Heb je ‘m al door de brievenbus gekregen, het energielabel voor je huis? In de maanden januari en februari stuurt de overheid hem naar alle huishoudens. Dat label is nog voorlopig. Ga je je huis verkopen of verhuren, dan moet je een definitieve aanvragen. Doe je dat niet, dan ontvang je vanaf deze maand een boete van maximaal € 405,-.
Voor iedereen die zijn huis verkoopt of verhuurt is een definitief energielabel verplicht, of als een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Dit geldt voor huiseigenaren.
Energielabel
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Er zijn zeven categorieën, lopend van A – energiezuinig tot G – niet energiezuinig. Komt je huis van voor de jaren ’80 en heb je nooit geïnvesteerd in isolatie, dan sta je waarschijnlijk onderaan de ladder.
Waarom deze verplichting?
Veel Nederlanders hebben al een energielabel voor hun huis: zo’n 2,5 van de 7 miljoen huishoudens. Een energielabel is dan ook sinds 2008 al verplicht. Maar er een aanvragen was duur en ingewikkeld, en bovendien stond er geen boete of straf op als je dat niet zou doen. De meerderheid van Nederland ondernam dus geen actie.
De overheid wil daar nu verandering in brengen. Omdat het vanuit de EU verplicht is, en omdat de overheid op die manier hoopt Nederlanders energiebewust te maken.
Er is volgens het ministerie veel te besparen op je vaste lasten door te investeren in een energiezuinig huis. Als je energielabel één klasse omhooggaat, kunnen je vaste lasten zomaar tien procent lager uitvallen volgens hen. Om die reden mogen banken een hogere hypotheek verstrekken aan mensen die een energiezuinig huis kopen. De Triodos Bank baseert de hypotheekrente ook op het energielabel van je huis.
Wat te doen?
Iedereen ontvangt een voorlopig energielabel. Alleen als je je huis verhuurt of verkoopt, moet je die omzetten naar een definitief label. Dat doe je door op internet tien kenmerken door te geven. Of je dubbele beglazing, isolatie of een nieuwe ketel hebt bijvoorbeeld. Een deskundige controleert dat op afstand. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de energiezuinigheid van een huis zo ook gaat meewegen bij de verkoop en aankoop van een huis. Het aanvragen van een energielabel kost een paar tientjes. Dat kan via https://www.energielabelvoorwoningen.nl/.
Mensen die hun huis niet verhuren of verkopen, hoeven dus niets te doen. Het ministerie hoopt met het energielabel wel dat zij Nederlanders stimuleren om bewuster om te gaan met energie.
Hoe verloopt de controle?
Als je je huis verkoopt of verhuurt, dan moet daar een energielabel bij zitten. Het Kadaster controleert op je overdrachtspapieren of je een energielabel hebt. Heb je die niet, dan lichten zij de Inspectie Leefomgeving en Transport in. Die kan je een boete opleggen tot € 405,-. Ook de koper of huurder van je huis kan controleren of je werkelijk aan de kenmerken voldoet die je hebt opgegeven voor je energielabel. Het energielabel gaat er dus, acht jaar na de invoering, werkelijk toe doen.
Besparen op je energierekening? Dat kan natuurlijk al door middel van energie vergelijken en dan een goede energiedeal te kiezen. Maar dat ook investeren in energiebesparende middelen loont, daar kun je van op aan. Ter illustratie:
Laat een reactie achter