Hoe zit het ook alweer precies met je autoverzekering? Betaal je in Amsterdam meer dan in Groningen? En gaat het claimen van ruitschade ten koste van je schadevrije jaren? Wij hebben de vijf grootste fabels over autoverzekeringen voor je op een rijtje gezet. Maar ook de terechte feitjes.
Fabels
1. De groene kaart is verplicht in Nederland
Nee, deze is niet verplicht. Maar ondanks dat het niet verplicht is om deze mee te nemen, is het wel aan te raden. De groene kaart (die echt groen moet zijn) ontvang je van je verzekeraar. Hier staan alle belangrijke gegevens over je verzekering op. Als je een Europees Schadeformulier in moet vullen, heb je het groene kaart nummer nodig. In sommige Europese landen geldt de groene kaart als nationaal verzekeringsbewijs. Neem deze dan ook altijd mee op reis.
2. Ruitschade claimen kost me mijn schadevrije jaren
Bij de meeste schades val je terug in schadevrije jaren, maar bij ruitschade en diefstal niet. Deze hebben dus geen directe invloed op je premie. Met een WA + beperkt casco of allriskverzekering krijg je ruitschade vaak helemaal vergoed zonder aftrek van je eventuele eigen risico. Met een WA-verzekering wordt deze schade niet vergoed.
3. Mijn autoverzekering stopt automatisch bij de verkoop van de auto
Dit is niet zo. Je moet je autoverzekering zelf opzeggen. Ook moet je de verzekeraar hiervan op de hoogte brengen en het vrijwaringsbewijs meesturen. Hierop staat de datum waarop de nieuwe eigenaar de auto heeft laten overschrijven. Vergeet je je verzekering op te zeggen, dan is de kans groot dat je je premie niet terugkrijgt. Niet vergeten dus.
4. Mannen betalen meer premie dan vrouwen
Nee hoor. Sinds 2011 mag er geen onderscheid in geslacht meer worden gemaakt. Tot 2011 gaven diverse verzekeraars extra korting aan vrouwen.
5. Treden op de bonus-malus-ladder zijn hetzelfde als schadevrije jaren
Nee, ook dit is niet zo. Bij de meeste schades die je claimt geldt dat je 5 schadevrije jaren terugvalt. Voor alle autoverzekeraars is dit hetzelfde. De trede op de bonus-malus-ladder bepaalt hoeveel korting je krijgt op je autoverzekering. Dit verschilt per autoverzekeraar en varieert tussen de 75% en 85%. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger je korting.
Vergelijk en vind de beste autoverzekering!
Feiten
1. Een WA-verzekering is verplicht
Zeker. Iedere auto-eigenaar is verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Afhankelijk van de auto en je persoonlijke wensen, kun je je auto uitgebreider verzekeren. Als de auto niet verzekerd is, kun je een boete van het RDW tegemoet zien van € 550,-.
2. Een verzekeraar hoeft niet iedereen te accepteren
Inderdaad, een autoverzekeraar heeft geen acceptatieplicht en mag jou weigeren als klant. Een verzekeraar doet dit alleen wanneer je als een te groot risico wordt gezien. Bijvoorbeeld omdat je rijontzegging hebt gehad of erg veel schades hebt gereden.
3. Jongeren en ouderen betalen een hogere premie
Ja, dat klopt. Ouderen en jongeren behoren tot een risicogroep. Bij ouderen is gebleken dat ze vaker schades veroorzaken. Jongeren hebben nog geen of weinig opgebouwde schadevrije jaren.
4. Jongeren tot 24 jaar betalen een hoger eigen risico
Ook dit is vaak inderdaad zo. De reden hiervoor is het hogere risico op schades omdat jongeren tot 24 jaar minder rijervaring hebben.
5. De premie kan per stad, en zelfs per postcode, verschillen
Klopt. Door verzekerden in sommige wijken, steden of dorpen wordt meer geclaimd. Zelfs de premies binnen één straat kunnen verschillen.
Laatste feitje…
… vergelijken loont! De beste deals voor je autoverzekering vind je bij Pricewise. Wij vergelijken zo veel mogelijk verzekeraars om voor jou de beste autoverzekering te vinden. In minder dan 5 minuten kun jij al snel € 200,- besparen. Mooi meegenomen, toch?
Laat een reactie achter