Wat is het eigen risico? 

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt voor medische zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico bij de zorgverzekering in 2019 is € 385,-.Zorgverzekering vergelijken

Eigen risico 2019

In 2019 is het eigen risico € 385,-. Dit is hetzelfde als het eigen risico in 2016, 2017 en 2018.

Wanneer geen eigen risico?

Niet voor alle zorg betaal je eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor:

  • de huisarts;
  • verloskundige zorg en kraamzorg;
  • nacontrole levende orgaandonor;
  • jongeren tot 18 jaar;
  • nationale bevolkingsonderzoeken;
  • zorg die je aanvullend hebt verzekerd.

Eigen risico verhogen

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Het vrijwillig eigen risico kun je in 5 stappen van € 100,- verhogen tot maximaal € 500,- extra. Tel je dit bedrag op bij het verplicht eigen risico van € 385,-, dan kom je op een maximaal eigen risico van € 885,-. Wanneer je voor een hoger eigen risico kiest, krijg je een korting op je zorgpremie. De exacte korting verschilt per zorgverzekeraar, maar ligt gemiddeld rond de € 15,- per maand.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Veel mensen denken dat het eigen risico en eigen bijdrage hetzelfde zijn. Dit is niet zo. Het eigen risico is van toepassing op zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering. Je eigen bijdrage staat los van het eigen risico en moet je altijd betalen als je bepaalde zorg krijgt, zoals kraamzorg.  

Kunnen we je helpen?

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Bekijk de veelgestelde vragen. Of neem contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.


Zorgverzekering vergelijken