Salderen

Met zonnepanelen of een windturbine kun je zelf elektriciteit opwekken. Natuurlijk verbruik je zelf ook elektriciteit. Je kunt de elektriciteit die je zelf opwekt dus ook meteen gebruiken. De energie die je zelf hebt opgewekt, wordt afgetrokken van de hoeveelheid energie die je zelf hebt verbruikt. Deze verrekening wordt salderen genoemd.Lees meer over salderen

Wat is salderen?

De elektriciteitskabel die naar je meterkast loopt, was altijd bestemd voor eenrichtingsverkeer. De energiemaatschappij leverde aan jou. Steeds meer mensen wekken nu zelf stroom op met zonnepanelen of windturbines. Het aftrekken van de hoeveelheid stroom die je zélf opwekt van de hoeveelheid stroom die je verbruikt, heet salderen. Salderen gebeurt altijd over één aansluiting. De opgewekte energie wordt dus afgetrokken van de energie die over diezelfde aansluiting geleverd wordt door de energieleverancier. Wek je energie op die je niet meteen verbruikt, bijvoorbeeld omdat je niet thuis bent? Dan gaat deze stroom terug het elektriciteitsnet op. Ook deze elektriciteit wordt gesaldeerd.

Stel: je leverancier levert je 3.500 kWh aan elektriciteit. Zelf wek je 2.000 kWh op, waarvan je 1.000 kWh verbruikt. De 1.000 kWh die je niet verbruikt, lever je terug. Die hoeveelheid wordt gesaldeerd. De resterende 2.500 kWh brengt je leverancier in rekening.

Met salderen kan je elektriciteitsrekening teruggebracht worden naar € 0,-. Je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid elektriciteit die je geleverd hebt gekregen. Lever je meer terug dan de leverancier je levert? Dan krijg je voor de resterende hoeveelheid elektriciteit een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier.

Hoe kan ik salderen?

Heb je zonnepanelen laten plaatsen en ga je je eigen energie opwekken? Geef dit dan door aan je energieleverancier én aan je netbeheerder. Je hebt hier geen speciaal energiecontract voor nodig. Je kunt bij elke energieleverancier in Nederland onbeperkt salderen. Dat is namelijk wettelijk zo bepaald.

Met wat voor energiemeter kan ik salderen?

Let er wel op dat je de juiste energiemeter hebt. Deze moet namelijk kunnen registreren dat jij elektriciteit teruglevert aan het net. Kan je meter dit niet? Dan heb je alleen een kostenvoordeel als je de door jou opgewekte energie direct verbruikt. De rest geef je dan gratis terug aan het net en dus aan je energiemaatschappij. Hier lees je meer over de geschiktheid voor saldering per type meter:
 
Analoge meter (Ferraris-meter)
Deze loopt automatisch terug als je elektriciteit teruglevert. De meter kan ook in negatieve getallen lopen als je meer teruglevert dan verbruikt. Als je zonnepanelen of een windmolen koopt, hoef je dat met deze meter niet te melden bij je netbeheerder.

Analoge meter zonder draaischijf
Deze meter lijkt op de Ferraris, maar is niet geschikt om teruglevering mee te registreren. De meter kan namelijk niet teruglopen. Wil je salderen? Neem dan contact op met je netbeheerder om een nieuwe meter te laten plaatsen.

Digitale meter met terugleverregistratie
Veel nieuwere of recent gerenoveerde woningen hebben deze meter. De meter heeft een apart telwerk voor verbruik en voor teruglevering. Deze meter is dus geschikt als je zelf stroom opwekt. Let op: sommige digitale meters hebben géén terugleverregistratie en zijn dus niet geschikt om te salderen. Controleer dus goed of jouw digitale meter wel een terugleverregistratie heeft.

Slimme meter
Door heel Nederland worden de energiemeters vervangen door de slimme meter. Ook in nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig bijna altijd een slimme meter geplaatst. Wanneer jij een slimme meter krijgt, hangt af van de planning die je netbeheerder hanteert. Een slimme meter heeft een terugleverregistratie en is dus geschikt voor salderen.

Salderen met een dubbele meter

Heb je een dubbele meter? Dan betekent dat dat je twee telwerken op je energiemeter hebt: één die je verbruik in de daluren bijhoudt en één die je verbruik in de piekuren bijhoudt. Hoe je saldeert met een dubbele meter, hangt af van jouw energieleverancier. In sommige gevallen wordt alle opgewekte energie bij elkaar opgeteld en gesaldeerd, ongeacht of de energie is opgewekt in de dal- of in de piekuren. Bij sommige energieleveranciers wordt er per telwerk gesaldeerd.

Teveel opgewekte stroom terugleveren

Meestal verbruiken huishoudens meer elektriciteit dan ze zelf opwekken. Toch kan het zijn dat je onderaan de streep méér hebt opgewekt dan je zelf hebt verbruikt. Je krijgt hier dan een terugleververgoeding voor. Hoeveel je terugkrijgt per kWh stroom, hangt af van je energieleverancier. Die mag de terugleververgoeding namelijk zelf bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat de terugleververgoeding redelijk is. Je kunt bij je energieleverancier navragen hoeveel jij terug krijgt per teveel opgewekte kWh. Wil je weten welk energiecontract voor jou het voordeligst is? Dan kun je in onze energievergelijker invullen hoeveel stroom je verwacht terug te leveren. Hier wordt dan rekening mee gehouden in de vergelijking. 

Meer weten?

Heb je nog vragen over salderen? Of over energiecontracten? Neem dan contact op met onze Overstapcoaches. Zij zitten op werkdagen tussen 9.00 en 20.00 uur voor je klaar. Je kunt ze bereiken via 088 66 99 000 (lokaal tarief).