Worden alle medicijnen vergoed in de basisverzekering?

Medicijnen die door de overheid in de Regeling Zorgverzekering zijn opgenomen, worden vergoed via je basisverzekering van de zorgverzekering. Vrijwel alle medicijnen die je voorgeschreven krijgt van een arts, worden in zijn geheel of gedeeltelijk vergoed.

Wanneer geldt het eigen risico?

Kosten die je apotheker bij een verzekeraar in rekening brengt, vallen onder je eigen risico. Het eigen risico is alleen van toepassing op de zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Wanneer geldt de eigen bijdrage?

Voor sommige medicijnen geldt een eigen bijdrage. Hierbij moet je onder andere denken aan medicijnen voor ADHD. Mocht je een vergoeding willen voor de eigen bijdrage, dan kun je een aanvullende verzekering hiervoor afsluiten.

Wat houdt het preferentiebeleid in?

Een aantal zorgverzekeringen voert een zogenoemd preferentiebeleid. Dit heeft als doel de zorg in Nederland voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Door van veel medicijnen alleen de goedkoopste variant te vergoeden. Je krijgt dan wel hetzelfde medicijn, maar van een ander merk. Hierdoor proberen zij de zorg betaalbaar te houden en de kosten van farmaceutische zorg nauwelijks te laten stijgen.

Op de website van Zorginstituut Nederland (ZINL) lees je meer over medicijnvergoeding.


Zorgverzekering vergelijken

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.

Pricewise Be wise. Check your price.