Wanneer je een beperkte zorgverzekering hebt en onverwachts meer zorg nodig hebt, moet het niet mogelijk zijn je zorgverzekering tussentijds uit te breiden. Dit is de algemene conclusie van de commissie die op verzoek van Edith Schippers van Volksgezondheid de risicoverevening in de zorg heeft onderzocht.
Aantasting solidaire systeem
Doordat dit mogelijk is, wordt het idee van het solidaire systeem aangetast. Dit idee houdt in dat zorgverzekeraars met naar verhouding veel (chronisch) zieke verzekerden, recht hebben op risicoverevening. Net zoals alle verzekeraars, moeten zij namelijk ook iedereen accepteren voor de basisverzekering. Bovendien mag een verzekeraar geen verschil maken in zorgpremie.
Risicoverevening
Risicoverevening houdt in dat zorgverzekeraars een vergoeding van het Zorgverzekeringsfonds krijgen wanneer zij veel (ongezonde) verzekerden hebben waar dus meer kosten voor gemaakt moeten worden. Het Zorgverzekeringsfonds bestaat uit inkomensafhankelijke solidariteitsbijdragen, welke van iedere verzekerde in Nederland door de belastingdienst wordt geïnd.
Als er geen risicoverevening zou bestaan, betekent dit dat verzekeraars met gemiddeld dure verzekerden gedwongen zijn een hogere premie te innen. Hiermee komen ze op achterstand van verzekeraars met meer gezonde verzekerden, wat uiteindelijk risicoselectie in de hand werkt.
Risicoselectie
Verder meldt de commissie dat wanneer een verzekerde met een kleine verzekering tussentijds kan overstappen, het risico op andere verzekeraars wordt afgeschoven. Hierdoor is de balans tussen gezonde en ongezonde verzekerden bij de verschillende verzekeraars niet gelijk. Het aanbieden van voordelige verzekeringen aan bijvoorbeeld hoger opgeleiden en studenten ziet de commissie als doelbewuste risicoselectie en daarom eveneens ongepast.
Volgens Henk Don, die de commissie leidde, is het constant verzamelen en aanpassen van gegevens voor de risicoverevening noodzakelijk. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de solidariteit in het zorgstelsel niet wordt aangetast. Er zijn genoeg gegevens beschikbaar over wie veel en wie weinig kosten oplevert, alleen doen verzekeraars tot op heden nog niet genoeg met deze informatie.
Laat een reactie achter