Energielabel

In 1995 heeft de Europese Unie het energielabel ingevoerd. Het energielabel geeft je als consument meer inzicht in de energiezuinigheid van elektronische apparatuur. Sinds 2001 geldt dit label ook voor lichtbronnen en personenauto's en sinds 2008 ook voor woningen. Waar staat het energielabel precies voor en wanneer heb je ermee te maken?Energielabels
Energie vergelijken

Verplichting energielabel

Het energielabel is door de Europese Unie verplicht gesteld en bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Met de energieklassen A+++ (donkergroen = zuinigst) tot en met G (rood = minst zuinig), wordt aangegeven hoe energiezuinig een apparaat, auto of woning is. Energielabels helpen je dus met het maken van de meest bewuste en energiezuinige keuze. Dit heeft als voordeel dat je veel energie bespaart, wat bijdraagt aan het tegengaan van het broeikaseffect en de klimaatverandering.

Elektronische apparaten

Elektronische apparaten worden door de fabrikant op energiezuinigheid getest. Onder deze apparaten vallen:

  • Afwasmachines
  • Airconditioners
  • Koel- en vriesapparatuur
  • Ovens
  • Verlichting
  • Wasdrogers
  • Wasdroogcombinaties
  • Wasmachines
  • Televisies

Om de energiezuinigheid te bepalen, moet de fabrikant standaard metingen uitvoeren. Op basis hiervan kunnen de resultaten van verschillende apparaten met elkaar worden vergeleken. De Overheid controleert of de fabrikant de juiste informatie heeft opgegeven en of de winkelier de energielabels ook daadwerkelijk op de apparaten heeft aangebracht.

Woningen

Begin 2015 heeft iedere eigenaar van een woning een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid. Dit energielabel is verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning. De eigenaar van de woning moet een energielabel kunnen overhandigen. Is er voor het huis geen energielabel afgegeven, dan moet de verkopende of verhurende eigenaar deze aanvragen. Het energielabel van een woning is een rapport en geeft aan hoe energiezuinig de woning is ten opzichte van soortgelijke woningtypes. Daarnaast geeft het informatie over het standaard energiegebruik voor de woning en een advies over hoe je de energiezuinigheid van de woning kan bevorderen. Het energielabel wordt afgegeven door een gecertificeerde energielabeladviseur en is maximaal 10 jaar geldig. Dit definitieve energielabel kun je online aanvragen. Ga je je huis verbouwen en/of energiezuiniger maken, dan kun je de woning opnieuw laten labelen. Dit is niet verplicht, maar kan in geval van verkoop of verhuur wel een hogere prijs opleveren.

De kosten

De kosten voor het opstellen van een energielabel kunnen per adviseur verschillen. We raden je dan ook aan om meerdere offertes op te vragen. De prijs van een energielabel is bovendien afhankelijk van onder andere het type woning waarvoor het label wordt aangevraagd. Bij woningen beginnen de prijzen voor het opstellen van een energielabel woningen standaard bij €200,-. Wil je een woning opnieuw laten labelen, dan geldt er een prijs vanaf €50,-.

Auto's

Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen, kun je op het energielabel zien hoe zuinig de desbetreffende auto rijdt. Een auto met energielabel A verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 20% minder brandstof dan een andere auto, in dezelfde klasse. Welk energielabel een auto krijgt, wordt mede bepaald door de hoeveelheid uitstoot van CO2 per gereden kilometer, in vergelijking met auto’s binnen de klasse waartoe die behoort. De overheid stimuleert de aanschaf van zuinige auto’s met belastingvoordelen. Deze financiële voordelen zijn natuurlijk mooi meegenomen bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Uitzonderingen

Het energielabel is niet voor alle elektronische apparaten en woningen verplicht gesteld. Decoders, computers, woonboten, woonwagens, caravans en officieel erkende monumenten zijn van deze verplichting uitgesloten. Bovendien worden woningen jonger dan 10 jaar vrijgesteld van de energielabelverplichting, omdat voor deze huizen vooraf al een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is berekend. Voor meer informatie over de uitzonderingsregels van energielabels kun je hier online aanvragen.

Energielabel op laten stellen

Een energielabel mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde adviseur. Hierbij moet gelet worden dat de adviseur gecertificeerd is volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-01. Voor het vinden van een energielabeladviseur bij jou in de buurt, kun je terecht op de website van Stichting KBI: het informatieloket voor certificering in de bouw- en installatiesector.

Klachten

Heb je een klacht over (het aanvragen/afgeven van) het energielabel? Bespreek dit eerst met je adviseur. Komen jullie er niet uit, dan kun je met je klacht bij het online klachtenloket terecht, dat te bereiken is via www.energielabelklachten.nl. Wil je meer weten over energie besparen? Bekijk dan de volgende pagina's:

Pricewise Be wise. Check your price.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.