zo is je woonplaats van belang. In een grote stad is meer verkeer, dus de kans op schade is daar groter. Je betaalt dan een hogere premie. Woon je in een klein dorp, dan kan je dat dus een lagere premie opleveren.
Daarnaast wordt gekeken naar welke auto er verzekerd moet worden. Wat is het gewicht, de dag- of nieuwwaarde en het vermogen van de auto? En is de auto gevoelig voor diefstal of is er extra beveiliging? Dat speelt allemaal mee bij het bepalen van de hoogte van de premie. Als je als beginnende bestuurder zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, kies je voor een kleine, lichte, goedkope auto om mee te beginnen.
Schadevrije jaren
Wat ook meespeelt bij het bepalen van de hoogte van je autoverzekeringspremie zijn de schadevrije jaren. Ben je achttien, dan heb je natuurlijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd en begin je op ‘nul’. Maar ook als je na jaren rijden in de auto van je ouders of partner een auto op je eigen naam gaat zetten, heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. De premie begint dan hoog. Naarmate je een aantal jaar schadevrij rijdt, en dus niets claimt bij de verzekeraar (no-claim), word je beloond met een steeds lagere premie.
Rijd als beginnende bestuurder dus extra voorzichtig, des te sneller daalt je autoverzekeringspremie. Sommige verzekeraars bieden een regeling aan waarmee je gebruik kunt maken van de schadevrije jaren van je partner. Vraag hiernaar bij je verzekeraar.
Aanvullende autoverzekeringen
Zowel de WA-verzekering en WA+ beperkt casco als de allriskverzekering hebben een basisdekking, maar die kun je naar eigen wens uitbreiden. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar geven wel extra bescherming. Denk aan een verzekering voor:
- Inzittenden: als jij of andere inzittenden gewond raken of overlijden bij een ongeluk;
- Rechtsbijstand: voor juridische hulp en advies als je schade wil verhalen;
- Pechhulp: bij reparaties ter plekke, vervangend vervoer of wegslepen;
- No-claim: als je een no-claimbeschermer toevoegt, mag je één keer per jaar schade claimen, zonder dat het ten koste gaat van je no-claim-korting (schadevrije jaren);
- Nieuwwaarde: heb je net (minder dan een jaar) een nieuwe auto en wordt deze nu al gestolen of total loss gereden? Als je een nieuwwaarderegeling toevoegt, krijg je van de verzekeraar het bedrag om weer dezelfde auto te kopen;
- Aanschafwaarde: als je auto wordt gestolen of total loss wordt gereden binnen drie jaar, krijg je met de aanschafwaarderegeling het bedrag vergoed waarvoor je de auto hebt aangeschaft.
Autoverzekering vergelijken
Ga je binnenkort jouw eerste autoverzekering afsluiten? Dan is het zeker voor jonge en/of beginnende bestuurders slim om prijzen te vergelijken. Voor de beste deals ga je naar onze autoverzekering vergelijker. Hier vul je je gegevens in, welke dekking je wil en eventuele aanvullende opties. Omdat je nog niet kunt profiteren van schadevrije jaren en verzekeraars in beginnende bestuurders een groter risico zien, is je premie vaak hoger. Door goed te vergelijken kun je toch op je maandlasten besparen.
Laat een reactie achter