Ben je aan het kijken naar een nieuwe autoverzekering? Dan is het belangrijk dat je verder kijkt dan alleen de dekking en kosten. Niet alleen de premie kan verschillen per verzekering. Er zitten tussen verzekeraars zelf ook grote verschillen. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van een autoverzekering en welke het beste bij je past? Wij hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet om de kwaliteit van je autoverzekering te bepalen.
Aanschafwaarderegeling | Eigen risico of hogere premie? |
No claim-korting | Maximale vergoeding bij accessoires |
Schade verhalen zonder allriskdekking | Waar laat je de schade herstellen? |
Bereikbaarheid |
Aanschafwaarderegeling
Je zit natuurlijk er niet op te wachten, maar het kan zomaar gebeuren dat je auto gestolen of total loss verklaard is. In de meeste gevallen keert je verzekeraar de dagwaarde van de auto uit. Tenzij je je auto hebt verzekerd met een aanschafwaarderegeling. Dan krijg je het aanschafbedrag terug. De meeste verzekeraars hebben een aanschafwaarderegeling van één jaar. Wil je een aanschafwaarderegeling van langer dan één jaar? Dat kan. Sommige verzekeraars bieden standaard een aanschafwaarderegeling aan van drie jaar. Of waarbij je de keuze hebt om een hogere premie te betalen in ruil voor een langere aanschafwaarderegeling.
Stel je voor. Je auto is total loss verklaard. Dat is natuurlijk flink balen. Maar jij denkt gelukkig heb ik een aanschafwaarderegeling bij mijn autoverzekering afgesloten. Wat blijkt; je krijgt niet het volledige bedrag terug, want je verzekeraar vergoedt maar tot een maximaal bedrag. En jij had meer betaald voor je nieuwe bolide. Als je een nieuwe auto verzekert, check dan altijd even wat de nieuwwaarde is en wat de verzekeraar maximaal vergoedt. Zo weet je dat je altijd goed zit.
Eigen risico of hogere premie?
Je eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Dat geldt alleen voor schade aan je eigen auto. Bij een WA-verzekering heb je geen eigen risico, alleen sommige verzekeraars hanteren nog wel een eigen risico voor jongeren tot en met 24 jaar. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar en bij sommige autoverzekeringen betaal je zelfs geen eigen risico.
Net als bij een zorgverzekering, hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie is. Sommige verzekeraars geven je de optie om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen. Waar je dan weer korting voor krijgt op je autopremie.
Heb je liever geen eigen risico? Of wil liever niet een te hoog eigen risico? In onze vergelijker kun je makkelijk autoverzekeringen vergelijken en filteren op je voorkeur, dan houden wij er rekening mee in je vergelijking.
No claim-korting
Elke jaar dat je zonder schade rondrijdt en geen schade claimt, krijg je een schadevrij jaar erbij. Daarmee beloont de verzekeraar je voor je goede rijgedrag met een korting op je premie. De opbouw en terugval van je schadevrije jaren zijn overal gelijk, maar de korting niet. Elke verzekeraar berekent andere kortingen en toeslagen. Bij de meeste verzekeraars zit de maximale no-claim korting tussen de 75 en 80%.
Heb je nog geen schadevrije jaren? Dan hanteren verzekeraars een opstaptrede. Dit is de trede waarop je komt te staan als je nog geen schadevrije jaren hebt. Welke trede dit is verschilt per verzekeraar. Bekijk de bonus-malus-ladder van de verschillende autoverzekeraars.
Maximale vergoeding bij accessoires
Was je toch nog niet helemaal tevreden met je auto. En je wilt nog een aantal aanpassingen doen, bijvoorbeeld nieuwe velgen of een trekhaak? Deze aanpassingen vallen onder toegevoegde accessoires. Verzekeraars hanteren een maximum bedrag waarvoor extra accessoires zijn meeverzekerd. Dit bedrag kan verschillen per autoverzekeraar en bij sommige verzekeraars zijn accessoires helemaal niet meeverzekerd. Dus als je van plan bent om aanpassingen te doen aan je auto en je wilt dat deze meeverzekerd zijn. Check dan goed de polisvoorwaarden van je verzekeraar.
Schade verhalen zonder allriskdekking
Iemand is tegen je auto aangereden. Daar kan je natuurlijk niets aan doen, maar het levert wel een hoop werk op. Dat is vervelend. Met een allriskdekking helpt je verzekeraar je de schade verhalen op de tegenpartij. Heb je je auto niet allrisk verzekerd, dan moet je eigenlijk de schade zelf verhalen op de dader. Dat doe je door de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Sommige verzekeraars bieden als extra dienst dat ze je helpen bij het verhalen van schade, ook al heb je geen allriskdekking. Of je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar dat kost je extra premie.
Sluit je een verzekering af via Pricewise, dan hoef je hier niet op te letten. Bij Pricewise krijg je gratis de Zorgeloos Verzekerd Bundel. Daarmee helpen wij je met schade claimen op de tegenpartij. Dat is een zorg minder. Fijn hé.
Waar laat je de schade herstellen?
Je hebt schade en laat het snel herstellen bij een schadebedrijf, zonder dat je contact hebt opgenomen met de verzekeraar. En daarna stuur je de rekening op naar je verzekeraar, maar het wordt niet vergoed. Dat is natuurlijk flink balen, want in sommige gevallen gaat het om een rekening van honderden euro’s. Verzekeraars sluiten contracten af met schadeherstelbedrijven om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daardoor zie je steeds minder vrije keuze bij schadeherstel.
Het is belangrijk dat je eerst informeert bij je verzekeraar welke schadebedrijven zijn aangesloten, voordat je de autoschade laat herstellen. Kies je toch voor een ander schadeherstelbedrijf? Dan kan het dus voorkomen dat een verzekeraar maar een deel van de schade vergoedt of het zelfs helemaal niet dekt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Sommige verzekeraars vergoeden nog wel de rekening, maar geven extra korting of service als je voor een aangesloten schadeherstelbedrijf kiest. Bijvoorbeeld een vervangende auto, terwijl de schade wordt hersteld. Let hier dus goed op.
Bereikbaarheid
Kies een verzekeraar met de service die bij je past. Kijk goed welke manier van communicatie jij belangrijk vindt en wat bij je past. De ene verzekeraar is 24 uur telefonisch bereikbaar en de ander communiceert alleen online. Wanneer je je verzekeraar nodig hebt dan is het meestal geen goed nieuws. Je kunt je dan ergeren aan hun bereikbaarheid, terwijl je dit op voorhand wist. In onze vergelijker vind je bij ‘Meer informatie’ onder het kopje ‘Over de verzekeraar’ meer informatie over de service en bijzonderheden van de verzekeraar.
Op zoek naar de beste deal voor je autoverzekering? Deze kun je via Pricewise vinden. Kijk dus niet alleen maar de dekking en premie, maar kijk ook naar de kwaliteit van de verzekeraar. Heb je specifieke voorkeuren? Gebruik de filters om hierop te vergelijken.
Wil je hulp bij het kiezen van je autoverzekering, neem contact op met een van onze overstapcoaches. Wij kijken goed naar je auto, vergelijken alle autoverzekeringen, spitten de polisvoorwaarden door en regelen een hele scherpe prijs voor je!
Laat een reactie achter