Zonnepanelen: zelf stroom opwekken

Zag je zonnepanelen ooit alleen op satellieten in de ruimte, tegenwoordig liggen ze bij veel mensen op hun dak. Een zonnepaneel, ook wel PV-paneel, is een verzameling van zonnecellen die de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Met zonnepanelen, en de duurzame energie die je daarmee opwekt, investeer je niet alleen in een beter milieu. Door de lage prijzen verdien je je investering meestal ook relatief snel terug, waarna je ook nog eens bespaart op de energierekening. Wij geven je op deze pagina meer informatie over zonnepanelen.

Offertes zonnepanelen

Ga je zonnepanelen kopen of huren? Er zijn zo’n 130 aanbieders van zonnepanelen in Nederland. De panelen verschillen in prijs, kwaliteit, opbrengst en ook in voorwaarden en garanties. Oriënteer je daarom goed! Vraag altijd meerdere offertes aan. Voor meer informatie over zonnepanelen kun je bellen naar 020 262 6228.
Energie vergelijken met zonnepanelen

Zonnepanelen in Nederland

Ook in Nederland kun je prima stroom opwekken met zonnepanelen. De zon schijnt in Zuid-Frankrijk maar anderhalf keer zo sterk als in Nederland. De zon moet hier misschien vaker door het wolkendek heen breken, maar levert hier nog steeds een flinke hoeveelheid licht. Anders zouden we in Nederland immers geen daglicht hebben! Dus ook met bewolkt weer wek je energie op met een zonnepaneel. 

Is mijn huis geschikt?

Zonnepanelen zijn geschikt voor ieder huis. Ben je geen eigenaar van het huis? Overleg dan eerst met je verhuurder. Voor zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, tenzij je ze wilt plaatsen op een monument of in beschermde stads- of dorpsgezichten. Twijfel je? Doe dan navraag bij je gemeente.

En mijn dak?

Belangrijk is dat er geen schaduw op je dak valt en dat er geen obstakels liggen die zonlicht kunnen verhinderen. Op het zuiden levert een zonnepaneel  over het algemeen het meeste rendement op. Maar ook met een dak op het noorden kun je genoeg zonne-energie opwekken. Ook de hoek waaronder je de zonnepanelen plaatst is van belang. 36 graden is de ideale hoek waaronder je je panelen plaatst.

Doe de gratis dakcheck

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel panelen je aanschaft is vaak afhankelijk van de grootte van het dak, je energieverbruik en het budget dat je te besteden hebt. De meeste Nederlandse huishoudens schaffen zo’n tien zonnepanelen aan. Daarmee wek je gemiddeld 2100 kilowattuur (kWh) elektriciteit op. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3500 kWh.

Verdien ik kosten voor zonnepanelen terug?

Zonnepanelen op je dak zijn een flinke investering. Het gaat al snel om een paar duizend euro voor een set. Die kosten zijn echter eenmalig. Als je de panelen hebt liggen, dan verdienen ze zich automatisch terug. De vraag in hoeveel jaar je de panelen terugverdient, hangt van veel zaken af. Het soort paneel, de locatie (staat er een boom?), hoe plaats je ze (onder welke hoek?), het weer (hoeveel zonuren?) en de overige kosten die je hebt gemaakt. Milieu Centraal heeft een handige rekenhulp ontwikkeld waarmee je eenvoudig de kosten en baten berekent voor jouw situatie.

Wat gebeurt er met de opgewekte zonne-energie die ik zelf niet gebruik?

De elektriciteit die je opwekt, maar niet zelf verbruikt, kun je terugleveren aan je energieleverancier (salderen). Wil je weten hoe dat werkt? Lees hier meer over terugleveren.

Oplossing voor de energiecrisis

De techniek om elektriciteit op te wekken met zonnepanelen is nog relatief nieuw, maar de ontwikkelingen gaan snel. Er zijn steeds meer systemen en toepassingen waarmee panelen op daken en gebouwen kunnen worden geplaatst. Ook het rendement per zonnepaneel is de afgelopen jaren sterk gestegen. Zonnepanelen wekken tegenwoordig zo’n drie keer meer stroom op dan de zonnepanelen van de jaren negentig. Toch is alleen zonne-energie niet de oplossing voor de energiecrisis. Met het huidige rendement van zonnepanelen zouden we 0,1 procent van het aardoppervlak met zonnepanelen moeten bedekken. Ook is de opslag van energie een flinke, nog te overwinnen, uitdaging. Als we in de toekomst schone energie willen, dan zullen we verschillende duurzame winningsmethoden gaan combineren.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ook als je zonnepanelen hebt, kun je energie vergelijken. Bij Pricewise vul in hoeveel je opwekt en wij berekenen voor jou het voordeligste energiecontract. Hou wel rekening met het moment waarop je overstapt van energie. We vertellen je graag meer over overstappen met zonnepanelen, zodat je weet hoe je dat het best kunt doen en waar je rekening mee moet houden.

Meer weten?

Heb je vragen over overstappen met zonnepanelen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bekijk de volgende pagina's voor meer informatie over salderen en subsidie voor zonnepanelen:


Energie vergelijken met zonnepanelen

Pricewise Be wise. Check your price.