Wat is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)?

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is in 1968 gecreëerd om zorg te bieden aan ziektenkostenisico’s die door bijna niemand te betalen zijn en niet onder de zorgverzekering vallen.

De AWBZ is een verplichte en collectieve ziektekostenverzekering en omvat een vast percentage van je loon of uitkering. Als je geen loon of uitkering hebt, betaal je de AWBZ-premie zelf rechtstreeks aan de Belastingdienst. Het percentage wordt ieder jaar door de overheid landelijk vastgelegd.

Als je door een ziekte of een handicap ineens afhankelijk wordt van langdurige zorg, dan worden de kosten vergoed vanuit de AWBZ. Mocht je gebruikmaken van zorg uit de AWBZ, moet je zelf ook een eigen bijdrage betalen (kinderen onder de 18 uitgezonderd). De hoogte van deze bijdrage ligt aan je leeftijd, inkomen en de samenstelling van je gezin. De eigen bijdrage wordt berekend door het CAK, die ook de rekening naar je zullen sturen.

Voor 2016 zijn er verschillende ontwikkelingen gaande binnen de AWBZ-regeling. Wil je hier meer over weten, dan kun je hiervoor terecht op de website van de Rijksoverheid.


Zorgverzekering vergelijken

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-66 99 012 (lokaal tarief). We helpen je graag verder.

Ga terug naar de veelgestelde vragen.