Ga je een nieuwe auto kopen, maar weet je niet of je voor een handgeschakelde auto, semiautomaat of volledige automaat moet gaan? 🚘 In deze blog lees je alles wat je moet weten over een semiautomaat. Zo weet jij straks precies wat een semiautomaat is, hoe je moet schakelen bij een semiautomaat en wat de voor- en nadelen zijn van een semiautomaat.
Wat is een semiautomaat?
Zoals de naam als zegt, is een semiautomaat geen volledige automaat. Een semiautomaat zit eigenlijk tussen een handgeschakelde auto en een volledige automaat in. Het is een halfautomatische versnellingsbak.
Hoe werkt een semiautomaat?
Waar je bij een handgeschakelde automaat zelf de koppeling intrapt, gebruiken automatische auto’s elektronisch aangedreven versnellingsbakken. De computer schakelt wanneer er een bepaald toerental wordt bereikt.
Een semiautomaat heeft ook een computer die de koppeling ‘intrapt’. Het verschil met een automaat? De computer heeft bij een semiautomaat een seintje nodig. Dat gebeurt wanneer de bestuurder schakelt met de versnellingspook.
Hoe schakel je bij een semiautomaat?
Heb je een handgeschakelde auto? Dan schakel je met behulp van een koppelingspedaal én een versnellingspook. Bij een automatische auto hoef je beide niet te doen. Een semiautomaat zit daar precies tussen in. Je hoeft met je voet geen koppeling in te trappen, maar je moet wel schakelen met de versnellingspook.
De versnellingspook lijkt meer op de pook van een automaat dan van een handgeschakelde auto. Op deze pook heb je ook de standen P (parkeren), R (reverse), N (neutraal), M (manueel) en D (drive). Daarnaast vind je een + en een – op de versnellingspook, waarmee je kunt op- of terugschakelen.
Voor- en nadelen van semiautomaat
Een semiautomaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van een handgeschakelde auto:
- het is comfortabeler, omdat je jouw linkervoet kunt laten rusten;
- je hebt daardoor meer aandacht voor de weg;
- het rijdt makkelijker in de file;
- het rijdt vaak zuiniger dan een handgeschakelde auto;
Een semiautomaat kent ook een aantal nadelen:
- de techniek is complexer, waardoor reparaties duurder kunnen zijn;
- elke semiautomaat werkt net anders, waardoor het wennen kan zijn.
Verschil semiautomaat en volledige automaat
Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van een semiautomaat ten opzichte van een handgeschakelde auto, is het tijd om te kijken naar de verschillen tussen een semiautomaat en automaat.
Waar je bij een semiautomaat nog moet schakelen met je hand, hoef je bij een automaat helemaal niets te doen. Een automaat rijdt daardoor zuiniger en schakelt sneller dan een handgeschakelde auto én een semiautomaat. Wel kun je met elke auto zelf zuiniger rijden met onze tips.
In de file kan een automaat nog comfortabeler zijn dan een semiautomaat. Daarentegen kiest de automaat soms een verkeerde versnelling, wat niet fijn is. Bij een semiautomaat heb je hier zelf controle over. Door op tijd te schakelen, kun je bovendien brandstof besparen.
Hoe kies je de juiste semiautomaat?
Ga je een semiautomaat aanschaffen, maar weet je niet wat de juiste keuze is? Kijk naar je budget en bepaal of je een nieuwe auto wilt of een tweedehands auto. Vraag aan vrienden, familie en collega’s met een semiautomaat of ze tevreden zijn en vooral waarom. Controleer of de autodealer is aangesloten bij de BOVAG en maak altijd een proefrit voor je de auto koopt.
Heb je de knoop doorgehakt en een auto gekocht? Vergeet dan niet om een autoverzekering af te sluiten. Een WA-verzekering is minimaal verplicht in Nederland. Een tip: vergelijk autoverzekeringen voor je er eentje afsluit. Dat kan je veel geld besparen.
Laat een reactie achter