De zorgverzekeraars en Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, staan wat betreft de hoogte van de zorgpremie lijnrecht tegenover elkaar. Verzekeraars zeggen dat de zorgpremie in 2013 10% duurder wordt, Schippers verwacht daarentegen dat de premie met 2% verhoogd wordt.
Deze verwachting baseert zij op het feit dat zorgverzekeraars dit jaar 2x zoveel vermogen hebben opgebouwd dan minimaal verplicht is gesteld door de Nederlandsche bank.
Stop met oppotten van premiegelden
Hoeveel geld van de zorgpremie mag een zorgverzekeraar apart zetten voor het eigen vermogen? Dat is de wezenlijke vraag die in deze discussie beantwoord moet worden. Hier zal namelijk de uiteindelijke hoogte van de zorgpremie in 2013 van afhangen. Schippers vindt dat de verzekeraars ondertussen genoeg hebben gespaard. Gekeken naar het feit dat bijvoorbeeld Achmea overreserves van ongeveer 5x de wettelijke norm heeft, vindt Schippers het tijd dat de verzekeraars stoppen met het oppotten van de premiegelden. Een halvering van de opslag bovenop de kostprijs acht zij dan ook denkbaar.
Doorgeefluik
Het is aan de politiek om een grens te stellen aan de vermogenstoename van zorgverzekeraars. De zorgpremies die iedereen in Nederland maandelijks moet betalen, worden door de zorgverzekeraars ontvangen. Hiervan betalen zij de ziekenhuizen, artsen, geneesmiddelen en apothekers. In principe hebben zorgverzekaars verder geen financiële verplichtingen op de lange termijn en dus hoeven hun buffers ook niet zo groot te zijn.
Grotere risico’s voor verzekeraars
De Nederlandsche bank eist van zorgverzekeraars dat zij dit jaar 11% van hun gemiddelde jaarlijkse uitgaven als reserve aanhouden. Verzekeraars zeggen dat zij 1,5x deze norm moeten aanhouden. Bovendien vinden zij dat er extra kapitaal nodig is, omdat het zorgstelsel in korte tijd zo drastisch veranderd is en de bijbehorende risico’s van de overheid naar zorgverzekeraars zijn overgeheveld. Hiernaast verklaart Pieter Hasekamp, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, dat het nu al bijna zeker is dat er vanuit Brussel hogere vermogenseisen aan gaan komen. Daar houden de meeste verzekeraars nu al rekening mee.
Laagste inkomens gaan niet achteruit
De hoogte van de zorgpremie zal nog even onduidelijk blijven. Om en nabij 15 november zullen de individuele zorgverzekeraars hun zorgpremies bekendmaken. Uiteindelijk zal het de taak van de Minister van Financiën zijn om antwoord te geven op de vraag waar de grens ligt en de hoogte van de kapitaaleisen vast te stellen. Overigens is al wel bekend dat de laagste inkomens er met hun zorguitgaven niet op achteruitgaan. De zorgtoeslag zal namelijk met een evenredig bedrag worden verhoogd.
Laat een reactie achter