Subsidie zonnepanelen
Als je zonnepanelen wilt aanschaffen zijn er verschillende financiële regelingen en leningen, maar van een landelijke subsidie voor zonnepanelen is geen sprake meer. Wel kunnen gemeenten en provincies ervoor kiezen om subsidies aan te bieden voor de aanschaf van zonnepanelen. De overheid biedt particulieren en bedrijven wel nog andere subsidies aan als tegemoetkoming in het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Op deze manier kan Nederland sneller verduurzamen en worden gestelde mileudoelen sneller behaald. Wij vertellen je alles over de subsidie voor zonnepanelen en andere financiële tegemoetkomingen waardoor jij zelf zonne-energie kunt opwekken.
Energie vergelijken met zonnepanelen
Subsidie zonnepanelen overheid 2023
In Nederland is er geen landelijke aankoopsubsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Deze subsidie voor zonnepanelen is er wel geweest vanuit de overheid, namelijk in 2012 en 2013. In totaal was er € 52.000.000,- ter beschikking gesteld als subsidie voor zonnepanelen. Doordat de subsidie de overheid veel geld kostte en zonnepanelen een stuk minder duur werden, werd de subsidie na 2013 afgeschaft. Vandaag de dag zijn er andere opties om een tegemoetkoming te krijgen in de aanschaf van zonnepanelen.
Zonnepanelen: subsidie gemeente en provincie
Het ontbreken van een subsidie voor zonnepanelen vanuit de overheid betekent niet dat er geen subsidiemogelijkheden en andere financieringsmogelijkheden zijn. Een aantal gemeenten in Nederland biedt namelijk een subsidie aan voor het kopen van zonnepanelen. Of en hoeveel subsidie er beschikbaar is, verschilt per gemeente. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je zelf kijken of jouw gemeente een subsidie aanbiedt voor de aanschaf van zonnepanelen en of je daarvoor in aanmerking komt. Soms biedt niet de gemeente maar de provincie de subsidie aan. Wil je zonnepanelen kopen, verdiep je dan eerst in de subsidies die jouw gemeente of provincie eventueel aanbiedt. Dat kan je een hoop geld schelen.
Subsidie op zonnepanelen controleren bij energieloket gemeente
Ook kun je controleren of jouw gemeente een energieloket heeft. Daar kun je checken welke subsidies er worden aangeboden rondom zonnepanelen en duurzaamheid. Ook kun je via die weg controleren of er ook lokale initiatieven zijn waar je aan mee zou kunnen doen. Organiseren inwoners bijvoorbeeld een gezamenlijke actie om zonnepanelen aan te schaffen, dan is dit initiatief vaak bij zo’n energieloket vastgelegd en niet op de energiesubsidiewijzer.nl.
Btw terugvragen over investering en installatie
De btw op zonnepanelen is vanaf 2023 afgeschaft. Voorheen moest je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst, maar dit is sinds 2023 dus niet meer nodig.
Subsidie zonnepanelen zakelijk
Naast subsidies voor particulieren, zijn er voor bedrijven ook specifieke subsidies voor zonnepanelen. Voor het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen zijn er de volgende mogelijkheden:
- Energie-investeringsaftrek (EIA): wie als ondernemer investeert in energiezuinige technieken, duurzame energie en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kan daarvoor investeringsaftrek krijgen.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): hiermee kun je de fiscale winst verlagen door hierop maximaal 45% van het investeringsbedrag in duurzame bedrijfsmiddelen in mindering te brengen.
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): hiermee kun je op elk moment 75% investeringskosten afschrijven van bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan.
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): bedrijven en (non-profit)instellingen die investeren in duurzame energietechnieken waarmee hernieuwbare energie wordt opgewekt, kunnen deze subsidie aanvragen.
Andere financiële tegemoetkomingen zonnepanelen
Naast de subsidies die er zijn voor de aanschaf van zonnepanelen vanuit gemeenten, zijn er ook nog andere financiële tegemoetkomingen die zonnepanelen aantrekkelijk maken.
Zonnepanelen terugleveren stroom
Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je ook elektriciteit (stroom) die zelf niet verbruikt terugleveren aan het net. Door de salderingsregeling wordt deze stroom verrekend met de stroom die je hebt afgenomen. In eerste wordt de afgenomen stroom weggestreept tegen de teruggeleverde stroom. Dit noem je salderen. Lever je dan meer terug dan je heb afgenomen en je complete afname is ‘weggesaldeerd’, dan krijg per kWh een terugleververgoeding. Bij ons in de energievergelijker kun je zien hoeveel terugleververgoeding de energieleveranciers bieden.
Leningen voor zonnepanelen
Er zijn speciale leningen met het oog op duurzaamheid. Die kun je ook inzetten voor de aanschaf van zonnepanelen. Vaak staat hier een lage rente tegenover, wat zo’n lening aantrekkelijker en voordeliger maakt dan de particuliere persoonlijke lening. Check ons overzicht met financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning.
Meer weten?
Als je meer wilt weten over zonnepanelen, kun je veel te weten komen op onze andere pagina's over zonnepanelen: