Hoe wordt de rente van mijn lening bepaald?

Wanneer je een lening afsluit, wil je hier natuurlijk niet te veel voor betalen. Aanbieders mogen zelf de rente bepalen, tot een maximum percentage dat vastgesteld is door de overheid. Er zijn verschillende factoren die de hoogte van je rente bepalen. Hieronder vind je alle factoren die het rentepercentage bepalen.Leningen vergelijken

Marktrente

Dit is de actuele rente die op dit moment geldt. De marktrente komt overeen met de gemiddelde rente van vergelijkbare leningen of kredieten.

Hoogte lening

Meestal is het zo hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente. De rente voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet ligt doorgaans tussen de 5 en 12%. Leningen met een kortere looptijd, zoals een creditcardschuld, hebben meestal een hogere rente met vaak een maximum van 15%. Het kan daarom interessant zijn om zulke kortere leningen over te sluiten naar één lening en zo te besparen op de rente.

Persoonlijk risicoprofiel

Een aanbieder maakt van iedereen die een lening aanvraagt een persoonlijk risicoprofiel. Daarom worden er veel verschillende gegevens gevraagd, zoals je leeftijd, werksituatie, inkomen en uitstaande kredieten. Hoe hoger je risico beoordeeld wordt, hoe hoger de rente is.

Meer weten?

Bekijk de veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

PricewiseBe wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.