Zonnepanelen zijn een hot topic. Maar wat levert het nou eigenlijk precies op? De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van veel factoren, zoals de aanschafkosten, de kwaliteit van de zonnepanelen en de ligging van de panelen. Wil jij weten wat de terugverdientijd is van zonnepanelen? We helpen je er een handje bij!
De gemiddelde terugverdientijd
Als we over de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen praten, hebben we het over de periode waarin je de investering in zonnepanelen terugverdient door de besparing op je energierekening. Eigenlijk is het de tijd die het duurt voordat zonnepanelen zichzelf hebben ‘betaald’ en je kan beginnen met het maken van pure winst dankzij de lage energiekosten.
De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de initiële aanschafkosten, de kwaliteit van de zonnepanelen, de stroomprijs en de ligging van de panelen. De belangrijkste factoren gaan we bespreken.
Aanschafkosten van zonnepanelen
De aanschafkosten van de zonnepanelen spelen een grote rol in de terugverdientijd. De aanschafkosten inclusief installatie verschillen per aanbieder en variëren van € 4.500,- tot € 8.000,-. Het is belangrijk een betrouwbare installateur te kiezen met de juiste expertise. Veel leveranciers van zonnepanelen bieden trouwens ook een installatieservice aan. Vergelijk daarom verschillende aanbieders via onze zonnepanelen vergelijker.
Voor het verduurzamen van je huis zijn er subsidies beschikbaar. Niet meer vanuit de Rijksoverheid, maar vaak wel vanuit gemeenten en provincies. Deze subsidies maken het aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen en verkorten de terugverdientijd. Ideaal! Voor de aanschaf van zonnepanelen is het dus slim om na te gaan of jouw provincie of gemeente een subsidie voor zonnepanelen aanbiedt.

De kwaliteit van de zonnepanelen
Als we het over de kwaliteit van zonnepanelen hebben, kijken we vooral naar het vermogen van de panelen. Dat wordt uitgedrukt in Wp, of Wattpiek. Wp is eigenlijk een maat voor hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Dus, hoe meer Wp, hoe meer energie je zonnepaneel produceert.
In Nederland levert één Wattpiek ongeveer 0,85 tot 1 kWh stroom per jaar op. Dus als je een zonnepaneel hebt met een vermogen van 300 Wp, betekent dit dat het 0,3 kWh per uur kan opwekken als de omstandigheden top zijn. Het vermogen heeft natuurlijk invloed op de prijs: meer vermogen betekent vaak duurdere zonnepanelen.
Maar kwaliteit gaat niet alleen over vermogen, ook de levensduur van zonnepanelen speelt een rol. De hoeveelheid stroom die zonnepanelen jaarlijks opbrengen, neemt af naarmate de panelen ouder worden. Het vermogen van zonnepanelen bij installatie is 100%. Vaak geldt dat er na 25 jaar nog ongeveer 80% aan vermogen over moet zijn. Zo niet, dan kun je bij sommige leveranciers een tegemoetkoming krijgen. Dit minimale vermogen is namelijk vastgelegd in de vermogensgarantie van de leverancier.
De stroomprijs
Ook de stroomprijs speelt een rol in de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak wek je zelf stroom op. Dit betekent dat je minder stroom van het elektriciteitsnet hoeft af te nemen, met als gevolg een lagere energierekening. Het bedrag dat je bespaart op je energierekening is dus afhankelijk van de stroomprijs die je normaal gesproken betaalt aan je energieleverancier.
Hoe hoger de stroomprijs, hoe meer geld je bespaart met je zonnepanelen. Een groot deel van die dure stroom wek je namelijk gewoon zelf op. Helemaal gratis en voor niets! Een soort van dan – als je de aanschafkosten even buiten beschouwing houdt. Is de stroomprijs laag? Dan bespaar je minder en is de terugverdientijd op jouw zonnepanelen langer.
Overige factoren
Er zijn nog veel meer factoren die de terugverdientijd van jouw zonnepanelen beïnvloeden. Ook de ligging van jouw panelen en de zonuren beïnvloeden namelijk de terugverdientijd. Idealiter liggen de zonnepanelen op het zuiden, omdat je dan (bijna) de hele dag zon kan hebben. Maar vervolgens moet je natuurlijk nog geluk hebben met het weer. Schijnt de zon weinig? Dan zul je minder stroom opwekken. Bij veel zonuren wek je logischerwijs veel meer stroom op.
Zelf de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen
De terugverdientijd van je zonnepanelen kun je ook zelf berekenen met behulp van een rekensom. De som is simpel, maar je hebt er wel wat informatie voor nodig. Ten eerste is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van de aanschafkosten van de zonnepanelen. Ook moet je weten wat de jaarlijkse stroomkosten zijn die je bespaart. Als je deze gegevens weet, kun je de rekensom maken. Je deelt de volledige aanschafkosten door de besparing aan stroomkosten per jaar. De uitkomst van deze som is de terugverdientijd in jaren.

Profiteer van de salderingsregeling
Als zonnepanelen meer energie produceren dan je zelf nodig hebt, wordt die extra stroom teruggeleverd aan het stroomnet. Dankzij de salderingsregeling verrekent de energieleverancier deze teruggeleverde elektriciteit met de elektriciteit die je daadwerkelijk afneemt. Lever je meer dan je afneemt bij de leverancier? Dan krijg je voor de extra teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding per kWh. Weet wel: het is slim om niet meer zonnepanelen te nemen dan je nodig hebt voor je eigen verbruik, want het terugverdienen van een investering in extra panelen kan lastig zijn.
Dus, zijn zonnepanelen rendabel?
De hamvraag is natuurlijk: zijn zonnepanelen rendabel? Ons antwoord hierop: ja! Zonnepanelen zijn op lange termijn rendabel. Sterker nog: als je je zonnepanelen eenmaal hebt terugverdiend, maak je eigenlijk alleen nog maar winst.
Geef een antwoord