Zorgverzekering kiezen

Ieder jaar van 12 november tot en met 31 december kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Maar met keuze uit zo’n 50 verschillende zorgverzekeraars is het soms lastig kiezen. En dat begrijpen wij. Daarom helpen we je om een zorgverzekering te kiezen die bij je past. Op deze pagina vind je alle informatie waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe zorgverzekering kiest.zorgverzekering-kiezen


Zorgverzekering vergelijken zodat je goed kunt kiezen 

Zorgverzekering kiezen 2019

Wil je voor 2019 een nieuwe zorgverzekering kiezen? In de meeste gevallen kan dat niet meer. Eind vorig jaar heb je waarschijnlijk een zorgverzekering gekozen voor 2019. Dat kan namelijk alleen in de laatste zes weken van het jaar. Vanaf 12 november 2019 kun je een zorgverzekering voor 2020 kiezen. Deze gaat dan pas in op 1 januari. Moet je nu een zorgverzekering afsluiten, bijvoorbeeld omdat je net 18 bent geworden of omdat je net in Nederland bent komen wonen? Dan kun je wel voor die tijd een zorgverzekering afsluiten. Je kiest dan nog een zorgverzekering met de zorgpremie, vergoedingen en voorwaarden die voor 2019 gelden. Je kunt dan alsnog overstappen van zorgverzekering in de laatste zes weken van het jaar om een zorgverzekering voor 2020 te kiezen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat er voor aankomend jaar veranderingen in de zorgverzekering worden aangebracht. Daarvan brengt de zorgverzekeraar je meestal op de hoogte.

Zorgverzekering kiezen 2020

Van 12 november tot en met 31 december kun je op basis van de nieuwe zorgpremies en vergoedingen kiezen welke zorgverzekering je in 2020 wilt. De zorgverzekeraars zijn vanaf die datum namelijk verplicht om informatie voor het aankomende zorgseizoen te delen. Je huidige zorgverzekeraar zal rond die periode ook de nieuwe zorgpremie voor jouw zorgverzekering met je delen. Verstandig om dan te kijken of er een lagere premie te vinden is. Dat kan je veel geld besparen. Heb je nog iets langer bedenktijd nodig? Dan kun je jouw zorgverzekering opzeggen voor het eind van dit jaar. Je hebt daarna tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zorg dat je dat ook doet. Het hebben van een zorgverzekering is verplicht namelijk.

Zorgverzekeraar kiezen

Je kunt in Nederland kiezen uit zo’n 50 zorgverzekeraars. Dat zijn er nogal wat. Allemaal bieden ze een basisverzekering aan, die je kunt uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Al die verschillende zorgpakketten, en zelfs de basisverzekeringen, hebben allemaal een andere zorgpremie. Sommige zorgverzekeraars richten zich helemaal, of met bepaalde pakketten, op een speciale doelgroep. Zoals op studenten, hoogopgeleiden, senioren of vrouwen. Ook zijn er zorgverzekeraars waarbij je alles online regelt; dat betekent geen papierwerk en online gemak. Dan moet je het internet alleen wel begrijpen.

Welke zorgverzekering kiezen?

Welke zorgverzekering moet ik kiezen? Door het ruime aanbod kan het lastig zijn om een zorgverzekering te kiezen die goed bij jou past. Zorg ervoor dat de zorgverzekering die jij kiest, past bij jouw zorgbehoeften. Op die manier sluit je de goedkoopste zorgverzekering af. Je hebt tijd genoeg om een zorgverzekering te kiezen. Neem die dan ook zodat je een goede keuze maakt.

Zorgverzekering kiezen: welke keuzes zijn er?

Als je een zorgverzekering gaat kiezen, dan is het handig om rekening te houden met een aantal keuzes. Keuzes die de premie bepalen én de vergoedingen die je krijgt. Denk daarbij aan de basisverzekering, het eigen risico dat je daarbij kiest en aanvullende verzekeringen die je kunt kiezen. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

Basisverzekering kiezen

Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering. Vanaf 18 jaar moet je hiervoor premie betalen. Je hebt de keuze uit een naturapolis, restitutiepolis en combinatiepolis. De inhoud van deze basisverzekeringen is gelijk. Het verschil zit ‘m in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de premie die je betaalt. Met de naturapolis krijg je niet bij alle zorgverleners de volledige zorgkosten vergoed. Bij een restitutiepolis is dat wel het geval. Een combinatiepolis is een middenweg van beide verzekeringen.

Kiezen eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Nadat je het eigen risico hebt voldaan, krijg je de zorgkosten vergoed van de zorgverzekeraar. Het eigen risico kun je instellen op minimaal € 385,- en maximaal € 885,-. Daartussen zitten stappen van € 100,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie is. Je moet dan namelijk meer zelf betalen voordat je zorg krijgt vergoed. Verwacht je weinig tot geen zorg uit de basisverzekering nodig te hebben? Dan kun je dus kiezen voor een hoog eigen risico en dus een lagere zorgpremie.

Aanvullende verzekering kiezen

Een aanvullende verzekering sluit je af voor kosten die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Denk je bepaalde zorg nodig te hebben? Dan is het verstandig om aanvullende verzekeringen te vergelijken. Denk daarbij aan de tandartsverzekering, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Op de hoogte met zorgpremie-alert

Meld je aan voor de zorgpremie-alert. Je krijgt dan van ons bericht wanneer je een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen. Ook houden we je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen rondom het zorgseizoen.

Meer weten over zorgverzekering kiezen?

Als je er niet uitkomt in onze zorgvergelijker, helpen we je graag. Je kunt ons elke werkdag bereiken op 088-66 99 012 (lokaal tarief). Je kunt ook de veelgestelde vragen bekijken. Misschien staat het antwoord op jouw vraag daar wel tussen.

Zorgvergelijker gebruiken en kiezen