1 september 2009 – ‘Langdurig profiteren van de huidige scherpe energietarieven? Zet uw gasprijs en elektriciteitsprijs dan vast voor drie jaar’. Energieleveranciers proberen in reclame-uitingen hun klanten weer te verleiden tot langlopende energiecontracten.
Shoppen en hoppen
Dat blijkt echter lang niet altijd voordelig. Shoppen en hoppen levert nog het meeste voordeel op. Concurrentie tussen de energiereuzen leidt regelmatig tot aanbiedingen en wie na een jaar overstapt van de ene naar de andere energiereus profiteert nog het meest van dergelijke kortingsregelingen.
Tarieven vastzetten
Volgens Paul van Selms van United Consumers in Eindhoven blijft het gokken als je de energieprijs vast wil zetten. “Je moet gewoon geluk hebben. Het ligt er maar net aan of je je tarieven op het goede moment hebt vastgezet. En dat kun je pas achteraf beoordelen. In januari hebben energiebedrijven vaste prijscontracten aangeboden, terwijl de vaste tarieven zelfs iets lager waren dan de variabele prijs. Dat komt maar zelden voor. Maar de energiebedrijven wisten toen al dat de gasprijzen nóg lager zouden worden. Want die gasprijs ijlt zes maanden na op die van olie. Toch werden toen vaste termijncontracten gesloten onder het mom dat ’t niet goedkoper kon. Bovendien zijn de vastrechtkosten (voor de levering van gas en stroom) bij vaste contracten vaak veel hoger dan bij een variabel contract. Dat scheelt soms zelfs het dubbele. Ook daardoor worden aanbiedingen vertekend. Zeker is dat de energieprijzen op lange termijn flink zullen stijgen. Maar of dat al volgend jaar of de komende drie jaar het geval zal zijn is moeilijk te zeggen.”
Vastzetten prijs niet altijd voordeliger
Uit berekeningen die United Consumers heeft gemaakt over de afgelopen jaren blijkt dat het in de helft van de gevallen niets zou hebben uitgemaakt of je gas- en elektriciteitsprijzen had vastgezet of niet. Van Selms: “In een kwart van onze berekeningen was het wel voordeliger geweest en in dat andere kwart van de gevallen had je teveel betaald. Overigens blijken mensen die we hebben ondervraagd wel rustiger te slapen als ze de energieprijs vastzetten, omdat ze denken dat ze niet voor verrassingen kunnen komen staan.”
Hooguit een jaarcontract
De Consumentenbond adviseert energiecontracten af te sluiten voor hooguit een jaar. “Dan kun je optimaal gebruik maken van aanvangskortingen. Alleen als je het wel handig vindt om voor langere tijd precies te weten wat je kwijt bent aan energie is een langer contract handig. Maar of het nu of straks goedkoper is blijft speculeren”, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. “Want het is nog maar de vraag of de elektriciteits- en gasprijzen snel aantrekken. Als de crisis nog even aanhoudt, blijft de olieprijs ook het het huidige ‘normale’ niveau.”
Olieprijs omhoog; gasprijs stijgt
Prijsvergelijkingssite PrizeWize adviseert klanten om de gasprijs een jaar vast te zetten. Woordvoerder Niels Brölman: “De olieprijs gaat naar verwachting weer wat omhoog, dus kunnen we erop rekenen dat de gasprijzen in december ook weer stijgen. Met hoeveel is nog moeilijk te zeggen. We hanteren nu een marge van 5 tot 15 procent. De gasprijzen zijn in juli, afhankelijk van de aanbieders, met 25 tot 35 procent gezakt.”
Besparen door overstap
Ook PrizeWize ziet hoppen als de beste mogelijkheid om te besparen op je energienota. Wie de energieprijzen toch voor drie jaar vast wil zetten, doet dat volgens de vergelijkingssite het best bij Greenchoice. Daar is dat al voordelig bij een stijging van de gasprijs met nog geen twee procent.
Vastzetten leidt tot hogere kosten
Langer vastzetten van energieprijzen leidt ertoe dat ook de leveringskosten hoger worden. “Gasprijzen moeten dan vaak 10 of 15 procent stijgen voor dat zo’n contract voordeel gaat opleveren. Voor elektriciteit zijn prijsstijgingen minder grillig, omdat stroom ook met wind, waterkracht, kernenergie of kolen wordt opgewekt. Daar heeft een prijscontract voor langere termijn niet zoveel zin”, aldus Brölman.
Bron: Eindhovens Dagblad