Zorgverzekering kiezen: waar moet je op letten?

Ieder jaar van half november tot eind december kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Maar met keuze uit zo’n 50 verschillende zorgverzekeraars is het soms lastig kiezen. En dat begrijpen wij. Daarom helpen we je om een zorgverzekering te kiezen die bij je past. Op deze pagina vind je alle informatie waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe zorgverzekering kiest.Zorgverzekering kiezen via Pricewise


Zorgverzekering kiezen 

Nieuwe zorgverzekering kiezen

Wil je voor 2019 een nieuwe zorgverzekering kiezen? Je hebt tot en met 31 december om over te stappen. Je huidige zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd. Als je zelf je zorgverzekering opzegt voor 1 januari, heb je tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Basisverzekering kiezen

Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering. Vanaf 18 jaar moet je hiervoor premie betalen. Je hebt de keuze uit een naturapolis en een restitutiepolis. De inhoud van deze basisverzekeringen is gelijk. Het verschil tussen deze twee zit in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de premie.

Eigen risico ziektekostenverzekering

Iedereen met een basisverzekering en vanaf 18 jaar heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,-, € 200,-, €300,-, € 400,- en € 500,-. Dit komt neer op een eigen risico van maximaal € 885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. Maar, gebruik je veel medicijnen of moet je vaak naar het ziekenhuis voor een behandeling? In dit geval is het niet verstandig om je eigen risico vrijwillig te verhogen.

Aanvullende verzekering kiezen

Een aanvullende verzekering sluit je af voor kosten die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Denk je bepaalde zorg nodig te hebben? Dan is het verstandig om aanvullende verzekeringen te vergelijken. In het filmpje hieronder geeft Jette advies.


Tandartsverzekering kiezen

Vanaf 18 jaar worden tandartskosten niet meer vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor kun je een aparte aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Wil je weten wanneer het verstandig is wel of geen tandartsverzekering af te sluiten? Bekijk het filmpje van Jette hieronder.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de zorgpremie-alert. Je krijgt dan van ons bericht wanneer je een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen. Ook houden we je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen rondom het zorgseizoen.

Meer weten?

Als je er niet uitkomt, helpen we je graag. Je kunt ons elke werkdag bereiken op 088-66 99 012 (lokaal tarief). Je kunt ook de veelgestelde vragen bekijken.