Den haag – Nu de energieprijzen fors gaan dalen wapperen de energieleveranciers nog harder met hun vaste contracten. Is dit het moment voor een meerjarig contract? Nee, vindt United Consumers. Interessant, zegt PrizeWize.
‘Direct profiteren’, roept Nuon. ‘De lagere tarieven worden nu al doorberekend’, belooft Eneco. Nu de energieprijzen per 1 juli fors gaan dalen – bij Nuon met gemiddeld 25 procent – adverteren de energiebedrijven weer driftig met vaste contracten (één tot vijf jaar). De verleiding om in te stappen is groot, want wie nu een vast contract afsluit bij Nuon of Eneco krijgt direct al een lagere prijs voor stroom en gas.
Als het aan United Consumers (een inkooporganisatie voor consumenten) ligt, moeten consumenten daar niet op ingaan. ,,Een vast contract is alleen voor je gemoedsrust, omdat je zeker weet dat je een vooraf bepaald bedrag betaalt. In ruil daarvoor betaal je een risicopremie.”
Dat pakt doorgaans ongunstig uit, zegt Paul van Selms, directeur van United Consumers. ,,In de helft van de gevallen blijkt achteraf dat men duurder uit is; een kwart speelt quitte en voor een kwart loont het.”
Advies
Zijn advies: ,,Een vaste prijs contract, zeker niet doen”. Van Selms: ,,Veel mensen denken dat energie almaar duurder wordt en dat je je dus geen buil kunt vallen aan een vast contract.” Volgens Van Selms is het helemaal niet zeker dat de energieprijzen op korte termijn weer gaan stijgen. ,,Ze dalen heel fors per 1 juli. Maar wie zegt dat ze niet verder dalen omdat de economische crisis zich verdiept.”
Van Selms verdenkt de energiebedrijven ervan dat ze hun overschotten nu willen slijten via vaste contracten. ,,Dat is niet netjes. Ze hebben gewoon te veel ingekocht.”
Hans de Kok, directeur van de prijsvergelijkingssite PrizeWise, deelt de opvatting van United Consumers niet. ,,Op zich kan een vast contract nu interessant zijn. Bij Nuon zijn de vaste prijzen nu al lager dan de variabele. Je kunt stroom nu 2,5 cent per kilowattuur goedkoper krijgen en gas één cent per kuub. Ook Eneco levert goedkopere stroom met zijn garantieprijs. Als je nu meedoet pak je toch alvast drie maanden voordeel mee, omdat de prijsverlaging voor de variabele prijzen pas op 1 juli ingaat.”
Van Selms heeft grote moeite met de werkwijze van NLE, die met Natasja Froger als boegbeeld duizenden klanten trekt. ,,Ze zeggen wel dat ze goedkoper zijn dan Nuon, Essent, Eneco en Oxxio, maar hun vastrecht is 84 euro per jaar, tegenover 24 euro bij de andere bedrijven. Als je verhuist moet je 30 euro betalen en klanten die bellen, betalen 45 cent per minuut.”
Het meest kwalijk vindt hij nog wel het feit dat NL Energie zijn klanten weer doorverkoopt aan andere energiemaatschappijen. ,,Ons hebben ze ook zo’n twintigduizend klanten ter overname aangeboden. Dat doen ze omdat het risico voor slechte betalers bij hun type klant groter is dan bij andere energiebedrijven. In feite is het niet anders dan het doorverkopen van die slechte hypotheken door Amerikaanse banken.”